Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai ketina protestuoti: „Su tokiu biudžeto projektu telieka skelbti gedulą“

Pirmadienį 10 val. Vilniuje, S.Daukanto aikštės prieigose, dėstytojai ir mokslininkai rinksis į protesto akciją „Lietuvos aukštojo mokslo laidotuvės“. Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos ir Istorijos fakultetų langai bus padabinti gedulo kaspinais, bus atliekama laidotuvių muzika.
Piniginė
Piniginė / Vida Press nuotr.

„Taip Seimo nariams siekiame perduoti žinią – nesiėmus veiksmų, Lietuvos aukštąjį mokslą teks laidoti.“ – teigia VU Filosofijos fakulteto docentė Rūta Žiliukaitė. Pasak vienos iš akcijos iniciatorių, „Šiuo metu jaunų dėstytojų atlyginimai siekia vos 450–500 eurų, o bendras vidutinis prestižinių Lietuvos aukštųjų mokyklų darbuotojų atlyginimas gerokai atsilieka nuo kai kurių prekybos centrų darbuotojų vidutinio atlyginimo. Švietimo ir mokslo ministerijos žadamos „investicijos“ iš esmės netaiso šios padėties“.

Kaip teigia kitas organizatorius VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto docentas Liutauras Gudžinskas, „Nepaisant to, kad aukštasis mokslas dažnai vadinamas vienu svarbiausių valstybės prioritetų, lyginant su kitomis panašios ekonominės padėties kaimyninėmis valstybėmis atrodome labai prastai. Toje pačioje Estijoje vidutinis dėstytojų ir mokslininkų atlyginimas yra 2–2,5 karto aukštesnis nei Lietuvoje. Deja, mūsų valstybėje aukštasis mokslas ir toliau tėra tik paskutinis prioritetas“.

Pasak akcijos organizatorių, pirmadienį vyksianti gedulo akcija yra priminimas kitą dieną posėdžiausiantiems Seimo nariams, kad jie turi paskutinį šansą atsižvelgti į padėtį aukštajame moksle ir priimti valstybės biudžeto pataisas, užtikrinančias labiau adekvatų šios srities finansavimą.

„Paskutinio prioriteto“ judėjimas reikalauja bent 50 proc. didinti dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus 2018 metais ir nuosekliai didinti juos toliau, kad jie bent priartėtų prie kaimyninių šalių lygio. Pradėti iš esmės finansuoti mokslinius tyrimus, o ne tik studijas. Baigti nuolatos reformuoti aukštojo mokslo reformą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas