Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslo ir žinių dienos proga VLKK klausia: ar turi knygnešio geną?

Sveikindama visus Mokslo ir žinių dienos proga Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) pristato vaizdo klipą „Ar turi greitakojės Magdės geną?“. 5 minučių trukmės vaizdo įraše – VLKK pirmininkės dr. Violetos Meiliūnaitės sveikinimas ir pasakojimas apie knygnešę Magdaleną Bankaitę, kartais vadinamą knygnešių karaliene.
Knyga
Knyga / Shutterstock nuotr.

Šios neįtikėtinai stiprios ir ištvermingos moters istoriją įtaigiai perteikia istorijų pasakotoja Milda Varnauskaitė, pasakojimo meno mokiusis Nyderlanduose ir kitur. Iš pasakojimo sužinome, kad Magdalenai, kad ir kaip ją greitos kojos gelbėjo, nepavyko išvengti rusų žandarų kankinimų ir tremties į Rusijos gilumą. Kankinama ji savo bendražygių neišdavė, o grįžusi iš tremties toliau tęsė knygnešės veiklą iki pat spaudos atgavimo.

Skaityti ir rašyti skurdžiai augusi Magdė išmoko pati, jau būdama suaugusi, nes labai norėjo sužinoti, kas tose knygose ir laikraščiuose rašoma. „O jūs ar mokytumėtės skaityti lietuviškai, rašyti lietuviškai, jei to nemokytų mokyklose?“ – skamba klausimas pasakojimo pabaigoje ir palinkėjimas savyje atrasti bent šiek tiek Magdalenos Bankaitės, jos drąsos ir žinių troškimo.

Šis pasakojimas atsirado neatsitiktinai - šiemet minime lietuviškos spaudos atgavimo 120-ąsias metines. „Istorijos moko, įkvepia ir primena dalykus, kurie iš tikro yra svarbūs“, – teigia VLKK pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė ir ragina visuomenę kurti bendrą pasakojimą apie kalbą, žmones ir valstybę.

Kūrinys nufilmuotas Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos erdvėje, menančioje knygnešių epochą. Filmavimo ir montažo darbus atliko VšĮ „Vilniaus studija“.

VIDEO: „Ar turi greitakojės Magdės geną? Pasakojimas apie knygnešę Magdaleną Bankaitę“

Vaizdo įrašas prieinamas VLKK „Youtube“ kanalu (žr. čia). Siūloma juo dalintis, naudoti pamokose, renginiuose ir pan.

Apie pasakotoją Mildą Varnauskaitę daugiau:

feisbuke

ir

www.storytellermilda.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi