Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl verta apsilankyti internetinėje Slovake.eu svetainėje?

Kodėl mokomės užsienio kalbų? Tiesiog smagu? Norisi susikalbėti su draugais užsienyje, o galbūt tiesiog mėgstame atostogauti kalnuose, lankyti miestus, pilis ir tvirtoves? Atsakymų gali būti daugybė.
Kalnai dažnai slepia užburiančio grožio gamtos kampelius
Slovakijos kraštovaizdis / „Ditmos projektai ir ko“ nuotr.

Tarp Vilniaus ir Bratislavos – apie 1165 km, tačiau ne ką težinome apie šią šalį, jos istoriją, gamtos įvairovę, į UNESCO sąrašą įtrauktus objektus.

Lietuviai dar gana retai ryžtasi mokytis slovakiškai. Tarp Vilniaus ir Bratislavos – apie 1165 km, tačiau ne ką težinome apie šią šalį, jos istoriją, gamtos įvairovę, į UNESCO sąrašą įtrauktus objektus. Kiekvienas šios šalies regionas, miestas turi savo „charakterį“ – tautinius rūbus, muziką, dainas, architektūrą, papročius, tradicijas, šokius ir tarmę.

Šie dalykai skatino susidomėti slovakų kalba, tačiau iki šiol jos buvo galima mokytis tik brangiuose ir ilgai trunkančiuose vasaros kalbų kursuose.

Aukštieji Tatrai tai aukščiausios kokybės vieta

Šie dalykai skatino susidomėti slovakų kalba, tačiau iki šiol jos buvo galima mokytis tik brangiuose ir ilgai trunkančiuose vasaros kalbų kursuose.

Paskutiniu metu vis populiaresni tampa patogūs užsienio kalbos kursai internete. Vieni tokių – jau penkerius metus veikianti interneto svetainė www.slovake.eu, skirta mokytis slovakų kalbos. Šis Europos Komisijos remiamas projektas yra programos KA2 – kalbos – Mokymasis visą gyvenimą dalis. Slovak Online rėmėsi interneto svetainės www.lernu.net, esperanto kalbos svetainės kaip sėkmingiausio tarptautinės jaunimo organizacijos Edukácia@Internet projekto, patirtimi.

250x250_1_lt(1)
 

Prieš 7 metus ši organizacija ėmėsi ieškoti partnerių naujam – slovakų kalbos – projektui Vokietijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Čekijoje, Lietuvoje, Prancūzijoje ir Vengrijoje. Tarp projekto partnerių – Bratislavos Komenskio universitetas, Studio GAUS – Vokietijoje įsikūrusi interneto dizaino studija, Slovakijos MA Liudovito Šturo kalbotyros institutas, Vengrijos mokslo akademijos lingvistikos tyrimų institutas, Prancūzijos nacionalinis rytų kalbų ir civilizacijų institutas, Erduto savivaldybės Plėtros ir verslo centras Krokuvoje, Lenkijos bendrovė Ahoj Slovakia ir Vilniaus Universiteto Filologijos fakultetas.

Moderni slovakų kalbos mokymosi interneto svetainė šiuo metu turi daugiau nei 26 000 registruotų vartotojų iš 200 pasaulio šalių, tarp jų – iš Kubos ar Havajų.

Moderni slovakų kalbos mokymosi interneto svetainė šiuo metu turi daugiau nei 26 000 registruotų vartotojų iš 200 pasaulio šalių, tarp jų – iš Kubos ar Havajų, pasiekiama net 13 kalbų: anglų, esperanto, italų, kroatų, lenkų, prancūzų, rusų, vengrų, vokiečių ir, žinoma, lietuvių kalba. Projekto koordinatorius Peter Baláž džiaugiasi: „Ši svetainė šiandien yra interneto svetainių, skirtų slovakų kalbos mokymuisi, lyderė, ji buvo pripažinta vienu geriausiu 2013 m. Europos Komisijos remiamu projektu. Mums tai yra išties didelis įvertinimas.“

„Scanpix“ nuotr./Iš apsnūdusio provincijos miestelio Bratislava tapo jaukia ir modernia Europos sostine.
„Scanpix“ nuotr./Bratislava

Pirmas projekto etapas įgyvendintas 2010–2012 m. Tuomet buvo sukurti A1 ir A2 slovakų kalbos mokymosi lygiai. Svetainės lankytojų atsiliepimai skatino žengti toliau  – sukurti B1 ir B2 kalbos mokymosi lygius. Šioje nemokamoje ir lengvai prieinamoje svetainėje temos ir pamokų medžiaga pateikiami linksmai, patraukliai ir suprantamai. Gausybė pratimų, žaidimų, originalių tekstų, forumas, audio ir video medžiaga, daug informacijos apie ankstesnę ir šių dienų Slovakiją, slovakų kalbos tarmes, kultūrą.

Įdomu, kad per pirmąjį svetainės veikimo mėnesį 2011 m. lankytojai iš Lietuvos sudarė antrą didžiausią lankytojų srautą. Tikimasi panašaus populiarumo ir ateityje.

Įdomu, kad per pirmąjį svetainės veikimo mėnesį 2011 m. lankytojai iš Lietuvos sudarė antrą didžiausią lankytojų srautą. Tikimasi panašaus populiarumo ir ateityje.

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti adresu www.slovake.eu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas