Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos universitetų rektorių cituojamumo indeksai: sudėtingiausia vadovavimą ir mokslinį darbą derinti KTU rektoriui

Kaip apskaičiuoti mokslininko publikacijų svorį ir reikšmę? Tam yra cituojamumo indeksas h. Tai individualus vertinimo rodiklis, kuris matuoja mokslinės veiklos produktyvumą bei įtaką, derindamas kiekybę (publikacijų skaičių) su kokybe (citavimų skaičių). 15min domėjosi, koks šis rodiklis yra geriausių valstybinių universitetų rektorių.
Petras Baršauskas
Petras Baršauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pažymi, rektoriams sudėtinga vadovavimą derinti su moksliniu darbu. Remiantis H indeksu, sudėtingiausia iš kalbintų pašnekovų šias dvi veiklas suderinti Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriui Petrui Baršauskui.

H indeksas apibrėžiamas kaip maksimalus publikacijų skaičius h, kurios yra pacituotos bent h kartų. Jį pasiūlęs mokslininkas J.E.Hirschas teigė, kad h indeksas yra „lengvai apskaičiuojamas rodiklis, atspindintis visų mokslininko publikacijų svarbą, reikšmę ir indėlį“.

Pavyzdžiui, autoriaus h indeksas 8 reiškia, kad iš mokslininko paskelbtų n publikacijų yra 8 publikacijos, kuri kiekviena cituota 8 ir daugiau kartų. Jei h-indeksas 0, gali būti, kad mokslininkas parašęs daug publikacijų, tačiau nė viena iš jų nebuvo cituota.

KTU rektoriaus cituojamumo indeksas – 1

„Rektoriaus Petro Baršausko H indeksas yra 1, vertinant pagal „Web of Science“ duomenų bazę: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED) --1990-present; Social Sciences Citation Index (SSCI) --1990-present“, – 15min sakė KTU Mokslo departamento direktorius Leonas Balaševičius. Anot jo, reikalavimo turėti H indeksą, užimant pareigybes, nenumato nė vienas LR teisės aktas, tad negalėtume lyginti su, tarkime, pradedančiojo doktoranto cituojamumo indeksu.

Paklaustas, kiek svarbus šis rodiklis rektoriui, L.Balaševičius sakė, kad H indeksas – tai tik vienas iš daugelio mokslininko pasiekimų vertinimo rodiklių: „Tikslinga pažymėti, kad jis suderina kiekybę (publikacijų skaičių) su kokybe (citavimų skaičiumi), parodo mokslininko rezultatyvumą per visą karjerą ar pasirinktą laikotarpį. Skirtingi įrankiai pateikia skirtingus H indeksus, kadangi indeksuoja skirtingus šaltinius.“

Universitetų akademinių darbuotojų H indeksas, anot jo, turi tendenciją didėti bėgant metams, nes visi akademiniai darbuotojai vykdo mokslinę veiklą. „Rektoriai vykdo administracines vadybines funkcijas“, – pridūrė jis.

VDU rektoriaus cituojamumo indeksas – 5

VDU rektoriaus Juozo Augučio cituojamumo indeksas H yra 5. „Pastaruosius 10 metų prof. Juozas Augutis ėjo administracines pareigas – prieš užimant rektoriaus poziciją, jis 9 metus buvo mokslo prorektoriumi – todėl natūralu, kad jo kaip mokslininko matematiko veikla nebuvo tokia aktyvi“, – teigiama VDU Marketingo ir komunikacijos tarnybos atsiųstame komentare. Technologinių mokslų srityje toks cituojamumo indeksas, anot komentaro, nėra žemas, bet ir nėra aukštas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rektorius Juozas Augutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rektorius Juozas Augutis

„Kadangi šis indeksas nurodo būtent mokslingumo lygį, tad pretenduojant į rektoriaus poziciją jis nėra vienas svarbiausių lemiamų faktorių, bet, žinoma, jis būna nurodomas ir į jį atsižvelgiama, ypač esant keliems kandidatams“, – sakoma komentare. ​

VGTU rektoriaus cituojamumo indeksas – 7

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Ryšių su visuomene skyriaus vadovė Audronė Vilčiauskienė 15min teigė, kad VGTU rektoriaus prof. Alfonso Daniūno cituojamumo indeksas h yra septyni.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas/Alfonsas Daniūnas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas/Alfonsas Daniūnas

„Pasak VGTU mokslo prorektoriaus Antano Čenio, doktorantai paprastai neturi h indekso, nes jie tik pradeda savo mokslinę karjerą. Didesnį indeksą paprastai pasiekia ilgesnę mokslinę karjerą turintys mokslininkai. H indeksas nėra labai svarbus kiekvienam universiteto lektoriui, bet jis rodo aktyvų mokslinį darbą dirbančių mokslininkų matomumą ir aktyvumą“, – pastebi A.Vilčiauskienė.

Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatyme bei VGTU statute, kurie apibrėžia reikalavimus rektoriui, nėra numatytas h indekso parametras.

VU rektoriaus h indeksas – 22

Vilniaus universiteto (VU) atsiųstame komentare teigiama, kad mokslininkai suinteresuoti, kad jų darbai būtų pripažįstami ir cituojami kolegų, o h indeksas yra kriterijus, parodantis mokslinių darbų aktualumą mokslo bendruomenėje. „Vilniaus universiteto pedagoginio ir mokslo personalo atestavimo ir konkursų pareigoms eiti organizavimo nuostatuose h indeksas nėra tiesiogiai pasitelkiamas vertinant pretendentų eiti konkrečias pareigas kvalifikaciją, tačiau ateityje galbūt atsižvelgsime į šį indeksą skirdami individualų atlyginimą profesoriams (bet tik tam tikrose mokslo kryptyse)“, – teigiama komentare.

Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Artūro Žukausko h indeksas yra 22.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

Koks turėtų būti rektoriaus h indeksas? „Vienos tai nustatančios taisyklės neturėtų būti, nes tai susiję su daugybe dalykų – kaip formuojamas universiteto įvaizdis, ar tai turi įtakos bendruomenės pasitikėjimui savo vadovu ir t.t. Manome, kad daug kam šiuo metu svarbu, kad Vilniaus universitetui vadovautų tarptautiniu mastu pripažintas mokslininkas. Dėl kitų mokslo ir studijų institucijų – sunku spręsti“, – sakoma komentare. ​

ŠMM: rektoriams sudėtinga vadovavimą derinti su moksliniu darbu

Anot ŠMM Studijų skyriaus vedėjo Antano Levicko, Mokslo ir studijų įstatyme numatyta, kad rektoriumi gali būti asmuo, turintis mokslo laipsnį bei pedagoginės ir vadybinės patirties.

„Kitus reikalavimus paprastai nustato universiteto taryba. Rektorius yra vienasmeninis valdymo organas ir jam tenka atsakomybė už visus sprendimus. Rektoriams yra sunku suderinti mokslinį darbą su vadovavimu mokyklai“, – 15min aiškino ŠMM Studijų skyriaus vedėjas.

Jo teigimu, kai kuriose valstybėse net įvedamas kanclerio etatas tam, kad rektorius būtų atpalaiduotas nuo administracinių reikalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas