Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionaliniam diktantui aktyviausiai rengiasi Vilniaus įmonės ir Žemaitijos mokyklos

Daugiau nei trys dešimtys Vilniuje ir Vilniaus regione esančių Lietuvos verslo įmonių ir organizacijų jau deklaravo savo ketinimus rašyti Nacionalinį diktantą, kuris šiemet vyks kovo 8 dieną 11 valandą. Diktantui itin aktyviai rengiasi ir Žemaitijos mokyklos.
Nacionalinis diktantas Briuselyje
Nacionalinis diktantas / URM nuotr.

„Registracija rašyti diktantą nėra būtina. Vis dėlto sulaukiame gausybės laiškų, kuriuose būsimi dalyviai teiraujasi įvairių detalių. Reikalavimas dalyviams yra tik vienas – pakanka turėti popieriaus, rašiklį ir galimybę klausyti radijo transliacijos. Ypač džiaugiamės sulaukę laiškų iš dalyvių, kurie dalyvauja projekte jau ne pirmą kartą, o šiemet dar pasikvietė ir daugiau kolegų. Būrys tikinčių, kad kalbėti ir rašyti lietuviškai taisyklingai yra garbė, kasmet vis didesnis“, – sakė Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.


Nacionalinį diktantą planuoja rašyti bankininkai, inžinieriai, auditoriai, informacinių technologijų specialistai, medikai, kariškiai, policininkai. Prie Nacionalinio diktanto gerbėjų būrio itin aktyviai jungiasi Mažeikių, Plungės, Rietavo, Šilutės ir Raseinių ugdymo įstaigos.


Rašyti Nacionalinį diktantą jau antrą kartą kviečia ir kartu konkursą su Pilietinės minties institutu organizuojantis Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“. „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių darbuotojai ir patys tradiciškai sėda rašyti diktanto.


„Pakvietėme grupės įmonių darbuotojus dalyvauti jau 12-ą kartą vykstančiame Nacionalinio diktanto konkurse. Šio diktanto rašymas – tai proga prisiminti gimtąją kalbą ir per 45 minutes išbandyti savo jėgas bei žinias. Branginkime ir saugokime savo istoriją, savo unikalumą. Tegul ši diena būna ypatinga – pakvieskime rašyti draugus, pažįstamus ir kolegas“, – paragino Rytis Jezepčikas, Vilniaus prekybos paramos fondo „Dabar“ direktorius.


Diktanto tekstai parengiami bendradarbiaujant su Valstybine lietuvių kalbos komisija, nuolatine projekto partnere.


Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 11 dieną svetainėse www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

ernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 30 tūkst. žmonių.


DĖMESIO! Užsienio lietuvių bendruomenėms bus suteikta galimybė diktantą rašyti ne tiesioginės transliacijos metu, o joms patogiu laiku kovo 9–10 d. Visiems norintiems turėsime galimybę atsiųsti transliacijos įrašą. Parašytus diktantus organizatoriams bus galima išsiųsti per LR ambasadas. Visi rašiusieji dalyvaus konkurse įprastomis sąlygomis.


Praktiniai patarimai rašysiantiems diktantą


I etapas – kovo 8 d. 11 val.


Diktantą Lietuvoje galite rašyti:

  • Kartu su savo kolektyvo nariais darbo vietoje.
  • Miesto bibliotekoje.
  • Savivaldybėje.
  • Mokykloje.

Rašyti diktantą gali visi – tam reikalingas tik radijo arba interneto ryšys, popieriaus lapas ir rašiklis.


Įmonės ir organizacijos kviečiamos iš anksto pranešti apie savo dalyvavimą ir preliminarų dalyvių skaičių e. paštu diktantas@diktantas.lt. Jeigu rašyti diktantą nusprendėte spontaniškai ir nesiregistravote, dalyvauti vis tiek galite, svarbiausia, atsiųskite mums savo diktantą!


Užsiregistravusiems atsiųsime diktanto lapo maketą – išsispausdinkite jį. Rašyti suliniuotame lape kur kas patogiau.


Diktanto dieną (2019-03-08) įmonės darbuotojai renkasi savo patalpose ir rašo diktantą. Transliacija per LRT radijo pirmąją programą bei internetu – 11 val. Įmonių ir organizacijų atstovai taip pat gali rašyti savivaldybėje, mokykloje arba bibliotekose. Transliacijos trukmė apie 45 min.


Pasibaigus transliacijai koordinatorius surenka darbus ir išsiunčia organizatoriams (viename voke).


Kadangi apie rezultatus asmeniškai informuosime tik geriausiai parašiusius ir patekusius į konkurso finalą, rekomenduojame pasidaryti savo diktanto kopiją (pvz., nuotrauką mobiliuoju telefonu). Galėsite pasitikrinti patys, kaip jums sekėsi, kai kovo 11 d. paskelbsime originalų tekstą svetainėse www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).


Kiekvienas diktantą rašęs asmuo lapo viršuje būtinai turi nurodyti vardą, pavardę, telefoną, e. pašto adresą ir įmonę, kuriai atstovauja.


Koordinatorius surenka darbus ir išsiunčia organizatoriams (viename voke) iki 2018 m. kovo 12 d. (imtinai) adresu:


Nacionalinio diktanto konkursui
AB Lietuvos paštas
J. Jasinskio g. 16
03500 Vilnius

II etapas – diktanto finalas balandžio 13 d. 11 val.


Į diktanto finalą kviečiami geriausiai diktantą parašę asmenys (padarę iki 4 klaidų).


Finalo dalyviai varžosi raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijoje.


Daugiau informacijos: diktantas@diktantas.lt


Nacionalinio diktanto nugalėtojai bus apdovanoti gegužės 7 d. Prezidentūroje.


Nacionalinio diktanto partneriai: Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, nacionalinis transliuotojas LRT. Konkursą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas