Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno darželyje – tėvų priekaištai auklėtojai: pradėtas tyrimas dėl smurto prieš vaiką

Kauno darželyje „Šarkelė“ kilo konfliktas, kurio pasekmės – pradėtas ikiteisminis tyrimas. Penkių darželinukų tėvai atsiėmė savo vaikus iš grupės, kurią prižiūri auklėtoja V.S. Į 15min besikreipusi viena iš mamų apkaltino šią darbuotoją prieš vaikus panaudojus fizinį ar psichologinį smurtą. Prokuratūra pabrėžia, kad įtarimai tyrime dar niekam nėra pareikšti.
Darželis „Šarkelė“
Darželis „Šarkelė“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Esame penkios šeimos, kurių vaikai lanko tą patį Kauno darželį „Šarkelė“. Nuo rugsėjo susidūrėme su auklėtojos nekompetencija. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai naudoto fizinio ir psichologinio smurto. Buvo pranešta darželio vadovybei ir Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriui, bet darželio vadovybė visais įmanomais būdais bando savaip pakreipti įvykius. Negana to, ir toliau leidžia dirbti manomai smurtaujančiai darželio auklėtojai, nors ir yra iškelta byla“, – istoriją 15min pasakoti pradėjo vienos iš „Šarkelės“ darželinukių mama Vaida.

Skundžiasi jau antra auklėtoja

Mažyliai buvo palikti vieni. Šeimininkutė net nematė, kada auklėtoja išėjo – indus plovė. Auklėtoja, pasirodo, savo antroką sūnų, kuris dažnai jos darbo vietoje laiką leidžia, buvo išvedusi į privatų būrelį.

Vaidos dukra „Šarkelės“ darželį pradėjo lankyti nuo 2016 metų rugsėjo. Pirmaisiais metais nieko neįprasto auklėtojos V.S., kuri tik pradėjo dirbti su nauja vaikų grupe, elgesyje Vaida nepastebėjo. Pernai metų rugsėjo 1-ąją atėję į darželį tėvai sužinojo, kad jų vaikus prižiūrės dvi kitos auklėtojos.

„Vadovybė neturėjo mums pranešti, kad keičiasi auklėtojos? Vaikams šokas buvo. Kai kurie net nenorėjo likti darželyje. Vaikai pradėjo nenorėti eiti į darželį. Pamato tą naują auklėtoją ir viskas. Neva tai ji neleidžia žaisti, rėkia. Bandžiau su ta auklėtoja kalbėti, tai įsižeidė. Jei vaikams nepatinka, tai ką daryti? Prie mano akių patąsė ji vieną mergaitę – griebė už rankos ir nusitempė į grupę. Ketveri metukai mažylei tebuvo.

Sušaukėme tėvų susirinkimą. Direktorė tik paklausė, kaip įrodysim tai. Į vaikų tieses nesikreipė. Patys paskambinome į Švietimo skyrių. Buvo atvažiavę atstovai. Kiek žinau, patampytos mergytės mama niekur nesikreipė“, – apie pirmąsias galimo smurto apraiškas darželyje užsiminė Vaida.

Naujoji auklėtoja buvo pakeista, tačiau tuomet prasidėjo barniai su auklėtoja V.S. Anot Vaidos, ji pradėjo neįtraukti vaikų į veiklas, nesupažindino tėvų su vaikų pasiekimais.

„Kovo mėnesį atėjome į grupę pasiimti vaikų, buvo apie 16.30 val. Mažyliai buvo palikti vieni. Šeimininkutė net nematė, kada auklėtoja išėjo – indus plovė. Auklėtoja, pasirodo, savo antroką sūnų, kuris dažnai jos darbo vietoje laiką leidžia, buvo išvedusi į privatų būrelį. Kokį pusvalandį jos su mūsų vaikais tikrai nebuvo. Kaip palikti mažylius darželyje, kuriame jiems nesaugu?

V.S. prisipažino, kad paliko, tačiau jokia nuobauda jai nebuvo skirta. Nuo to karto reikalai dar labiau pablogėjo. Mano dukrytė pradėjo sakyti, kad nebenori eiti į darželį, nes V.S. visą laiką ant jos rėkia. Buvo suorganizuotas tėvų susirinkimas. Išsakėme viską, tačiau kritikos niekas nepriėmė. Prasidėjo savotiškas mano dukros ignoravimas. Štai gegužės 22 dieną vyko darželyje tėvų šventė, tai mano dukrai vienintelei neleido eilėraštuko sakyt. Susirinkome visa šeima, ašaros dėl vaiko kaupiasi. Kaip ji gali su tokiomis emocijomis dirbti prie vaikų? Kodėl ant jų išsilieja?“ – stebėjosi Vaida.

Vyksta ikiteisminis tyrimas, įtarimai nepareikšti

Pakalbėjusi su kitų darželinukų tėvais Vaida išsiaiškino, kad ir šie turi nusiskundimų V.S. darbu. Vienam vaikui auklėtoja galimai per nugarą užtrenkusi, kitą už veiduko patąsiusi.

„Maniškė verkdavo, kad neduodavo auklėtoja jai piešti, o meniška mergaitė. Kasmet po maišą priemonių atnešdavau, o piešiniai vos keli. Neapsikentę birželio pradžioje nuvežėme raštą į Švietimo skyrių. Keturių vaikų tėvai skundą pateikėme. Penktoji šeima tiesiog atsiėmė savo vaiką iš grupės. Švietimo skyrius persiuntė informaciją vaikų teisėms. Už galimai panaudotą smurtą pradėtas ikiteisminis tyrimas. Maniškė kalba su specialistais apie viską, išskyrus darželį. Sulaukėme patarimo nevesti vaikų į „Šarkelę“, kol visa tai vyksta. Tad ir nevedame nuo birželio 12 dienos, nors visą vasarą turėjome lankyti“, – istorijos atomazgą pateikė Vaida.

Pasak jos, V.S. suteiktos savaitės laiko atostogos, ji toliau dirba darželyje.

Kaip 15min patvirtino Kauno apskrities policija, birželio 13 dieną Kauno miesto Santakos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. 3 d. dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui asmeniui. Už tai gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Izabelės Bočkienės teigimu, įtarimai niekam šiuo metu nėra pareikšti, vyksta ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai.

„Siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui, šiuo metu daugiau informacijos suteikti neturime galimybės“, – patikino I.Bočkienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darželis „Šarkelė“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darželis „Šarkelė“

Skundą pateikė tik viena šeima

15min susisiekė su Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Kerucke. Anot jos, ne visos darželinukės mamos Vaidos žiniasklaidai pateiktos istorijos detalės yra teisingos.

„Skundą dėl galimo smurto pateikė ne keturių, o tik vieno auklėtinio tėveliai. Ta pati skundo autorė per visus mokslo metus buvo teikusi ir daugiau nusiskundimų žodžiu, bet kaskart su vis naujais motyvais. Dar dviejų auklėtinių mamos pateikė skundus dėl suprastėjusios vaikų emocinės būsenos.

Švietimo skyriaus atstovė: „Skundą dėl galimo smurto pateikė ne keturių, o tik vieno auklėtinio tėveliai. Dar dviejų auklėtinių mamos pateikė skundus dėl suprastėjusios vaikų emocinės būsenos“.

Siekiant išspręsti susidariusią problemą ir, visų pirma, užtikrinti vaikų gerovę, drauge su pretenzijų turėjusiais tėveliais buvo prieita prie bendro sprendimo – leisti vaikus į kitą ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Jiems buvo pasiūlytos vietos kitame darželyje, į kurį vaikai galės eiti nuo rugsėjo, iškart po vasaros atostogų. Taigi ši problema buvo išspręsta“, – paaiškino A.Keruckė.

Pasak jos, vaikus į kitą įstaigą leisti panoro ne penkios, o trys šeimos, taigi ne penki, o trys vaikai lankys kitus darželius. Dar du vaikai perėjo į kitą „Šarkelės“ grupę, tačiau to priežastys visai kitos: vienas vaikas nemiega pietų miego, o kito auklėtinio tėveliai nutarė, kad kitoje grupėje daugiau laiko skiriama rankdarbiams.

Anksčiau signalų nebuvo

A.Keruckės teigimu, jokių oficialiai raštu pateiktų skundų ar panašių signalų iki birželio nebuvo gauta nei darželyje „Šarkelė“, nei Kauno miesto savivaldybės Švietimo ar Vaiko teisių skyriuje. Pasak darželio direktorės Ingridos Emilijos Jasionienės, iki tol savo pastebėjimus kelios mamos išsakydavo tik žodžiu ir į visus juos be išimties būdavo reaguojama laiku ir tinkamai: organizuojami susirinkimai, pokalbiai su tėvais, su auklėtojomis ir jų padėjėja, stebima ir tikrinama grupės veikla, bendras mikroklimatas, kaskart siūloma darželio psichologės pagalba.

Panašių pastabų, pasak A.Keruckės, buvo dar pernai rugsėjį, antrosios šioje grupėje dirbusios auklėtojos atžvilgiu. Tuomet į tai direktorė irgi sureagavo nedelsiant pakeisdama darbuotoją.

Tik birželio pradžioje Švietimo skyrių pasiekė trys raštiški tėvų skundai: birželio 4 d. pranešta apie galimą smurto prieš vaiką atvejį, o birželio 7–8 d. – apie suprastėjusią dviejų vaikų emocinę būseną.

„Sužinojus apie galimą smurto atvejį, apie tai nedelsiant buvo pranešta policijai. Beje, apie galimą smurtą prieš vaiką jo tėveliai raštu informavo tiesiogiai Švietimo skyrių ir tik iš čia informacija buvo perduota įstaigos vadovams. Įprastai, kai skundas pasiekia Švietimo skyrių, šis praneša Vaiko teisių apsaugos specialistams, kurie galiausiai kreipiasi į policiją. Šįkart, nieko nelaukiant, policiją savo iniciatyva informavo ne tik Vaiko teisės, bet ir pati darželio „Šarkelė“ vadovė, prašydama pradėti tyrimą, kad būtų operatyviau išsiaiškinta situacija“, – patikino A.Keruckė.

Kiti tėvai palaiko auklėtoją

Paklausta, ar problemų su šio darželio auklėtojais būtų ir anksčiau, A.Keruckė atsakė, kad pernai gruodį vienintelį kartą telefonu buvo gautas pranešimas dėl prastos situacijos minėtoje darželio grupėje ir direktorės vadybinės veiklos. Švietimo skyriaus atstovai iškart apsilankė įstaigoje ir išsiaiškino situaciją.

„Daugiau jokių nusiskundimų darželio „Šarkelė“ veikla nėra buvę. Priešingai, pastaruoju metu viešumoje pasklidus žinioms apie tariamą smurtą vaikų atžvilgiu, sulaukiama didžiulio likusių auklėtinių tėvų palaikymo. Minėtoje grupėje buvo atlikta apklausa, kurios rezultatai irgi kalba patys už save: dvi dešimtys auklėtinių šeimų yra patenkinti dabartinėmis auklėtojomis ir esama tvarka jų vadovaujamoje grupėje. Tėvų atstovai savo iniciatyva kreipėsi ir į Švietimo skyrių, prašydami nesiimti kraštutinumų, kardinalių permainų bei leisti ir toliau dirbti ilgametę patirtį sukaupusiai specialistei. Apie tai jie vienbalsiai pasisakė ir neseniai vykusiame tėvų susirinkime. Tiesa, skundus pateikę tėveliai nė vienu atveju nedalyvavo ir savo nuomonių neišsakė“, – patikino A.Keruckė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darželis „Šarkelė“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darželis „Šarkelė“

Auklėtoja V.S. „Šarkelėje“ dirba nuo 2005 m. Per tą laiką jokių skundų dėl auklėtojos atliekamų pareigų nebuvo. Pasiteiravus, kodėl, prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, ji nėra nušalinta nuo pareigų, A.Keruckė atsakė, kad iki šiol jokie įtarimai niekam nėra pareikšti ir kitokios informacijos apie surinktus objektyvius įrodymus dėl galimo smurto iš pareigūnų nėra gauta. Iki šiol to nepareikalavo ir tyrimui vadovaujantis prokuroras. Taigi nėra jokio pagrindo ką nors nušalinti nuo pareigų.

Pastaruoju metu viešumoje pasklidus žinioms apie tariamą smurtą vaikų atžvilgiu, sulaukiama didžiulio likusių auklėtinių tėvų palaikymo.

„Vis dėlto, siekiant suvaldyti kilusią situaciją, iškart po gauto skundo buvo pasiūlyta auklėtojai išeiti savaitei apmokamų atostogų. Ji tą ir padarė. Verta dar kartą pabrėžti, kad dvi dešimtys vaikų tėvų prašo leisti ir toliau dirbti ilgametei darželio darbuotojai, nes yra patenkinti jos darbu ir nereiškia jokių pretenzijų. Švietimo skyrius netgi yra sulaukęs išsamių atsiliepimų raštu, kuriuose tėveliai pozityviai atsiliepia apie savo atžalų auklėjimą darželyje“, – paaiškino Švietimo skyriaus atstovė.

Darbuotojų vaikai gali būti darželyje

15min darželio „Šarkelė“ direktorės I.E.Jasionienės pasiteiravo, ar įstaigos darbuotojų vaikai gali leisti laiką darželyje. Ši patikino, kad šiuo atveju minimas antraklasis yra buvęs „Šarkelės“ auklėtinis, taigi jo buvimas darželyje nekelia jokių papildomų grėsmių. Juolab kad darbuotojų vaikai gali trumpam apsilankyti įstaigoje iškilus būtinam poreikiui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Direktorė Ingrida Emilijana Jasionienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Direktorė Ingrida Emilijana Jasionienė

O kaip nutiko tai, kad kovo mėnesį auklėtinių tėvai rado vaikus paliktus grupėje vienus?

„Auklėtoja vos sykį palydėjo sūnų į kartą per mėnesį darželyje vykstančius užsiėmimus „Ebru menas – tapymas ant vandens“. Šis projektas apima ne vien ugdytinius ir jų šeimas, bet ir darželio darbuotojus su atžalomis. Būtent vaiko dalyvavimas su suaugusiu šeimos nariu yra vienas esminių šios programos aspektų.

Kai auklėtoja buvo išėjusi iš grupės, ji patikėjo vaikų priežiūrą savo padėjėjai („auklytei“). Tas vienintelis atvejis buvo deramai užfiksuotas. Už tai auklėtojai skirtas įspėjimas. Daugiau tokie atvejai nė sykio nepasikartojo. Be to, užsiėmimų grafikai buvo pakoreguoti taip, kad šios veiklos vyktų ne darbo metu“, – patikino „Šarkelės“ direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas