Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kas iš tiesų būsimų kariūnų laukia Lietuvos karo akademijoje?

Karininko profesiją renkasi ir universitetinių studijų bei karybos žinių Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje (toliau – LKA, – red past.) nori įgyti vis daugiau jaunų žmonių. Akademija kviečia naujais mokslo metais dalyvauti atrankoje ir rinktis studijas šioje universitetinėje aukštojoje mokykloje bei tapti karininkais, karybos ir saugumo specialistais.
Mindaugas Sakalauskas
Mindaugas Sakalauskas / Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos nuotr.

Pastebima, kad moksleivių susidomėjimas karininko profesija ir studijomis akademijoje vis labiau auga. Artėjant studijų pasirinkimo metui, „Metas rinktis“ pasidomės, kas laukia būsimųjų kariūnų karo akademijoje. Išsiaiškinsime, kaip iš tiesų atrodo tipinė kariūno diena, be kokių savybių neišsivers būsimas karys ir kokios ateities perspektyvos laukia studijuojančių.

Tikroji kariūnų kasdienybė ir labiausiai vertinamos būsimų karių savybės

Apie tipinę kariūno dieną karo akademijoje sklando įvairūs stereotipai. Ar iš tiesų kariūnai gyvena pagal griežtą tvarką ir drausmę? LKA Kompetencijų vertinimo ir komplektavimo centro viršininko Mindaugo Sakalausko teigimu, pirmi metai studijose vyksta gyvenant kareiviniu režimu, kadangi užskaitomas NPPKT.

„Kariūnai gyvena su savo kurso kolegomis vienoje kuopoje, po du – keturis kambariuose, kur kiekvienas turi savo kampelį (lovą, spintą, rašomąjį stalą). Tačiau dėl aktyvios dienotvarkės – studijų, karinio rengimo – kariūnai kambariuose retai ir būna. Didžiąją laiko dalį kariūnai praleidžia savo būrio auditorijose, kur vykdo studijų programas, o po studijų lanko užsiėmimus, susijusius su kariniu rengimu: nuo individualių įgūdžių teorinių žinių įsisavinimo iki praktinių veiksmų, užduočių“, – pasakoja M.Sakalauskas.

Be abejo, nuo kariūnų neatsiejamas sportas, kuris yra vykdomas karo Akademijos teritorijoje. Tai futbolas, tinklinis, krepšinis, virvės traukimo treniruotės, kovinė savigyna ir kita sportinė veikla kurią veda, prižiūri specializuoti instruktoriai.

„Kariūnai gyvena pagal gana griežtą dienotvarkę: diena pradedama mankšta, pusryčiais, vėliavos pakėlimu. Nuo 8 val. vyksta teoriniai arba praktiniai užsiėmimai pagal sudėliotą tvarkaraštį (kariniai moduliai arba civilinės studijos).

Popietinis laikas skiriamas papildomoms veikloms, fakultatyvams: anglų k., sportas, kultūrinės veiklos ir t.t. Kariūnams privaloma lankyti ne tik formalaus, bet ir neformalaus ugdymo užsiėmimus, jų pobūdį gali pasirinkti patys iš esamų.

Daug dėmesio skiriama fiziniam pasirengimui – kariūnai sportuoja ne tik per tam skirtus užsiėmimus, bet jiems sudarytos visos sąlygos tvirtėti fiziškai ir savarankiškai, todėl laisvu laiku daugelis kariūnų sportuoja (sporto salė, stadionas, bėgioja)“, – teigia M.Sakalauskas.

Be universitetinio išsilavinimo, kariūnai įgyja karininko profesiją, ugdomi jų asmeniniai bruožai, įgūdžiai. Natūralu, kad ir iš būsimųjų karininkų tikimasi atitinkamų savybių.

„Pirmiausiai – motyvacijos mokytis ir tobulėti, garbingai atstovauti Lietuvos valstybę, vadovautis kario priesaika, LK vertybėmis, kariūno kredo ir LKA šūkiu. Taip pat tikimasi lyderystės, įgytų žinių pritaikymo bei gebėjimo priimti tinkamiausius sprendimus sudėtingiausiose situacijose. Laukiama ir nusiteikimo, noro tobulėti, patriotiškumo, teisingų (svarbių Lietuvai, jos žmonėms) vertybių, empatijos, domėjimosi aplinka, nuoširdumo“, – pasakoja M.Sakalauskas.

LKA Kompetencijų vertinimo ir komplektavimo centro viršininko teigimu, vykdant pažintinius pokalbius visada atkreipiamas dėmesys į tuos, kurie veikia ir daro savo aplinkoje daugiau, dalyvauja savanoriškoje veikloje, olimpiadose, organizuoja renginius, nes tai rodo, kad žmogus linkęs pats daug duoti aplinkai, ne tik laukia, kada jam kažkas kažką duos, yra iniciatyvus, aktyvus visuomenės narys, pilietis. Tikėtina, kad toks žmogus ir išaugs į puikų karininką.

Eimanto Genio nuotr./Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija
Eimanto Genio nuotr./Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija

Privalumai studijuojant akademijoje ir nuolat auganti studijų kokybė

Na, o kariūnai, studijuodami Karo akademijoje, savo ruožtu taip pat įgauna atitinkamų charakterio ypatybių, profesinių gebėjimų. Visų pirma – lyderystės, taktikos. Kariūnai įgyja aukštąjį išsilavinimą, todėl jiems suformuojamas platus karininko karjerai reikalingas akiratis pagal tarptautinį kariuomenės karininkų profesinį standartą, kuriuo vadovaujasi Vakarų sąjungininkai (SQF-MILOF).

Būsimi kariai įgauna įvairiausių įgūdžių, jiems sudaromos sąlygos atrasti savo silpniausias vietas ir jas tobulinti. Tačiau greiti ir teisingi sprendimų priėmimai, galintys daryti įtaką jų padalinio esamai situacijai, yra vienas iš svarbiausių įgūdžių. Vienas iš didžiausių privalumų studijuojant Karo akademijoje – galimybė realizuoti savo energiją Lietuvos naudai.

„Užtikrinta ir prasminga tarnyba Lietuvai po studijų. Taip pat užtikrinamas maitinimas, apgyvendinimas, už visas kitas studijas aukštesnė stipendija. Įgyjamos kelios kvalifikacijos: būrio vado ir bakalauro. Kompetencijų įgijimas įdomus ir nemonotoniškas – vyksta ne tik klasėje, bet ir kariniuose poligonuose bei užsienyje. Yra galimybė studijuoti semestrą užsienio karo akademijose.

Didžiausias privalumas studijuojant karo akademijoje yra tai, kad yra sudarytos sąlygos užimti vadovaujančias pareigas ir praktiškai mokytis valdyti padalinį, nebijoti klysti ir mokytis iš savo klaidų. Identifikuoti savo silpnąsias vietas ir su profesinės karo tarnybos kariais tobulinti asmenines savybes“, – pasakoja M.Sakalauskas.

Svarbu paminėti, kad Karo akademijoje nuolat yra tobulinamas studijų procesas. LKA yra akredituota maksimaliam periodui, vyksta nuolatinis studijų proceso tobulinimas, aktyvių studijų metodų diegimas, dėstytojai nuolat kelia kvalifikaciją ir kintant visuomenei bei technologijoms atnaujina studijų programų turinį.

„Kariuomenė yra viena svarbiausių priemonių valstybės sėkmingos politikos užtikrinimui. LKA rengia karinį elitą – karininkus valstybės saugumui ir sėkmei“, – teigia M. Sakalauskas.

Ateities perspektyvos

Būsimiems kariūnams būtina sužinoti, kokios perspektyvos laukia baigusių studijas Karo akademijoje. M.Sakalauskas patvirtina, kad pirmiausiai tai – užtikrinta tarnybos vieta, kylant karjeros laiptais mokymosi viso gyvenimo galimybės (karjeros kursai nacionaliniai ir tarptautiniai, aukštesnės pakopos studijos), tarnyba Lietuvoje ir užsienyje įvairiose pozicijose.

„Karininkų darbas įdomus, nes neužsisėdima vietoje. Baigę Lietuvos karo akademiją kariūnai skiriami į Lietuvos kariuomenės dalinius vykdyti būrių vadų funkcijas visose srityse – pėstininko, logistikos, personalo, karo policijos, aviacijos, oro gynybos, žvalgybos ir kitose, kuriose sudarytos sąlygos nuolatiniam tobulėjimui, įgūdžių ir kvalifikacijos kėlimui“, – užbaigia LKA Kompetencijų vertinimo ir komplektavimo centro viršininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius