Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos darbdaviai: nebeužtenka būti tik vienos srities specialistu

„Tarpdiscipliniškumas – tai kelrodė žvaigždė studentams, norintiems sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje“, – vienu balsu kartoja didelių ir mažų šalies įmonių vadovai. Jie pabrėžia, kad jau nebeužtenka būti tik vienos srities specialistu: geras technikas turi išmanyti ir vadybą.
Kontaktų mugė „KTU Karjeros dienos“
Kontaktų mugė „KTU Karjeros dienos“ / Ričardo Šaknio nuotr.

„Šiandien svarbus kompiuterinis raštingumas, vadovavimo įgūdžiai, veiklų koordinavimas, gebėjimas argumentuotai pristatyti ir įgyvendinti idėjas“, – reikalavimus kvalifikuotam darbuotojui vardina „Vičiūnų“ įmonių grupės administravimo direktorė Ramūnė Bičkauskienė.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Jai pritaria bendrovės „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas: „Svarbu ne tik žinoti, kaip veikia prietaisas, bet ir mokėti darbus paskirstyti laike, planuoti finansus, suprasti, kad yra kolegos, galintys daryti įtaką tavo darbo rezultatams. Tarpdiscipliniškumo pridėtinė vertė slypi procesų, projektų valdymo ir techninių žinių derinyje“.

Kvalifikuotos darbo jėgos rinkoje vykstantys pokyčiai – reikšmingi, tačiau neturėtų išgąsdinti jaunų žmonių, suabejojusių, ar sugebės sėdėti iš karto ant kelių kėdžių. Verslininkai pabrėžia, kad reikia tiesiog išmokti valdyti visas įgytas žinias.

„Universitetą baigęs žmogus sako: „Vienoj vietoj klausiau mechanikos kursą, kitoj – vadybos, dar kitoj – mikro ir makroekonomikos, taip pat – psichologijos“. Tačiau jis nesugeba susieti įgytų žinių“, – studentų ir aukštųjų mokyklų dėmesį į svarbią problemą atkreipia D.Misiūnas.

Reaguodamas į darbo rinkos tendencijas Kauno technologijos universitetas (KTU) kasmet siūlo vis daugiau tarpdisciplininių (taikomoji matematika ir ekonomika, inžinerija ir vadyba), tarpkryptinių (urbanistinė inžinerija, paveldosauga, naujųjų medijų kalba) studijų programų.

Darbdavių tikinimu, jei universitete įgytas žinias jaunas žmogus geba susieti ir pritaikyti praktikoje, jam atsiveria puikios karjeros galimybės mūsų šalyje, nes kvalifikuotų darbuotojų poreikis yra didelis.

Ričardo Šaknio nuotr./Petras Baršauskas
Ričardo Šaknio nuotr./Petras Baršauskas

„Atėjusios naujos technologijos pakeitė mūsų gyvenimą, darbdavių reikalavimai taip pat dabar kitokie. Šiandien nebereikia gryno fiziko ar mechaniko, reikia „platesnio“ žmogaus. Darbuotojas turi turėti tarpdisciplininį išsilavinimą – toks žmogus lengviau prisitaiko prie gyvenimo, jį „gaudo“ darbdavys, įmonės. Reaguojame į rinką, stengiamės išgirsti, ko ji iš mūsų nori. Mums neblogai sekasi bendradarbiauti su verslu. Esame sudarę daugiausia kontraktų su įmonėmis, palyginti su kitomis šalies aukštosiomis mokyklomis“, – sakė KTU rektorius profesorius Petras Baršauskas.

Rektorius studentus ir verslo atstovus pakvietė aktualiausias darbo rinkos tendencijas, karjeros galimybes, darbuotojų ir darbdavių lūkesčius ir poreikius aptarti kovo 13 d., trečiadienį, Kaune rengiamoje didžiausioje Baltijos šalyse kontaktų mugėje „KTU Karjeros dienos 2013“.

Devintą kartą vyksiančiame renginyje dalyvaus tokios gerai žinomos Lietuvos ir užsienio kompanijos, kaip „Lietuvos geležinkeliai“, „Lietuvos energija“, ABB, „Achema“, įmonių grupė „Arvi“, įmonių grupė „Vičiūnai“, „Litgrid“, „Audimas“, „Orlen Lietuva“, „Dojus agro“, „Senukų prekybos centras“, IBM, „YIT Kausta“, „Teo“, „Lietuvos dujos“, „Kraft Foods Lietuva“, „Coca Cola“, „Barclays“ ir daugelis kitų.

Šių metų mugės šūkis: „Užsikrėsk kontaktų virusu“, todėl bus siekiama šaunaus rekordo – daugiausiai rankų paspaudimų vienu metu. Šiuo rekordu siekiama įrodyti, kad „KTU Karjeros dienos“ – vieta, kur kuriamos tolesnės bendradarbiavimo perspektyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas