Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 05 /14:26

KTU Taryba plagiatu kaltinamam P.Baršauskui atsistatydinti nerekomenduoja

Kauno technologijos universiteto (KTU) Taryba, reaguodama į universiteto rektoriui prof. Petrui Baršauskui viešai mestus kaltinimus dėl galimai plagijuotos 2002 metais habilitacijai teiktos monografijos „Transfer of International Management Principles to CEEC's“, išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigia nerekomenduojanti rektoriui atsistatydinti.
Petro Baršausko spaudos konferencija
Petro Baršausko spaudos konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot Tarybos, P.Baršauskas, atsižvelgdamas į „viešojoje erdvėje formuojamą nuomonę ir jos pasekmes ne tik jo, bet ir universiteto reputacijai“, informavo ją apie pasiruošimą pasitraukti iš užimamų pareigų.

Sprendimas galėtų būti klaidingai vertinamas kaip pripažinimas kaltės, kuri iki šiol grindžiama tik nuomonėmis.

„Bendrame viešojoje erdvėje vykstančio proceso fone, kai visiems dėl kaltinimų plagiatu viskas yra aišku, Tarybai lengviausias sprendimas būtų pritarti susiformavusiai nuomonei. Tačiau Taryba laikosi pozicijos, kad toks žingsnis būtų tik trumpalaikis sprendimas, neigiamai atsiliepsiantis universitetui tiek siauresniame, strateginių aukštosios mokyklos tikslų įgyvendinimo, tiek platesniame, Lietuvoje prasidėjusios aukštojo mokslo tinklo pertvarkos kontekste. Be to, toks sprendimas galėtų būti klaidingai vertinamas kaip pripažinimas kaltės, kuri iki šiol grindžiama tik nuomonėmis, bet ne ekspertiniais ir teisiniais vertinimais, – tvirtina Taryba. – Apibendrinant tai, kas išsakyta, Taryba nerekomenduoja rektoriui atsistatydinti.“

Taryba pareiškimą palaimino nebeturėdama įgaliojimų

Ketvirtadienį išplatintą pareiškimą, anot KTU Viešųjų ryšių projektų vadovo Manto Lapinsko, parengė jau buvusio KTU valdymo organo pirmininkas biochemikas prof. habil. dr. Arvydas Janulaitis. Jis elektroniniu paštu vykdė kitų Tarybos narių apklausą. Taryba pareiškimą patvirtino sekmadienį (spalio 1 dieną), kai, 15min žiniomis, jos įgaliojimai jau buvo pasibaigę.

Naujoji Taryba, į pirmąjį posėdį, anot M.Lapinsko, rinksis spalio 11-ąją.

15min.lt nuotr./ Arvydas Janulaitis
15min.lt nuotr./ Arvydas Janulaitis

Pagal dokumentą, P.Baršauską palaikančiam pareiškimui pritarė devyni iš vienuolikos narių – KTU Mechatronikos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. habil. dr. Ramutis Petras Bansevičius dėl pareiškimo išsakė atskirąją nuomonę, KTU Cheminės technologijos fakulteto Sintetinės chemijos instituto direktorius, Organinės katedros profesorius prof. dr. Algirdas Šačkus visai nepareiškė nuomonės.

Dabar jau buvusios Tarybos pirmininko A.Janulaičio teigimu, pareiškimas priimtas po paties KTU rektoriaus prašymo įvertinti situaciją.

„Taryba gali atšaukti rektorių dėl dalykinių savybių ir dėl reputacijos. Dėl dalykinių savybių rektorius mums abejonių nekėlė, o dėl reputacijos iškilo klausimai, tai reikėjo išsiaiškinti, negalima reaguoti tik į tai, kas spaudoje paskelbta. Tie aiškinimaisi užsitęsė ir kai mes daugmaž suformavome nuomonę, ir bus tas laikas. Be abejo, mes norėjome iki mūsų kadencijos pabaigos tai padaryti, kad nesakytų, kad šita taryba „nusiplovė“ [...]. Interpretacijos gali būti įvairiausios, bet mūsų pareiškimas yra neutralus – atsižvelgiant į tai, kad mes neturime kompetencijos“, – aiškino jis.

A.Janulaitis teigė, kad taryba ne vieną kartą priėmė sprendimus nuotoliniu būdu.

Taryba kvestionuoja Akademinės etikos kontrolieriaus kompetenciją

Pareiškime Tarybos nariai teigia disponavę viešojoje erdvėje pasklidusia informacija apie kaltinimus plagijavimu ir KTU rektoriaus kontrargumentais, kad „nebuvo sąmoningo svetimų tekstų neleistino panaudojimo, o tik nekorektiškas kai kurių literatūros šaltinių išdėstymas tekste“, taip pat pabrėžė, kad oficialūs įrodymai, pagrindžiantys mestus kaltinimus, kol kas nepateikti.

Kaunas.lt nuotr./Kauno technologijos universitetas
Kaunas.lt nuotr./Kauno technologijos universitetas

„Monografijos tekste esama kai kurių neatitikimų tarp atitikčių turinio ir jas lydinčių nuokraipų (supainiotas citavimas, bet visos atitiktys turi nuokraipas literatūros sąraše). Kaip traktuotinas toks neatitikimas (plagiatas ar techninis brokas), Tarybos nuomone, turbūt gali atsakyti tik teismai“, – rašoma pranešime.

Užbėgdama už akių, Taryba akcentuoja, kad teismuose ne vienas Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus sprendimas buvo pripažintas arba kaip nesukeliantis pareiškėjui jokių teisinių pasekmių, arba nepagrįstas.

Taryba neturi nei kompetencijų, nei įgaliojimų vykdyti teismų funkciją, nuspręsti, kuri pusė yra teisi.

„Gyvename teisinėje valstybėje. Egzistuoja nekaltumo prezumpcija. Susidariusioje situacijoje Taryba neturi nei kompetencijų, nei įgaliojimų vykdyti teismų funkciją, o tuo pačiu nuspręsti, kuri pusė, viešojoje erdvėje apsikeičianti argumentais ir kontrargumentais, yra teisi“, – konstatuoja KTU valdymo organas.

Dėl pareiškimo balsavo tokios sudėties KTU Taryba: pirmininkas biochemikas prof. habil. dr. A.Janulaitis ir nariai – KTU Mechatronikos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. habil. dr. R.P.Bansevičius, UAB „ACC Distribution“ direktorius Regimantas Buožius, buvęs Danske Bank A/S Lietuvos filialo generalinis direktorius Gintautas Galvanauskas, KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Elektroninio verslo tyrimų centro direktorius, Marketingo katedros profesorius prof. dr. Rimantas Gatautis, UAB „Nextury Ventures“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Arūnas Laurinaitis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Europos instituto docentas doc. dr. Raimondas Kuodis, KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto Medžiagų inžinerijos katedros profesorius, Nacionalinio inovacijų ir verslo centro tarptautinių mokslo tinklų plėtros vadovas prof. dr. Sigitas Stanys, KTU Cheminės technologijos fakulteto Sintetinės chemijos instituto direktorius, Organinės katedros profesorius prof. dr. Algirdas Šačkus ir KTU Studentų reikalų departamento direktorius Martynas Ubartas.

15min.lt nuotr./ Ainius Lašas
15min.lt nuotr./ Ainius Lašas

Anksčiau P.Baršausko galimo plagiato klausimu savo nuomonę išsakė KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas dr. Ainius Lašas. Jis teigė neabejojantis, kad KTU rektoriaus habilitacinis darbas, žvelgiant iš šiandieninės perspektyvos, yra plagiatas. Anot jo, rektorius „kaip bebūtų gaila“ turėtų pripažinti klaidas ir garbingai pasitraukti iš pareigų.

Naujų A.Avižienio atradimų P.Baršauskas nekomentuoja

Šiuo metu Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba vykdo tyrimą dėl P.Baršausko galimai nuplagijuotos 2000 metais Vokietijoje išleistos monografijos pavadinimu „Transfer of International Management Principles to CEEC's“. Jos pagrindu 2002 metais Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) dabartinis KTU rektorius apsigynė disertaciją.

Galimą P.Baršausko monografijos plagiatą įžvelgė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius prof. Algirdas Avižienis.

Praėjusią savaitę jis, atliepdamas į KTU rektoriaus spaudos konferencijos metu ištartus žodžius „visos habilitacinės mintys – monografijos santraukoje. Joje yra mano originalios mintys. Jei joje rasite „copy paste“, viskas, dedu pareiškimą“, teigia plagiato patikros sistema „iThenticate“ nuskenavęs ir monografijos santrauką. Ten A.Avižienis aiškina taip pat aptikęs nukopijuotų kitų autorių minčių, paskelbtų savo vardu.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Antanas Avižienis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Algirdas Antanas Avižienis

15min paprašius komentaro apie A.Avižienio atradimus, KTU Viešųjų ryšių projektų vadovas M.Lapinskas teigė, kad P.Baršauskas spręs, ar reaguoti, kai giliau susipažins su A.Avižienio teiginiais. Vėliau M.Lapinskas KTU rektoriaus poziciją patikslino – jis atsisakė komentuoti, kol nebus pateikta oficialių išvadų.

Bandydamas įrodyti plagijavimą, buvęs KTU magistro studentas Donatas Raščius, kaip ir A.Avižienis, po kaulelį išrakinėjo P.Baršausko monografiją ir rugsėjo viduryje publikavo vaizdo įrašą. Pagal jį, ištisos monografijos pastraipos žodis žodin yra nukopijuotos nuo užsienio mokslininkų darbų, kai kurie nurašyti teiginiai pateikti kaip autoriaus mintys, dalies teiginių šaltiniai nurodyti klaidingai. Rugsėjo pabaigoje surengtos spaudos konferencijos metu KTU rektorius šį vaizdo įrašą įvardijo kaip „cinišką“ ir „tendencingą“.

P.Baršauskas plagijavimą neigia

Jis taip pat minėjo, kad citavimo (citavimas ir perfrazavimas nėra tas pats – aut. past.) kultūra per 20 metų „nežmoniškai“ pasikeitė, aiškino darbą rašęs pagal to laikmečio reikalavimus, sakė esantis ramus, „todėl, kad plagiatinių dalykų ten nėra“. Vis dėlto pripažino esąs šokiruotas „techninių klaidų“ kiekio.

„Ten yra daug techninio broko, citavimo problemos“, – taip galimą plagiatą „LaisvėsTV“ paaiškino jis ir iš dalies dėl to apkaltino neįvardytus „techninius darbuotojus.“ „Tuos dalykus tada, ir tekstus, ir viską, kadangi masė darbo, reikėdavo ranka susivesti, tai juos vesdavo techniniai darbuotojai kai kada. Tai lygiai taip pat ir čia“, – sakė P.Baršauskas.

Spaudos konferencijos metu jis taip pat pridūrė esantis pasiruošęs bet kuriuo momentu atlaisvinti rektoriaus kėdę. „Niekada savo gyvenime nebuvau įsikabinęs į jokius postus, į kėdes, į pozicijas, manęs nesaisto niekas“, – kalbėjo jis.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos habilitacinio P.Baršausko darbo tyrimas gali trukti dar pora mėnesių. Be išvadų Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), anot viceministro Giedriaus Viliūno, jokių veiksmų nesiims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus