Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kalėdinis menas iš antrinių žaliavų moksleiviams atvėrė neribotas vaizduotės galimybės

Konceptualusis, šiuolaikinis menas šiandien glaudžiai siejasi su ekologijos idėjomis. Menininkams pradėjus naudoti gatavus gamyklinius objektus (žinomus kaip „ready–made“), kūrybingumo samprata išsiplėtė – ji apėmė ne tik meno kūrinius, bet ir kasdienius objektus. Ekologiško meno idėją skleidė iš šiais metais vykęs šventinis „Vilnius Recycled Art“ festivalis.
Ekologija
Ekologija / Vida Press nuotr.

Net 22 mokyklas iš visos Lietuvos ir per 200 moksleivių sutraukusio festivalio „Vilnius Recycled Art“ tikslas – ugdyti vaikų sąmoningumą ir keisti požiūrį į vartotojiškumą.

Renginį įgyvendino Nacionalinė neformaliojo švietimo asociacija „Jaunimo akademija“ kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo centru (LVJC), renginį finansavo Vilniaus miesto savivaldybė, rėmė MB „Eleganta“.

Sulaukė didelio susidomėjimo

„Siekėme, kad iš tų daiktų, kurie jau yra nebenaudojami, vaikai toliau kurtų ir darytų jiems įdomius daiktus – nesvarbu, ar tai būtų šventinės dekoracijos, ar papuošalai, ar žaislai“, – pasakojo viena pagrindinių renginio organizatorių, LVJC atstovė Vilma Smaliukienė.

Festivalis susidėjo iš dviejų dalių. Pirmojoje dalyje buvo vykdomas kalėdinių dekoracijų konkursas, į kurį Lietuvos mokyklos siuntė savo kalėdinius darbelius, kurtus naudojant antrines žaliavas.

„Sulaukėme daug įdomių kalėdinių dekoracijų, kurios buvo sukurtos pasitelkiant inovatyvius sprendimus – statybines medžiagas, užsilikusias po mokyklos renovacijos – varžtus, vielas, putoplasto gabalus ir daugelį kitų medžiagų“, – įspūdžiais dalijosi renginio organizatorė.

Antroji festivalio dalis – gruodžio 15 d. LVJC patalpose vykusios kūrybinės dirbtuvės, į kurias taip pat suvažiavo gausus būrys mokinių bei mokytojų.

Dirbtuvių metu moksleiviai kūrė įvairius darbelius bei dalyvavo finaliniuose festivalio apdovanojimuose. Organizatorių teigimu, vykęs renginys pranoko jų lūkesčius – buvo sulaukta didžiulio dalyvių dėmesio.

Išsiskyrė kūrybiškumu

Į LVJC vykusias kūrybines dirbtuves atvyko ir vienos įspūdingiausių kalėdinių eglučių autoriai – Prienų „Revuonos“ mokyklos aštuntos klasės moksleiviai.

 Prienų „Revuonos“ mokyklos mokinių sukurta kalėdinė eglė
Prienų „Revuonos“ mokyklos mokinių sukurta kalėdinė eglė

„Norėjome sukurti neįprastą eglutę. Žinojome, kad visi darys iš popieriaus, o mes pasitarę sugalvojome, kad reikia padaryti eglutę iš metalo ir polio karbonato. Atsinešėme iš senų mechanizmų išsuktus varžtus, iš vielos susukome spyruokles, jas uždėjome ant varžtų ir sukabinome ant eglutės“, – pasakoja išskirtinę kalėdinę kūrę mokiniai.

Idėją sudalyvauti „Vilnius Recycled Art“ festivalyje jiems pasufleravo mokyklos dailės mokytoja, o iniciatyvą rėmė moksleivių auklėtoja, mokyklos fizikos mokytoja.

 Prienų „Revuonos“ mokyklos moksleiviai su auklėtoja / LVJC nutor.
Prienų „Revuonos“ mokyklos moksleiviai su auklėtoja / LVJC nutor.

Moksleivių auklėtojos teigimu, jaunuoliai išsijuosę dirbo dvi dienas, per kurias jie sukūrė išskirtinės išvaizdos dviejų metru kalėdinę eglę.

„Po eglutės apačia padėjome lemputes, ir kai šios apšvietė visą darbą, jį pamatę mokyklos darbuotojai puolė fotografuoti. Visi liko sužavėti“, – įspūdžiais dalijosi pedagogė.

Keleto kitų festivalio darbų ir aprašymai

  • Joniškio r. Žagarės gimnazijos kūrybinė grupė parodė, kaip senas, atlikęs nuo statybų nebereikalingas putplasčio gabalas gali virsti kalėdiniu papuošimu. Tereikia medinių smailių pagaliukų, ant kurių suveriami susmulkinti putplasčio gabaliukai ir suformuojama snaigė.

  • Marijampolės Jono Totoraičio progimnazijos bendraminčių studija NEIŠMESK kūrė popierines egles, prie kurių derino iš plastikinių butelių pagamintus „Nykštukus“ ir „Angelus“.

  • Stakliškių gimnazijos komanda kalėdines eglutes kūrė iš statybinio vielinio tinklo, vielos, gipso, butelių, popieriaus.

  • Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos komanda pagamino eglutę iš polikarbonato ir dekoravo ją, viela, įvairių mechanizmų detalėmis (varžtais, veržlėmis, poveržlėmis), sidabrinės spalvos siūlais.

  • Žirmūnų gimnazijos moksleiviai gamino dekoracijas, atvirukus, žaisliukus eglutei iš antrinių žaliavų: laikraščių, senų drabužių, kartono.

  • Kauno kūrybos namai UNIQUM sukūrė „Debesų Kalėdas”, panaudodami likučius nuo pastato statybų ir sodo bei daržo reikmenų.

  • Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos mokiniai kūrė kalėdinę kompoziciją pasakai. Pagrindinė medžiaga – tai „bananinės“ dėžės iš prekybos centro.

(Darbų nuotraukas su aprašymais galima rasti Lietuvos vaikų ir jaunimo centro internetiniame puslapyje http://lvjc.lt/vilnius-recycled-art-festival/)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas