Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujienlaiškis „Aktualijos! O ką manai Tu?“ skatins kritinį mokinių mąstymą

„Kurk Lietuvai alumnai“ kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu ir Lietuvos internetinės žiniasklaidos asociacija 2015 m. pavasarį iniciavo ir įgyvendino pilotinį projektą „Aktualijų naujienlaiškis. O ką manai Tu?“.
Skaitanti mergaitė / 123rf.com
Skaitanti mergaitė / 123rf.com

Projekto metu buvo parengti ir Lietuvos mokykloms išplatinti aktualijų naujienlaiškiai, apžvelgiantys aktualiausias tuo metu visuomenei temas ir įvykius. Šio projekto tikslas skatinti Lietuvos mokyklų bendruomenę įsitraukti į viešąjį diskursą, o mokinius – domėtis visuomenės aktualijomis, kritiškai vertinti viešojoje erdvėje pateikiamą informaciją, ugdyti socialinių tinklų naudojimo įgūdžius.


Šio projekto tikslas skatinti Lietuvos mokyklų bendruomenę įsitraukti į viešąjį diskursą, o mokinius – domėtis visuomenės aktualijomis, kritiškai vertinti viešojoje erdvėje pateikiamą informaciją.

2015 m. gruodį projekto rėmėjais tapo 15min.lt ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Naujienlaiškyje pateikiamos dvi-trys aktualiausios dviejų savaičių Lietuvos ir pasaulio aktualijos, jas aprašantys straipsniai, komentarai, pristatomos įdomiausios socialiniuose tinkluose kilusios diskusijos ir komentarai. Profesionalų ir nešališką žvilgsnis, plačiau pristatantį temos istorinį, socialinį, kultūrinį kontekstą suteikia politologų komentarai. Naujienlaiškis baigiamas diskusijai siūlomais klausimais. 

Vykdant projektą iš Lietuvos mokytojų, kurie buvo tiesioginis aktualijų naujienlaiškio adresatas, sulaukta daug teigiamų atsiliepimų. Naujienlaiškis įvertinkas kaip ypač naudinga pagalbinė priemonė, kuri gali būti naudojama ne tik pilietinio ugdymo, bet ir istorijos, geografijos, gimtosios kalbos pamokų metu bei per klasės valandėlę. 

Pasaulinė praktika taip pat patvirtina naujienlaiškio, kaip inovatyvios medijų raštingumo ir pilietinio sąmoningumo mokymo priemonės, naudą

Pasaulinė praktika taip pat patvirtina naujienlaiškio, kaip inovatyvios medijų raštingumo ir pilietinio sąmoningumo mokymo priemonės, naudą

– didžiausi JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos dienraščiai turi atskiras edukacines platformas, kuriose skatina mokytis iš aktualijų. 

Gruodžio mėnesį mokyklų bendruomenėms pateikiama medžiaga skatina diskutuoti žmogaus teisių, 2016-ųjų metų valstybės biudžeto ir Paryžiaus pasaulinės klimato kaitos konferencijos rezultatų temomis.

Projekto koordinatorių teigimu, šio naujienlaiškio tikslas – skatinti mokinius diskutuoti kuo įvairesnėmis temomis ir atrasti globalųjį kontekstą kasdieninėje Lietuvos politikoje. 

Naujienlaiškį rasite - čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas