Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kam to reikia?!“: moksleivė Ugnė apsilankė kepykloje ir liko nustebinta

Jau nuo seniausių laikų namų šeimininkės buvo gerbiamos, o jų pareiga laikyta labai svarbia – pasirūpinti, kad ant stalo netrūktų gardaus maisto ir visa šeima būtų patenkinta. Šiandien jos jau sukasi ne tik savo virtuvėse – tai tapo specialybe, kuri sudomina ir vis daugiau jaunimo. O štai moksleivę Ugnę šios profesijos ypatumai apsilankius vienoje iš kepyklų net ir nustebino.
IKI kepykla
IKI kepykla / IKI nuotr.

Savo nuomonę apie kulinarus ir jų darbą atskleidė Vilniaus Sausio 13-osios mokyklos mokinė Ugnė, kartu su kitais moksleiviais gruodžio mėnesį dalyvavo ekskursijoje, kuri vyko vienoje iš prekybos tinklo „IKI“ kepykloje. Išvyka buvo organizuojama profesinės savanorystės projekto „Kam to reikia?!“ iniciatyva, kurio dėka Lietuvos moksleiviai gali iš arčiau susipažinti su verslo aplinka bei daugiau sužinoti apie įvairias darbovietes.

Tik įžengusi į kepyklą mergina liko nustebinta

Vykti į rengiamą ekskursiją Ugnę paskatino smalsumas daugiau sužinoti apie kulinariją, kadangi mergina pati mėgsta gaminti. Nors ji niekada prieš tai nebuvo lankiusis kepykloje, tačiau jau turėjo aiškią viziją, kaip ten viskas atrodo: „Maniau, kad kepykloje išvysiu daug didelių automatizuotų įrenginių, kurie bus valdomi kompiuterių pagalba. Galvojau, kad tešlą maišo specialios maišyklės, kepinius formuoja užprogramuotos mašinos, o kepyklose dirbantys darbuotojai tiesiog prižiūri įrenginius.“

Įžengusi į kepykla mergina buvo nustebusi, nes ji pamatė visiškai kitokį vaizdą negu tikėjosi: „Neišvydau nei didelių įrengimų, nei mygtukus spaudančių darbuotojų. Pats pirmas vaizdas, kurį pamačiau, buvo mikliai bandeles formuojančios moterų rankos. Kepiniai atrodė labai dailūs ir tokie vienodi, tad man pasidarė aišku, kodėl galvojau, kad šį darbą atlieka automatizuota įranga. Taip pat supratau, kad kepykloje dirbantys žmonės yra ypatingai greiti, nes ten vyrauja didelis tempas – per gana trumpą laiką iškepama daug skanumynų. O svarbiausia, kepykla durų neužveria net ir naktį, darbuotojai keičiasi pamainomis, dėl to jų pagaminta produkcija visada šviežia ir skani.“

Pati nemažai laiko praleisdama virtuvėje moksleivė mano, jog vienas iš privalumų dirbant kepykloje yra įgūdžiai greitai suktis virtuvėje: „Gaminimas užima daug laiko, o kepykloje dirbantys žmonės atrodo tikri specialistai, kuriems ir namie nereikia ilgai stovėti prie puodų. Taip pat jie žino labai daug receptų, tad iškepti sau ir savo šeimai gardžias bandeles, sausainius ir kitus skanumynus gali kiekvieną dieną.“

Daug pamatė ir paragavo

Ekskursijoje mokiniai turėjo galimybę pamatyti kone kiekvieną kepyklos kampelį. Jie lankėsi pagrindinėje kepimo salėje, tada mokiniams buvo parodyta, kaip verdamas šokoladas, kaip kepami ir formuojami tortai. Žinoma, jie apžiūrėjo ir sandėlį, kuriame laikomi maisto produktai.

„Manau, kad prekybos tinklo „IKI“ kepykloje pamatėme absoliučiai visas gamybos proceso stadijas. Mums net parodė, kaip kepiniai yra supakuojami ir išvežami. Buvo labai smagu, kad galėjome dar ir nusileisti dideliu liftu, skirtu gabenti prekes išvežimui“, – savo patirtimi dalijasi Ugnė.

Mergina mėgsta gaminti vis kažką naujo ir išbandyti įvairiausius receptus, todėl būdama kepykloje galėjo sužinoti daugiau kulinarijos meno paslapčių. „Gamindama visą laiką išbandau kažką naujo, man atrodo, kad tai ir yra vienas įdomiausių dalykų. Tad vaikščiodama po kepyklą aš daug klausinėjau, o kulinarės man davė įvairių patarimų, kuriuos stengiuosi pritaikyti praktikoje. Dar vienas mano pomėgių – gražiai papuošti maistą, todėl kepykloje išsiaiškinau ir tortų dekoravimo subtilybes“, – pasakoja patirties pasisėmusi moksleivė. Taip pat išvykos metu mokiniai galėjo ir pasmaguriauti – jie ragavo ką tik iškeptas bandeles bei šokoladą.

Ugnės receptas mėgstantiems pasmaližiauti

Ugnė su šypsena pasakoja apie savo mėgstamiausią patiekalą, o tai ne kas kita, kaip daugelio pamėgti keksiukai. Mergina sako, kad juos kepa dažnai, tad ir receptų žino įvairiausių. Na o vienu iš jų ji panoro pasidalinti.

Šokoladiniai keksiukai:

Jums reikės: 150 g cukraus, 4 vnt. kiaušinių, 150 g kvietinių miltų, 150 g juodojo šokolado, 150 g sviesto, 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimo eiga. Ant karšto vandens puodo uždedame dubenį, į jį sudedame sviestą ir šokoladą. Sviesto ir šokolado masei truputį pravėsus, sudedame cukrų, kiaušinius ir išplakame iki vientisos masės. Tada miltus sumaišome su kepimo milteliais ir palengva maišydami juos suberiame į bendrą masę. Tešla turi būti gana skysta, ją supilstome į formeles ir pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti reikia apie 15–20 minučių. Ugnės patarimas – papuošti geriausia lydytu šokoladu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas