Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ministerija: 93 proc. mokyklų pasiruošė įgyvendinti naują mokytojų apmokėjimo tvarką

Didžioji dalis mokyklų baigia pasiruošimo darbus pereinant prie etatinio apmokėjimo – formuoja mokytojų etatus, skirsto darbo valandas, teikia švietimo registrui mokinių skaičius. Švietimo įstaigų duomenis mokinių registre yra patvirtinusios 93 proc. mokyklų, antradienį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Rugsėjo 1-osios šventė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

ŠMM duomenimis, iki rugsėjo 10 dienos iš 2150 duomenis mokinių registre buvo patvirtinusios 800 (apie 37 proc.), nuo rugsėjo 10 iki 17 dienos – patvirtino 2004 (apie 93 proc.) švietimo įstaigų. 54 savivaldybių visose mokyklose yra žinoma, kiek lėšų turės mokytojų darbo užmokesčiui.

„Šiuo metu intensyviai tebevyksta atnaujintų darbo sutarčių su mokytojais pasirašymas, tai turi būti padaryta iki rugsėjo pabaigos. Lėšos mokyklas pasieks jau spalio mėnesį. Jos bus pervestos ir tais atvejais, jei sutartys nebus baigtos pasirašyti iki spalio pradžios“, – rašoma ŠMM žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Anot ministerijos, 13 savivaldybių visose mokyklose patvirtinti pareigybių aprašai, įteisinta darbo apmokėjimo sistema, pasirašytos atnaujintos darbo sutartys su mokytojais ir 37 savivaldybėse tai padaryta dalyje mokyklų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arminas Varanauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arminas Varanauskas

„Lankantis skirtingų rajonų mokyklose ir savivaldybėse matome, jog klausimų likę yra gerokai mažiau. Vieni jau visai pasiruošę, pasakoja kolegoms, kiek auga pedagogų atlyginimai. Gal daugiau klausimų dabar kyla dėl administravimo bei švietimo pagalbos lėšų, nes jų skirstymo tvarkas turi pasitvirtinti pačios savivaldybės“, – komentuoja švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Su mokyklomis bendraujanti ir jas konsultuojanti Visagino Gerosios vilties progimnazijos direktorė Jolanta Bartkūnienė tikina, kad situacija dėl etatinio tampa aiškesnė, daugelis jau pastebi ir finansų padidėjimą.

„Susiskaičiavę matome, kad savo progimnazijoje netgi galime padidinti švietimo pagalbos specialistų etatus – anksčiau turėjome po vieną psichologo, logopedo ir kt. etatą, o nuo šiemet kai kuriems specialistams išeina iki pusantro etato, – dėsto J.Bartkūnienė. – Didėja atlyginimai pradedantiesiems mokytojams, pavyzdžiui, stažo ir kategorijos neturinčiam mokytojui atlyginimas „popieriuje“ už gryną etatą – daugiau negu 1000 eurų. Labai gerai, kad etatinis išryškino įvairias mokytojų veiklas, iki šiol jie daug darbų dirbo gaudami apmokėjimą tik iš dalies“.

Etatinio modelio ir darbo teisės klausimais mokyklas ir savivaldybes konsultuoja Vilniaus universiteto Teisės klinikos teisininkai. Taip pat mokykloms padeda ir paskirti konsultantai – mokyklų vadovai, savivaldybių darbuotojai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė

Nuo gegužės veikia karštoji telefono linija 8 800 20018, speciali interneto svetainė su mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų skaičiuokle, teisine informacija.

Kiekvieną penktadienį 14 val. ŠMM rengia tiesiogines transliacijas ŠMM „Facebook‘o“ ir „Youtube“ paskyrose.

Nuo antradienio mokyklose ir savivaldybėse konsultacijų vizitus pradėjo mobilios etatinio modelio koordinavimo grupės, kurios susitinka su mokyklų vadovais, švietimo specialistais, stebi modelio įgyvendinimo eigą, konsultuoja ir teikia rekomendacijas mokykloms bei savivaldybėms. Grupės kiekvieną savaitę žada vykti į skirtingas savivaldybes.

Švietimo ir mokslo ministerija etatinio modelio įvedimui iki 2020 metų pažadėjo skirti 95 mln. eurų. Dalis mokytojų nerimauja, kad pagal naują metodiką skaičiuojami atlyginimai jiems gali ir sumažėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas