Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolegijos tampa atviresnės judėjimo negalią turintiems žmonėms, tačiau ne visos turi tokių studentų

Lietuvos kolegijos pamažu adaptuoja aplinką judėjimo negalią turintiems žmonėms. Žinoma, kad jos būtų visiškai pritaikytos studentams, dėstytojams ar aukštosios mokyklos svečiams su judėjimo negalia, dar reikia šį tą nuveikti. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kad nors kolegijoje aplinka adaptuojama judėjimo negalią turintiems žmonėms, tokių studentų joje išvis nėra.
Neįgalusis
Neįgalusis / 123rf.com nuotr.

15min.lt jau rašė apie tai, kad universitetų aplinka tampa draugiškesnė žmonėms su judėjimo negalia, tačiau tobulėti yra kur.

Adaptuoja aplinką, tačiau studentų su judėjimo negalia nėra

Kauno technologijos kolegija (KTK) adaptuoja aplinką studentams su judėjimo negalia, tačiau tokių studentų neturi. „Yra keletas studentų su klausos ir regėjimo negalia. Judėjimo negalią turinčių pas mus nėra, nes mūsų studijų programos neatitiktų studentų su negalia poreikių“, – teigė KTK viešųjų ryšių organizatorė Dalia Karčiauskienė. 

Yra keletas studentų su klausos ir regėjimo negalia. Judėjimo negalią turinčių pas mus nėra, nes mūsų studijų programos neatitiktų studentų su negalia poreikių, – teigė D.Karčiauskienė. 

Kolegija dalyvavo projekte „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“. 

„Todėl turime kopiklį laiptais ir specialų stalą“, – 15min.lt apie projekto naudą kalbėjo D.Karčiauskienė. Be to, bendrabutyje, anot jos, yra specialus įvažiavimas ratukams ir kambarys neįgaliajam. 

Trūksta dviejų liftų

„Šiaulių valstybinės kolegijos (ŠVK) pastatai pritaikyti žmonėms su negalia. Iš kolegijos turimų šešių pastatų trijuose pastatuose yra įrengti liftai (žmonės su negalia patenka į visas jiems reikalingas patalpas (auditorijos, laboratorijos, biblioteka, administracija ir t.t.), kituose trijuose pastatuose (Sveikatos priežiūros fakultetas ir du bendrabučiai) yra pritaikyti pirmieji pastatų aukštai – įrengti pandusai, durys atitinka žmonių su negalia reikalavimus“, – teigiama 15min.lt ŠVK atsiųstame komentare.

Vis dėlto šio to dar trūksta – Sveikatos priežiūros fakultete reikėtų dviejų liftų. „Apie tai galvojame naujuosiuose projektuose iš 2015–2020 ES finansavimo“, – teigiama komentare.

Šiuo metu ŠVK dalyvauja Valstybinio studijų fondo vykdomame projekte „Studijų prieinamumo didinimas“, prieš tai dalyvavo projekte „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“, kuris suteikė galimybę įsigyti specializuotus stalus, kopiklius, vaizdo didinimo priemones, programinę įrangą ir kt.

Taip pat studentai, kaip teigiama atsiųstame komentare, turintys specialiųjų poreikių, teikia paraiškas tikslinėms išmokoms, kurios užtikrintų jų studijų prieinamumą, gauti.

Pritaikyti ne visi įėjimai ir patalpos

Vilniaus kolegijos (VK), kurioje šiuo metu studijuoja 37 studentai su negalia, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Jurgita Lesevičienė 15min.lt teigė, kad VK Sveikatos priežiūros, Menų ir kūrybinių technologijų bei Elektronikos ir informatikos fakultetų įėjimai pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia: „Įrengtais pandusais studentai gali patekti į fakulteto patalpas. Elektronikos ir informatikos bei Menų ir kūrybinių technologijų fakultetuose yra įrengtas liftas ir laiptų kopiklis, padedantis žmonėms su judėjimo negalia judėti tarp aukštų. Yra įrengti specialūs sanitariniai mazgai.“

VK dalyvavo projekte „Studijų prieinamumo didinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“. „Dalyvaujant projekte buvo siekiama sukurti palankią studijų aplinką specialiųjų poreikių turintiems studentams, studijuojantiems VK. Studijuojantiems neįgaliesiems buvo skiriamos tikslinės išmokos – 152 Eur per mėnesį. Šias išmokas studentai naudojo individualiems specialiesiems poreikiams studijų procese tenkinti“, – sakė J.Lesevičienė.

Jos teigimu, kolegija turėjo galimybę gerinti ir įrengti neįgalių studentų specialiuosius poreikius tenkinančias studijų vietas, aprūpintas specialia programine ir technine įranga, specializuotais ergonominiais baldais.

Vis dėlto ne visų fakultetų įėjimai ir patalpos yra pritaikytos judėjimo negalią turintiems asmenims.

„Ne į visas auditorijas gali patekti asmuo su judėjimo negalia, taip pat auditorijose trūksta specializuotų darbo vietų, kad studentas jaustųsi komfortiškai“, – teigė pašnekovė.

Jos manymu, tai, kad kolegijos studijų aplinka nevisiškai pritaikyta studentams su negalia, esą susiję ne tik su patalpų pritaikymu, bet ir su dėstytojų mokymu, kaip rengti studijų medžiagą studentams, turintiems specialiųjų poreikių, kad ji būtų pateikiama tinkamu formatu. „Tam, kad būtų sukurta palanki studijų aplinka, reikia nemažai lėšų, papildomo finansavimo“, – teigė J.Lesevičienė.

Savo lėšomis įsirengė keltuvą studentams su judėjimo negalia

Panevėžio kolegijoje studijuojantys studentai su negalia Lietuvos teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę gauti paramą iš dviejų šaltinių: Neįgaliųjų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Europos Sąjungos fondų.

„Neįgaliųjų departamentas skiria išmokas specialiesiems poreikiams tenkinti ir studijų kainai kompensuoti. Taip pat kolegija dalyvauja valstybinio studijų fondo projekte „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“.

Viena iš projekto veiklų – tikslinių išmokų skyrimas studijų prieinamumui didinti. Taip pat projekto metu buvo įsigyti du mechaniniai kopikliai laiptais, trys kompiuterinių stalų ir kėdžių komplektai pritaikyti studentams su judėjimo negalia“, – sakė Panevėžio kolegijos Studijų ir karjeros centro vadovė Dalia Urbonienė.

Kolegija savo lėšomis yra įsirengusi keltuvą studentams su neįgaliųjų vežimėliais.

Vilniaus dizaino kolegija, kaip partnerė, dalyvavo Valstybinio studijų fondo vykdomame projekte „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“, kuris prasidėjo 2012 m. ir tęsėsi iki 2015 m. rugpjūčio 31 dienos.

Projektu buvo siekiama skatinti neįgalius studentus siekti aukštojo mokslo, sukuriant palankias studijų sąlygas, užtikrinant aukštųjų mokyklų paslaugų kokybę ir studijų prieinamumą.

Projektas leido įsigyti prekių, pritaikytų judėjimo negalią turintiems asmenims

„Šis projektas padėjo Vilniaus dizaino kolegijai sukurti palankesnę studijų aplinką specialiųjų poreikių turintiems studentams: kolegija įsigijo techninės įrangos ir specializuotų ergonominių baldų, kurių bendra vertė – 16 523,03 eurų“, – teigiama 15min.lt atsiųstame komentare.

Tarp įsigytų prekių yra molbertų, pritaikytų žmonėms, turintiems judėjimo negalią, specializuotų stalų ir kėdžių, pristumiamų stalų, mobilus kopiklis laiptais su papildoma baterija, skirtas transportuoti neįgaliojo vežimėlį laiptais, stacionari elektroninė vaizdo didinimo priemonė, ir plokščiasiūlė trikotažo siuvimo mašina. 

„Šiuo metu Vilniaus dizaino kolegijoje studijuoja šeši studentai, turintys specialiųjų poreikių. Specialių poreikių turintiems Vilniaus dizaino kolegija suteikia galimybes integruotis į visavertį socialinį gyvenimą, sudaro palankias studijų sąlygas ir aplinką. Kolegijoje taip pat funkcionuoja liftas“, – teigiama kolegijos komentare. 

Išsiskiria vienas fakultetas 

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Viešųjų ryšių specialistas Deividas Aukštuolis teigė, kad aukštojoje mokykloje daugumoje fakultetų sudarytos pakankamai komfortabilios sąlygos studijuoti žmonėms, turintiems judėjimo negalią.

„Ypatingai išsiskiria Dizaino ir Technikos fakultetas. Šiuose modernizuotuose mokymo rūmuose yra įrengta absoliučiai visa reikalinga įranga norintiems pas mus studijuoti. Tai yra pandusai, liftai, specialūs nuvažiavimai nuo laiptų, laiptų kopikliai, tualetai su specialia įranga“, – vardijo D.Aukštuolis. ​

Visuose fakultetuose, anot jo, dominuoja platūs praėjimai, praėjimuose nėra slenksčių.

„Projektas „Be slenksčių“ didelės įtakos mūsų stojimo rezultatams nepadarė, tačiau esame laimingi, jog judėjimo negalią turintys žmonės susiduria vis su mažesniais sunkumais studijuodami mūsų aukštojoje mokykloje. Nors tas skaičius šiai dienai ir nėra didelis (apie 15), bet mes tikrai esame pasirengę priimti studijuoti tiek, kiek bus norinčių“, – tikino D.Aukštuolis. 

Tarptautinės teisės ir verslo aukštoji mokykla, apie kurią informacijos galima rasti projekto „Be slenksčių“ puslapyjeatstovai nepateikė savo komentarų.

Kilo sunkumų aukštojoje mokykloje dėl to, kad ši nepritaikyta studentams su judėjimo negalia? Pasidalinkite savo patirtimi, rašydami el.paštu k.aksamitaite@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas