Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė

Sveikatos apsaugos specialistai nuolat skambina pavojaus varpais dėl nepakankamo Lietuvos gyventojų fizinio aktyvumo. Pasak Kauno kolegijos direktoriaus, daktaro Mindaugo Misiūno, ypač susirūpinimą kelia bendra prastėjanti jaunimo sveikatos būklė, motyvacijos sportuoti stoka, netinkamos vidurinių ir aukštųjų mokyklų sporto bazės. Šias problemas aiškiai patvirtina ir atliktų tyrimų rezultatai.
Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė
Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė / Kauno kolegijos nuotr.

„Manome, kad patraukli fiziniam aktyvumui aplinka, sveikos gyvensenos iniciatyvos gali paskatinti bei motyvuoti tiek studentus, tiek ir kolegijos dėstytojus, darbuotojus, “ – vieną strateginių kolegijos veiklos krypčių, atitinkančių darnaus vystymosi principus, apibūdina kolegijos vadovas.

Kuo toliau, tuo labiau aktyvia ir subalansuota gyvensena domisi ir kolegijos studentai, dėstytojai, darbuotojai, turintys galimybę naudotis patogiomis, turiningą laisvalaikį skatinančiomis erdvėmis. Viena jų – moderni daugiafunkcė salė – buvo atidaryta praėjusios savaitės pabaigoje. Iškilmingame atidaryme dalyvavo Kauno kolegijos bendruomenės nariai bei garbūs svečiai – verslininkai, politikai, sporto entuziastai ir kiti suinteresuoti asmenys.

Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė
Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė

„Kolegijoje telkiasi įvairių sričių – sporto, mitybos, sveikatos priežiūros – specialistai, todėl skirtingų žinių integracija ir iš to atsirandantys projektai ateityje tik stiprės,“ – prognozuoja M. Misiūnas, primindamas faktą, kad kolegijoje tarp 50 studijų programų rengiami būsimieji kineziterapeutai, dietistai, maisto technologai, maisto saugos ir kokybės specialistai, sporto vadybininkai. Kauno kolegijos tyrėjai planuoja bendrus šių sričių mokslo taikomosios veiklos tyrimus, akcijas visuomenei.

Atgimė iš griuvenos

Nuo šio rudens naujoje daugiafunkcėje salėje gali sportuoti dar daugiau Kauno kolegijos studentų, dėstytojų, darbuotojų, tinkamas sąlygas repeticijoms turi kolegijoje veikiantys meno saviveiklos kolektyvai.
Nauja moderni erdvė dabar tinkama kultūros ir sporto veikloms organizuoti: salėje gausu inventoriaus, skirto lavinti kūno jėgai, greičiui, ištvermei, kuris itin reikalingas netradicinių sporto šakų entuziastams. Neslidžią grindų dangą ir milžiniškų veidrodžių privalumus jau spėjo įvertinti šokėjai ir grupinių kūno kultūros treniruočių mėgėjai.

Tačiau taip buvo ne visą laiką. Dar dažais kvepiančią modernią salę Kauno kolegijos darbuotojai juokaudami vadina feniksu, kuris prisikėlė tarsi iš pelenų. Dar prieš keletą metų čia vietoj daugiafunkcės erdvės stūksojo avarinės būklės priestatas, kadaise atlikęs aktų salės funkcijas. Neapšiltintos sienos, kiauros lubos, pabiręs parketas ir vėjo perpučiami langai – tokį vaizdą galėjo išvysti kiekvienas, apsilankęs patalpoje, kurioje dėl stingdančio šalčio tapo nebeįmanoma vykdyti jokių edukacinių kultūros ar sporto veiklų.

Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė
Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė

Kauno kolegijos vadovybė pasakoja, kad sumanymų, kaip atgaivinti per 300 kvadratinių metrų erdvę, būta jau seniai, tačiau lėšų ir sprendimus priimančių institucijų dėmesio iki šiol pritrūkdavo. Atsakomybę atrasti finansinių rezervų ir stumtelėti projektą pirmyn 2014 metais atrado tuometinė Vyriausybė, prisidėjusi prie sprendimo įgyvendinimo. Pirmieji statybiniai darbai buvo pradėti šį pavasarį. Seno priestato virtimas į naują modernią salę viso kainavo per 80 tūkstančių eurų. Daugiafunkcės erdvės remontas truko tris mėnesius.

„Aš tikiu, kad kiekvienas į sveiką gyvenseną investuotas euras atsiperka keleriopai,“ – teigia Kauno kolegijos pavaduotojas infrastruktūrai ir plėtrai Paulius Baltrušaitis, vadovavęs daugiafunkcės salės įkūrimo darbams. Pavaduotojo įsitikinimu, jei organizacija pasistengia suteikti tinkamas sąlygas fiziniam aktyvumui palaikyti, tai gali tikėtis geresnės darbuotojų ir studentų sveikatos būklės, pakilesnės nuotaikos, pozityvaus požiūrio į veiklą.

Vienas iš daugelio atsinaujinimo žingsnių

Daugiafunkcė salė – ne vienintelė aktyviai gyvensenai skirta erdvė. Dar pavasarį Kauno kolegijos Pramonės prospekto pastatų komplekse duris atvėrė kūno dizaino studija, šiandien į grupines treniruotes sunkiai talpinanti visus pageidaujančius. Vakarais atgauti jėgas kviečiami Kauno kolegijos darbuotojai.

Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė
Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė



Kauno kolegijos Sporto centro bandymai ieškoti patrauklesnių studentams fizinio aktyvumo formų pasiteisino su kaupu. Šiandien Kauno kolegijos studentija lanko tiek tradicinių sporto šakų – krepšinio, tinklinio, salės futbolo treniruotes, tiek kitokius fizinio aktyvumo užsiėmimus – energetinių Tibeto pratimų treniruotę, kūno dizaino treniruotę, jogą. Nuo šių metų pradėtos intensyvių intervalų funkcinės treniruotės.

Vienas ankstesnių veiksmų, atnaujinant kolegijos sportui skirtą infrastruktūrą, buvo Mastaičiuose esančio plaukimo baseino atnaujinimas. Taip pat per keletą metų kolegijos lėšomis sutvarkyta Pramonės prospekte, lauke esanti sporto ir kūno kultūros infrastruktūra. Kauno kolegijos studentai, darbuotojai ir aplinkui esančių mikrorajonų gyventojai, ypač šiltaisiais metų laikais, noriai naudojasi universalios paskirties sporto aikštele – žaidžiamas futbolas, krepšinis. Kolegijos teritorijoje taip pat įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė, išasfaltuoti bėgimo takai. Lauko gimnastikos įrenginius ypač pamėgę gatvės gimnastikos propaguotojai. Šiemet būtent Kauno kolegijos aikštyne buvo surengtas atviras gatvės gimnastikos čempionatas.

Ateities perspektyvoje – dalijimasis žiniomis

„Džiugu, kad Kaunas buvo ir išlieka sportiškas miestas, jame netrūksta atvirų erdvių, skirtų fiziniam lavinimui,“ – teigia P. Baltrušaitis, pastebėdamas, kad mieste daugėja sporto salių, lauko aikštynų, parkuose esančių treniravimo įrenginių, organizuojami maratonai ir kitų sporto renginiai. Vis dėlto dažnai sportuojantiems savarankiškai vis dar pritrūksta žinių apie fizinio lavinimo galimybes ir kitus svarbius aspektus. Čia savo indėlį pagelbėjant visuomenei gali suteikti kolegijos specialistai, vykdydami konsultacines, tiriamąsias veiklas.

Pasak vieno iš Kauno kolegijos vadovų, kalbant apie sportines veiklas, galima išskirti dvi kryptis: tinkamai sveikatos būklei palaikyti reikalingą kūno kultūrą, apimančią kiekvienam gyventojui pagal galimybes reikalingą fizinį aktyvumą, ir profesionalųjį sporto pasaulį. Platus kolegijos žingsnis, nukreiptas į į profesionalią sporto bendruomenę, buvo padarytas prieš keletą metų. 2012 metais Kauno kolegijoje pradėtą Sporto vadybos studijų programą jau baigė per pusšimtį absolventų. Praėjusią savaitę kartu su naujosios salės atidarymu akademinei visuomenei pristatyta monografija „Sporto vadyba: nuo sportinės veiklos teorinės paradigmos iki savanoriškos veiklos“ , kurios autoriai – mokslų daktarai, Kauno kolegijos dėstytojai – Rimantas Mikalauskas, Audrius Šimkus ir Andrius Brusokas.

Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė
Kauno kolegijos nuotr./Kauno kolegijos pozicija – sveika ir aktyvi bendruomenė

„Monografija skiriama Lietuvos aukštosioms mokykloms, rengiančioms sporto ir rekreacinės veiklos bei laisvalaikio organizavimo specialistus. Pateikta medžiaga siejasi su daugeliu dalyku – sporto filosofija, sporto sociologija, sporto treniruotės pagrindais, organizacijų teorija, sporto pedagogika, sporto psichologija, vadyba, organizacijų sisteminiu valdymu, – dėstomu bakalaurams, magistrantams ir doktorantams. Šia monografija taip pat galės pasinaudoti ūkio subjektų ir valdžios institucijų vadovai ir specialistai.“ – informuoja autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas