Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

MRU su VU jungtis neketina – nemato prasmės

Vilniaus universitetui (VU) tariantis dėl susijungimo su Šiaulių universitetu (ŠU), o Vytauto Didžiojo universitetui (VDU) nusprendus jungtis su Lietuvos edukologijos universitetu (LEU), Mykolo Romerio universitetas (MRU) skelbia su VU nesijungsiantis, nes „mechaninis universiteto prijungimas nesiekiant aukštesnės studijų ir mokslo kokybės prieštarauja aukštojo mokslo tinklo optimizavimo koncepcijai“.
Aukštųjų mokyklų mugė
Aukštųjų mokyklų mugė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiuo metu MRU vadovybė nemato jokių protingais ir lygiaverčiais principais pagrįstų jungimosi su VU galimybių, o tolesnę savo veiklą sieja su MRU kaip specializuotos teisės ir viešosios tarnybos aukštosios mokyklos koncepcija ir jos įgyvendinimu“, – teigiama antradienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Apie apsisprendimą „įgyvendinti savarankiškos aukštosios mokyklos koncepciją“ MRU spalio 9-ąją tvirtina informavusi ir Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė

MRU vertinimu, „mechaniškai prijungiant universitetą išnyktų tobulėti skatinanti konkurencija, ypač ruošiant teisės srities specialistus, būtų prarasta daug metų kaupta akademinė patirtis, atsisakyta pažangios vadybos tradicijos, prarasti su Europos ir Azijos universitetais užmegzti ryšiai, nepavyktų išsaugoti bei sutelkti ir taip negausaus Lietuvos socialinių mokslų potencialo“.

Aukštoji mokykla tikina taip pat nepritarianti „automatiniam universiteto valdymo perėmimui ir restruktūrizacijai“, kadangi prieš metus teigia įgyvendinusi „inovatyvią vadybos sistemą“.

„2017 metais universitetas turi teigiamą ir subalansuotą biudžetą“, – konstatuojama pranešime.

Rugsėjo pradžioje MRU iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) teigia sulaukęs rašto, kuriame buvo oficialiai pranešta apie inicijuojamų derybų su VU procesą koordinuojant nepriklausomam moderatoriui. Po to, anot MRU, vyko tik neformalūs MRU ir VU studijų prorektorių ir moderatoriaus susitikimai.

„Per ministerijos skirtą laiką neišryškėjo realių prielaidų universitetų tinklo optimizavimo keliu sukurti didesnę vertę studijų ir mokslo kokybei“, – rašoma pranešime.

MRU, lyginant su pernai metais, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, prarado apie pusę pirmakursių. Per bendrąjį priėmimą MRU dėl valstybės finansuojamų vietų ir studijų stipendijų su studentais pasirašė 93 sutartis, dėl nefinansuojamų vietų – 260.

Gegužę Vyriausybė MRU siūlė jungtis su LEU ir VU. ŠU pagal planą taip pat būtų tapęs VU dalimi.

Pirmadienį apie nenorą su kuo nors jungtis paskelbė ir Lietuvos sporto universitetas (LSU).

„LSU taryba ir senatas mano, kad išsamiai neišanalizavus galimų skubotų ar nesavalaikių universitetų jungimo padarinių, gali būti išsklaidytas sporto mokslo potencialas“, – pranešime žiniasklaidai rašė LSU, nors teigė neatmetantis partnerystės galimybės su VDU.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas