Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Matmintinis“ – žaidimas ar varžybos?

Šiais kompiuterių, skaičiuotuvų ir kitų elektroninių pagalbininkų laikais mokiniai vis rečiau skaičiuoja mintinai. Kam vargintis, jei paspaudus vos kelis mygtukus atsakymas pateikiamas be jokio galvos sukimo? Tai, be abejo, labai patogu, tačiau taip atsiranda dar viena priklausomybė nuo elektronikos ir mintino skaičiavimo gebėjimas silpsta, tačiau internete yra tokios varžybos – žaidimas „Matmintinis“.
„Matmintinio“ varžybų akimirka
„Matmintinio“ varžybų akimirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Matematika

Šiose varžybose mokiniai pagal savo amžiaus gebėjimus ir žinias gali treniruotis, spręsdami mintino skaičiavimo užduotis. Žaidimo forma pateikiamos užduotys yra vertinamos kompiuterio, jos po truputį sudėtingėja. Vaikai, patys to nepastebėdami, žaidžia, mokosi ir lavina mintino skaičiavimo įgūdžius.

Respublikos čempionams pakanka vos kelių sekundžių, kad sudėtų šešiaženklius ar sudaugintų triženklius skaičius – neretai atsakymas parašomas greičiau, nei užtrunka garsiai perskaityti sąlygą. Mokytojai ir tėvai pastebi, jog mintinio skaičiavimo įgūdis skatina geresnį mąstymą, pradeda labiau „sektis“ ne tik seniau nemėgta matematika, bet ir kiti dalykai.

„Matmintinis“ buvo „išrastas“ Estijoje. Nedidelėje Prangli salelėje esančios mokyklos direktorius ir matematikos mokytojas, gavęs kompiuterius pastebėjo, jog susidomėjimas jais mokinius atitraukia nuo įprastų mokymo dalykų. Todėl pasiūlė vaikams žaidimą – programą, kuri pateikia užduotis ir vertina sugebėjimą greitai apskaičiuoti atsakymą. Mokiniai įsitraukė į šį žaidimą, per kelerius metus jis (nuo salos vardo gavęs pavadinimą „Pranglimine“) paplito visoje Estijoje. Lietuva į šias varžybas įsitraukė nuo 2005-ųjų metų, žaidimas buvo pavadintas „Matmintinio“ vardu.

Dalyvauti labai paprasta, tam tereikia kompiuterio, pelės ir interneto ryšio (planšetės, deja, nepritaikytos šioms varžyboms). Pirmiausiai galima išbandyti žaidimą ir sudalyvauti treniruotėse. Jau po pirmųjų treniruočių galima pamatyti savo rezultatus, palyginti juos su kitų dalyvių rezultatais. Po to galima užsiregistruoti, pasirenkant savo slapyvardį ir slaptažodį. Tikras dalyvio vardas nerodomas, todėl niekam nereikia gėdintis, jei rezultatai yra prastesni, nei tikėjosi. Vis daugiau treniruojantis – aiškiai matoma, kaip gerėja pasiekiami rezultatai.

Nustatytu laiku vyksta trys atrankiniai etapai, kuriuose yra ribotas bandymų skaičius. Visi šie konkursai vyksta neakivaizdžiai – internetu. Pagal atrankinių etapų rezultatus geriausieji yra kviečiami į respublikinį finalą, kuris vyksta viename iš Lietuvos miestų, na, o geriausi Lietuvos „Matmintinio“ meistrai atstovauja šalį tarptautiniame finale, kurį paeiliui organizuoja kiekviena varžybose dalyvaujanti šalis – Lietuva, Latvija, Estija, Slovėnija, Ukraina ir šiemet į varžybas įsijungianti Gruzija.

Atrankinės varžybos jau prasidėjo, kviečiame prisijungti ir moksleivius, ir vyresnius dalyvius.

Daugiau informacijos – ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas