Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kineziterapeutas – kodėl šio specialisto anksčiau ar vėliau prireikia beveik visiems?

Nugaros, kelių ir kaklo skausmai šiandien yra itin dažnos problemos. Ne vienas jas bando spręsti vaistais nuo skausmo ar masažais. Tačiau į kineziterapeutą kreipiasi gana retas – nebent po traumos ar pasidarius sunku kęsti skausmą, ten nukreipia gydytojas. Tačiau kaip tik šie specialistai padeda ne tik atsigauti po traumos, bet ir gali išmokyti teisingai sportuoti bei dirbti.
Kineziterapija
Kineziterapija / 123RF.com nuotr.

Kineziterapija yra plati specialybė, o taikomi gydymo būdai – gali būti labai skirtingi. Žinoma, jei esate ką nors susilaužę, tikėtina, kad ligoninėje ar poliklinikoje gavote standartinį reabilitacijos planą, kurio tam kartui pilani užteko. Tačiau kai kalba pasisuka link sudėtingesnių, netinkamos ergonomikos ar gyvenimo būdo nulemtų problemų, tuomet norisi, kad kineziterapeutas galėtų pritaikyti individualią gydymo metodiką ir planą.

Apie tai, koks yra šis darbas, pasikalbėjome su Klaipėdos valstybinės kolegijos kineziterapijos specialybės absolventais.

Kokias problemas sprendžia kineziterapeutas?

Kineziterapeuto darbo specifika labai priklauso nuo to, kur šis specialistas dirba. Ligoninėse ir poliklinikose dažniausiai teikiama pirminė reabilitacija, padedanti pacientams atsigauti po operacijų, lūžių ar kitų traumų. Vis dėlto, nemažai kineziterapeutų dirba sporto klubuose ir kitose įstaigose, kur reikalingas individualesnis požiūris į kliento problemą.

Pasak Klaipėdos sporto klubo „Apelsinas“ sporto dalies vadovo-kineziterapeuto Tomo Martinavičiaus, dažniausi atvejai, su kuriais tenka susidurti dirbant sporto klube, yra laikysenos sutrikimai. „Tai daugiausia nusiskundimai įvairiais skausmais, ypač kas liečia stuburą. Be abejo, vasaros ir žiemos laikotarpiais padaugėja traumų – daug žmonių kreipiasi dėl menisko ir raiščių problemų“, –pasakojo T.Martinavičius.

Tuo tarpu, „Impuls“ sporto klube dirbantis Vitalijus Limonas padeda ne tik atsigauti po traumų ar ištaisyti neteisingos laikysenos padarinius, bet ir dirba su pusiau profesionaliais ir profesionaliais sportininkais. „Tai daugiau specifikos ir dėmesio reikalaujantis darbas, kuriame reikia pritaikyti specialius pratimus tam tikriems raumenims“, – pasakojo treneris.

Žinoma, esama ir tikrai išskirtinių kineziterapijos taikymo būdų, tokių kaip Dovydo Mačiulsko, kuris dirba Klaipėdos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centre. Tai dažnai būna darbas su įvairias negalias turinčiais žmonėmis, o kinizeterapeutas dirba kartu su gyvūnų treneriu.

Koks turėtų būti geras kineziterapeutas?

Geras kineziterapeutas, pasak Vitalijaus Limono, yra toks, kuris geba argumentuotai pateikti taikomos mankštos specifiką. Tam reikia ne tik atsižvelgti į individualius kliento poreikius, bet ir nuolat atnaujinti žinias. Nors kineziterapijos programą jis baigė prieš trejus metus, o prieš tai buvo profesionalus sportininkas, mokytis, sako jis, vis tiek reikia kasdien.

„Studijų kokybė yra tikrai gera, jos suteikia gerą pagrindą, su kuriuo gali judėti toliau. Tačiau šioje profesijoje žinių atnaujinimas yra kone kasdienis. Yra tikrai daug skirtingų teorijų, kurios gali net viena kitai prieštarauti. Todėl sugebėti atsirinkti, kas tinkama tavo klientui, ir nuolatinis noras tobulinti žinias turėtų būti kineziterapeuto vizitinė kortelė“, – pasakojo V.Limonas.

Jam pritarė ir Delfinų terapijos centre dirbantis D.Mačiulskas: „Kolegija suteikia gerą žinių bazę, o paskui įgauni labai daug papildomų žinių. Vis tiek, kineziterapeutas yra toks specialistas, kuris mokosi ir tobulina žinias visą gyvenimą. Išklausyti paskaitą yra viena, tačiau metodikos pritaikymas klientui yra labai individualus darbas, o atsirinkti turi mokėti pats“.

Toje pačioje kolegijoje kineziterapijos specialybę baigęs T.Martinavičius pabrėžė praktinio mokymo svarbą. „Visi dėstytojai dirba ne tik kolegijoje, bet ir ligoninėse, poliklinikose ar kur nors privačiai. Tai labai svarbus dalykas, nes žmonės gali duoti pavyzdžių iš savo praktikos, o tai besimokantiems specialistams yra labai vertinga“, – sakė jis.

Taip pat, pabrėžė jis, kineziterapeutas nėra paprastas treneris. „Darbas su sveiku žmogumi ir turinčiu traumą ar laikysenos sutrikimų, yra du skirtingi dalykai. Tam ne tik reikia specifinių žinių, bet ir meilės savo darbui, žingeidumo bei kūrybiškumo“, – kalbėjo sporto klubo „Apelsinas“ sporto dalies vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas