Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip pasijusti savam atvykus į Vilnių? Patarimų TOP7 naujiems studentams

Kaip ir kiekvieną rudenį, taip ir šiemet vilniečių gretos pagausės. Jas papildys nauji į Vilnių studijuoti atvykę studentai iš įvairių Lietuvos (ir ne tik) miestų bei miestelių. Jų adaptaciją naujoje aplinkoje neabejotinai palengvintų artimesnė pažintis su miestu, savotiškas jo prisijaukinimas. „Neakivaizdinis Vilnius“ kartu su Vilniaus universiteto Bendruomenės gerovės skyriumi turi konkrečių patarimų, kaip tai padaryti, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

„Mums visiems be galo svarbu kažkam priklausyti – šeimai, bendruomenei, grupei, galiausiai – miestui. Platforma „Neakivaizdinis Vilnius“ siūlo nemažai priemonių, kaip pasijusti savam atvykus į sostinę. Pagrindinis receptas – tyrinėti miestą, nebūti abejingam rajonui, kuriame apsigyveni, jo istorijoms. Kitaip sakant, ne tik studijuoti Vilniuje, bet ir studijuoti Vilnių“, – pataria projekto koordinatorė, Vilniaus savivaldybės administracijos Užsienio ryšių ir turizmo skyriaus vyresnioji patarėja Sonata Griškienė.

Pažintį su miestu, tapimą bendruomenės dalimi taip pat kaip labai svarbius studentų adaptacijai išskiria ir psichologė, VU Bendruomenės gerovės skyriaus vadovė Sandra Četrauskienė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius

„Vilnius yra neapsakomai spalvingas, gyvybingas ir draugiškas miestas studentams. Tačiau prisitaikymas gali pareikalauti šiek tiek laiko ir pastangų. Naujai atvykusiam kaip niekad svarbu pasirūpinti savo emocine gerove ir ugdyti įgūdžius, kurie padėtų susidoroti su skirtingais iššūkiais. Sėkmingas psichologinis pasiruošimas padės lengviau integruotis į naują aplinką ir džiaugtis studijų procesu”, – atkreipia dėmesį S.Četrauskienė.

Ji pateikia keletą patarimų, kaip lengviau pritapti naujiems studentams:

Susipažinti su miestu

Svarbu pasivaikščioti po Vilniaus senamiestį, lankyti muziejus, parkus ir kitas svarbias vietas. Tai padės geriau pažinti miesto kultūrą ir istoriją. Kultūrinis praturtėjimas stiprina bendruomeniškumo svarbą, bei socialinės atsakomybės suvokimą.

Tam gali praversti ir nemokama programėlė „Neakivaizdinis Vilnius“, kurioje – daugiau nei 100 nemokamų maršrutų lietuvių ir anglų kalbomis. Dauguma jų yra įgarsinti. Maršrutai skirti tyrinėjantiems sostinę pėsčiomis, dviračiu arba viešuoju transportu. Pavyzdžiui, vienas iš būsimiems studentams aktualiausių maršrutų yra „Studentų miestelis Saulėtekis: nuo Niujorko iki Kamčiatkos“.

V. Ribokaitės nuotr./Miesto tyrinėjimo gidas
V. Ribokaitės nuotr./Miesto tyrinėjimo gidas

Šis maršrutas ne tik nuves į studentų miestelį, bet ir atskleis dabartinių bendrabučių sąsają su XVI a. Jėzuitų kolegijos bursomis, taip pat išduos, kokios modernios XXI a. medžiagos kristalinės gardelės yra pavaizduotos Fizinių ir technologijų mokslų centro eksterjere, ar kad VU Gyvybės mokslų centre galima aplankyti seniausią Lietuvoje Zoologijos muziejų, menantį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus. Teminį maršrutą, parengtą kartu su Vilniaus universiteto muziejumi, galima rasti ČIA. Kitus teminius maršrutus galima rasti ČIA.

Taip pat, pasak psichologės, svarbu išmokti pagrindinius maršrutus viešuoju transportu – kas labai patogu ir nebrangu studentams.

„Neakivaizdinis Vilnius“ atkreipia dėmesį, kad dalis maršrutų po miestą skirti važiuojant būtent viešuoju transportu, pavyzdžiui, audiogidas „Kelionė laiku 2-uoju troleibusu“. Juk nukakti iki Saulėtekio, be abejo, geriausia su troleibusu Nr. 2. Negana to, juo riedant, galima įsijungti maršruto „Kelionė laiku 2-uoju troleibusu“ audiogidą.

Juk šio troleibuso, daugelio meiliai vadinamo „antruku“, trasa yra beveik nepakitusi nuo pat XX a. vidurio! 10 km nuo Stoties iki Saulėtekio įveiksite su 13 istorijų: kuo troleibusai panašūs į lėktuvus, kodėl Olandų gatvė turi daugiau bendro su karvėmis, o ne su olandais, ar kodėl vilniečiai kadaise taip nemėgo arklinio tramvajaus „konkės“. Šį audiomaršrutą, skirtą keliauti troleibusu, rasite ČIA. Kitus viešojo transporto maršrutus galima rasti ČIA.

Įsilieti į studentų bendruomenę

Nepraleisk progos prisijungti prie studentų organizacijų ar klubų (pavyzdžiui, Studentų atstovybės). Universitetuose dažnai veikia įvairios studentų organizacijos, kurios padeda surasti draugų ir bendraminčių. Dalyvavimas universiteto renginiuose, seminaruose ir iniciatyvose yra puiki galimybė susipažinti su kitais studentais.

Taip pat visi esami ir būsimi studentai kviečiami jungtis prie „Neakivaizdinio Vilniaus“ bendruomenės socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram, kur skelbiama naujausia informacija apie organizuojamas ekskursijas, maršrutus, kitas miesto tyrinėjimo iniciatyvas bei renginius. Taip pat – gražiausi kadrai iš įvairių Vilniaus vietų su įdomiomis istorijomis. Visi norintys kviečiami tapti ir „Neakivaizdinio Vilniaus“ savanoriais.

Prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų

Susipažink su kasdienio gyvenimo patogumais – bibliotekomis, maisto prekių parduotuvėmis, sporto salėmis, kavinėmis ir pan.

Laiko ir finansų valdymas

Suplanuok savo studijų ir asmeninio gyvenimo laiką. Universiteto paskaitos, mokymosi laikas, laisvalaikis ir darbas turėtų turėti balansą.

„Neakivaizdinis Vilnius“ atkreipia dėmesį, kad svarbi minėtos mobilios programėlės dalis yra „Po paskaitų“, kviečianti atrasti gurmanų Vilnių, žaliąjį Vilnių, kultūros vietas, pramogų erdves ar stilingiausius taškus apsipirkti. Ši rubrika yra nuolat pildoma naujais restoranais, kavinėmis, barais, kultūros erdvėmis ar kitomis karštomis naujienomis.

Be to, pritrūkus idėjų laisvalaikiui bei norintiems viską apie Vilnių turėti „po ranka” yra išleistas specialus leidinys Miesto tyrinėjimo gidas „700+1 Vilnius“ su gražiausiomis sostinės vietomis, karščiausiomis naujienomis, instagramiškiausiais taškais, žaliausiomis erdvėmis, skaniausiomis rekomendacijomis ir išskirtinėmis patirtimis. Gidas padės pasijusti mieste savu, o vėliau su juo supažindinti ir kitus. Leidinį galima rasti Vilniaus turizmo informacijos centre (Pilies g. 7). Elektroninę leidinio versiją galima atsisiųsti ČIA.

Taip pat svarbu susižinoti apie skirtingas studentų nuolaidas ir privilegijas. Jos gali padėti taupyti pinigus. Būtina pasidomėti nuolaidomis transportui, maitinimui, pramogoms ir kultūriniams renginiams.

Identiteto suvokimas

Mokykis suvokti save, kaip naujos bendruomenės narį. Suvokti pasikeitusį savo statusą, vaidmenis, bei nusistatyti vertybinį santykį su aukštąja mokykla (pvz., mokymasis – tai vertybė, tai galimybė). Suvokti savo autonomiškumo formavimąsi. Suvokti savo asmeninės karjeros valdymo planavimą.

Ieškoti pagalbos

Universitetuose dažnai veikia psichologinė, akademinė ir socialinė pagalba. Susidūrus su sunkumais, svarbu kalbėti apie tai garsiai ir laiku kreiptis pagalbos.

Pasirūpinti savo sveikata

Sveika gyvensena ir gera mityba padeda geriau jaustis ir įveikti iššūkius akademiniame pasaulyje. Fizinis aktyvumas, toks kaip paprasti pasivaikščiojimai po miestą, gali gerinti fizinę sveikatą, teigiamai veikti mokymosi kokybę, atmintį, kūrybiškumą, skatinti socializaciją, bei bendrą emocinę savijautą. Taip pat reikia pasidomėti, kur yra artimiausia poliklinika ir kaip veikia sveikatos priežiūros sistema Vilniuje.

Tad adaptacija naujoje aplinkoje užima laiko, bet darant paprastus žingsnius galima lengviau susikurti malonią ir efektyvią savo kasdienybę Vilniuje.

„Neakivaizdinis Vilnius“ – alternatyvaus Vilniaus pažinimo platforma, skatinanti tyrinėti miestą pėsčiomis, dviračiais ir viešuoju transportu nemokamais teminiais maršrutais bei rajonų studijomis svetainėje, mobilioje programėlėje „Neakivaizdinis Vilnius“ (Google Play arba Apple Store), žurnale „Neakivaizdinis Vilnius“, socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi