Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 07 20 /2017 07 21

Klaipėdos universitetas paskutinę minutę įstojimo kartelę pakėlė puse balo, studentai jaučiasi apgauti

Trečiadienį, skaičiuojant paskutines valandas iki prašymų registravimo į universitetus ir kolegijas pabaigos, Klaipėdos universitetas (KU) stojamąjį balą į mokamas studijų vietas nusprendė padidinti nuo 2,5 iki 3 ir tik tada apie tai informavo stojančiuosius.
Klaipėdos universitetas
Klaipėdos universitetas / 15min nuotr.

Čia normalu paskutinę dieną pakeisti konkursinį balą ir to iš anksto nepranešti stojantiesiems? Aš be žodžių...

Apie tai socialinio tinklo „Facebook“ grupėje rašė viena iš abiturienčių.

„Čia normalu paskutinę dieną pakeisti konkursinį balą ir to iš anksto nepranešti stojantiesiems? Aš be žodžių...“ – piktinosi ji ir 15min patvirtino tik šį rytą 8.30 val. gavusi Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) laišką apie KU iškeltą kartelę.

Skaitytojo nuotr./LAMA BPO laiškas būsimai studentei
Skaitytojo nuotr./LAMA BPO laiškas būsimai studentei

Ji teigia nebegalinti įstoti į programą „Anglų ir kita užsienio kalba (ispanų/kinų)“, todėl rinksis kitą, bet tą, „kurios ne itin nori“.

„Vis dėlto turiu vilties, kad pavyks įstoti [į norimą programą] kitais metais. Šiais metais mokysiuosi, kur pateksiu, tada gal pakeisiu – juk nieko neprasiu“, – pasakoja ji.

Savo sprendimą didinti stojamąjį balą Klaipėdos universitetas argumentuoja švietimo ir mokslo ministrės sausį patvirtinu įsakymu, kuriuo bakalauro studijų studentams, pretenduojantiems į valstybės finansuojamas vietas ir stipendijas, nustatomas mažiausias stojamasis konkursinis balas – į universitetus – 3, į kolegijas – 1,6.

KU sutinka, kad sprendimas – pavėluotas

„Klaipėdos universiteto Senatas suvienodino reikalavimus stojantiesiems į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas vietas ir nutarė, kad sutinkamai su minėtu įsakymu šis balas turėtų būti ne mažesnis kaip 3. Diskusija dėl balo suvienodinimo akademinėje bendruomenėje vyko ir anksčiau“, – atsakyme 15min rašo KU Studijų prorektorė prof. dr. Leta Dromantienė.

Paklausta, kodėl tokio sprendimo Senatas nepriėmė sausį, kai įsigaliojo švietimo ir mokslo ministrės įsakymas, prorektorė atsakė: „Gal nebuvo suprasta iki galo, nes jaunas Senatas. Aš atėjau, pusantro mėnesio tik dirbu, ir iš karto pradėjau kelti tą klausimą. Galbūt nebuvo pakankamai išaiškinta, kad ir į valstybės finansuojamas [vietas] reikia trijų balų – na, nesuprato žmonės“.

Universitetą imtis veiksmų, anot L.Dromantienės, paskatino švietimo ir mokslo viceministro Giedriaus Viliūno liepos 14-ąją išsiųstas laiškas dėl reikalavimo laikytis kokybės reikalavimų vykdant stojančiųjų priėmimą 2017 metais.

„Nors ir labai pavėluotu sprendimu Klaipėdos universitetas norėjo patvirtinti, kad pritaria ŠMM nustatytiems stojančiųjų priėmimo kokybės reikalavimams ir jų laikosi, siekia užtikrinti studijų kokybę, atliepiančią asmens ir visuomenės lūkesčius bei Europos aukštojo mokslo erdvės nuostatas. Atsiprašome suklaidintų stojančiųjų“, – rašoma prorektorės atsakyme.

Jos žiniomis, į KU stojančių studentų, kurių konkursinis balas nesiekė 3-jų, bet viršijo 2,5 balo, buvo 31.

Jeigu būtų pasirašę pusė – 15 ar 10 studentų negelbsti universiteto.

„Ir jie dar ne visi būtų pasirašę sutartis, – sako L.Dromantienė. – Jeigu būtų pasirašę pusė – 15 ar 10 studentų negelbsti universiteto. Tai geriau laikytis bendrų taisyklių ir daryti taip, kaip ir visi universitetai, jeigu norime būtų lygiai tokie patys.“

Šįmet prašymus studijuoti universitetuose ir kolegijose pateikė apie 28 tūkst. kandidatų. Dėl per menko stojančiųjų susidomėjimo, aukštosios mokyklos sustabdė priėmimą į 64 studijų programas. Anot ŠMM, daugiausiai tokių programų – KU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas