Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metų mokytojas panevėžietis H.Mazūras: „Nuolat esu improvizacijų lauke“

Tarptautinės mokytojų dienos proga Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, premjerė Ingrida Šimonytė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė įteikė Metų mokytojų apdovanojimus. Apdovanojimas įteiktas ir panevėžiečiui pedagogui.
Henrikas Mazūras
Henrikas Mazūras / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Mokytojas jau 30 metų

Metų mokytojo premija teikiama už ypatingus nuopelnus švietimui, ugdymui, už kūrybišką darbą ir patirties dalijimąsi su visa mokytojų bendruomene. Nuo 1998 m. šį apdovanojimą pelnė 120 Lietuvos mokytojų.

Šiemet šią nominaciją pelnė ir vienas Panevėžio mokytojas. Tai – Henrikas Mazūras, Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos specializuoto dailės ugdymo mokytojas-ekspertas.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras

Paklaustas, kaip ir kada tapo mokytoju, 67-erių vyras tikino, kad lūžis įvyko prieš 30 metų.

„Iš pradžių, dirbau dizaineriu „Krekenavos agrofirmoje“. Tačiau gavau pasiūlymą iš tuometinio darbdavio dirbti per du darbus – dizainerio ir dailės mokytojo Krekenavos gimnazijoje. Sutikau. Na, o vėliau, agrofirmai persikėlus į kitą vietą, pasilikau dirbti tik mokytoju“, – naujienų portalui JP sakė H.Mazūras.

Pamokose – daug improvizacijos

Dabar pedagogas priklauso Panevėžio dailininkų sąjungai bei jau 11 metų yra grafikos dizaino, grafikos, dailės ir architektūros mokytojas V.Mikalausko menų gimnazijoje.

„Ši profesija – ypatinga. Čia nuolat reikalinga kaita. Į pamoką atėjus niekada nežinai, ką rasi ir kas bus, todėl niekada negali eiti su išankstiniu nusistatymu. Juk tai – meninis dalykas, todėl reikia atsižvelgti į tai, ką jaučia mokinys, ką galvoja, ką nori kurti. Mano pamokose – daug improvizacijos. Nuolat esu improvizacijų lauke“, – aiškino mokytojas.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras

Pasak H.Mazūro, mokytojo darbas – atsakingas. „Reikia mokinius prisijaukinti, kad jie tavimi pasitikėtų, jog gebėtų ne tik iškalti žinias, bet ir parodytų gyvą emociją“, – teigė vyras.

Viso kolektyvo nuopelnas

Paklaustas, kaip jaučiasi gavęs Metų mokytojo apdovanojimą, jis tikino, jog tai – viso kolektyvo nuopelnas.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Henrikas Mazūras

„Mūsų, meninio ugdymo mokytojų gimnazijoje yra dešimt. Ugdome tą meninę kultūrą, kad vaikas jaustųsi laisvas, todėl, manau, kad šio apdovanojimo nusipelnė ir kiti. Tikrai nesijaučiu išskirtinis. Tai – kolektyvinio darbo pasekmė“, – ryžtingai dėstė H.Mazūras.

Vis dėlto pedagogas pripažino, kad jam ypač svarbus – neformalus bendravimas su mokiniais. „Vežu juos į konkursus – tarptautinius ir respublikinius. Taip pat vedu į dailės galerijas, parodas“, – kalbėjo mokytojas.

Na, o pasiteiravus, kas įdomiausia tokiame darbe, H.Mazūras atskleidė, kad tai – nenuspėjamumas.

„Pastoviai esu kažkokiame kūrybos etape. Gal atrodo, kad mokytojo darbas – susistemintas, bet, jei yra noras kažką veikti su vaikais, visuomet galima save realizuoti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas