Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moksleiviai nebegalės suklastoti savo pažymių

Ką tik plačiai nuskambėjusi istorija apie mokinių pavogtus prisijungimo prie elektroninio mokyklos dienyno duomenis dar kartą iškėlė klausimą apie vartotojų budrumą, saugant prisijungimo duomenis. „Siekiant apsaugoti vartotojų duomenis ir užkirsti kelią tokiems atvejams, TAMO pristato naujovę: nuo šiol prie elektroninio dienyno galima jungtis ir su elektroniniu parašu,“ - sako TAMO klientų aptarnavimo paslaugų vadovas Giedrius Globys.
Elektroninis parašas
Elektroninis parašas / 123rf.com

„Nors dienyne saugomi ne pinigai, o pažymiai, laikotarpių įvertinimai,

pamokų praleidimo faktai ir pan., pasirodo, įsilaužti į dienyną yra ne vieno moksleivio svajonė,“ - pastebi G.Globys. Jis pasakoja, kad su pavogtais prisijungimo duomenimis prisijungę prie mokytojo paskyros moksleiviai paprastai skuba pataisyti blogus pažymius, pakeisti lankomumo duomenis.

„Kartais mokiniai tiesiog netikusiai juokauja, dienyno sistemoje mokytojo vardu siuntinėdami nešvankias žinutes. Tačiau, neteisėtai prisijungus prie dienyno, gali būti siekiama sutrikdyti mokyklos darbą, ištrinant tam tikro laikotarpio daugybės mokinių duomenis, - teigia G. Globys. - Būtent todėl nutarta maksimaliai apsaugoti sistemoje esančius duomenis ir realizuoti galimybę jungtis su elektroniniu parašu.“ G. Globys pabrėžia, kad lieka galioti ir ankstesni prisijungimo prie elektroninio dienyno būdai.

Gyventojų elektroninis parašas – tai universalus, saugus ir patogus būdas jungtis prie įvairių elektronines paslaugas teikiančių sistemų, nuo valstybinių institucijų iki elektroninių bankų. Privatūs asmenys dažniausiai pasirenka mobilųjį parašą – tai lanksčiausias elektroninio parašo naudojimo būdas. Jungiantis su mobiliuoju parašu, nebereikia kurti naujų slaptažodžių kiekvienoje sistemoje: užtenka prisiminti tik vieną savo sukurtą 4 skaitmenų kodą. Dar daugiau, tai yra labai saugus būdas.

TAMO nuotr./Giedrius Globys
TAMO nuotr./Giedrius Globys

„Saugumą užtikrina tai, kad savo slaptažodį vartotojas suveda ne interneto naršyklėje, o telefono ekrane atsivėrusiame lange, – sako G. Globys. - Įvedamas kodas niekur nėra išsaugojamas. Tai leidžia išvengti situacijų, kai interneto naršyklėje išsaugotą vartotojo slaptažodį sužino pašaliniai asmenys arba slaptažodis nuskaitomas šnipinėjimo programėlėmis, įdiegtomis į kompiuterį.“

O juk būtent šnipinėjimo programėlės, kurių pagalba buvo sužinoti mokytojų prisijungimo duomenys, yra minimos paskutinėje neteisėto prisijungimo istorijoje. Tikimasi, kad pradėjus jungtis prie TAMO dienyno su elektroniniu parašu, mokytojai ir mokyklų administratoriai galės išvengti situacijų su jų prisijungimo duomenų pavogimu.

Dar viena naujovė, atsiradusi TAMO dienyne – su mobiliuoju parašu prie jo gali jungtis ir moksleiviai. Mokinių elektroninis parašas suteikia nepilnamečiams unikalią galimybę savarankiškai ir saugiai naudotis elektroninėmis paslaugomis informacinėje erdvėje.

„Moksleivių amžiaus apribojimų naudotis mobiliuoju parašu nėra nustatyta, tai turėtų nuspręsti moksleivio tėvai, - pasakoja G. Globys. - Manau, kad vyresniųjų klasių moksleiviams išmokti naudotis skaitmeniniais tapatybės patvirtinimo internete įrankiais labai naudinga, juk tokius įrankius mokyklą pabaigę e-kartos jaunuoliai naudos nuolat.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas