Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo Ispanijos iki JAV: užsienio lituanistinių mokyklų mokytojai žinių sėmėsi Klaipėdoje

Užsienyje veikiančių lituanistinių mokyklų mokytojai profesinių žinių sėmėsi Klaipėdos universitete. Šiandien jiems įteikti Lituanistinių studijų baigimo pažymėjimai, pranešė universitetas.
Užsienio lituanistinių mokyklų pedagogai gilino žinias Klaipėdos universitete.
Užsienio lituanistinių mokyklų pedagogai gilino žinias Klaipėdos universitete. / KU nuotr.

KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete vykusiame baigiamajame renginyje KU rektorius prof. Artūras Razbadauskas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasveikino bei baigimo dokumentus įteikė penketui absolvenčių, į dviejų savaičių mokymus Lietuvos uostamiestyje atvykusių iš Danijos, Ispanijos, Italijos bei Šveicarijos. Dar 12 studijų absolventų ceremonijoje dalyvavo (taip pat ir studijavo) virtualiai, stebėdami džiaugsmingą vidurdienio vyksmą Klaipėdoje, kai, pavyzdžiui, JAV tuo metu dar buvo tamsi naktis. Lituanistinių studijų baigimo pažymėjimai jiems keliaus paštu į JAV, Sakartvelą, Ukrainą, Izraelį, Švediją, Didžiąją Britaniją.

„Taip ir dirbome. Vieni paskaitose dalyvavo gyvai, kiti virtualiai, treti, kurie dėl laiko juostų skirtumo neturėdavo galimybės jungtis, turėjo galimybę peržiūrėti paskaitų įrašus, bet jungdavosi ir naktimis, o su mūsų paskaitomis pasitikdavo saulę“, – apie pirmąkart surengtų studijų organizavimo ypatumus pasakojo programos vadovė dr. Kristina Blockytė – Naujokė.

Kitu šių studijų išskirtinumu tapo vaikai, į Lietuvą atvykę drauge su tobulėti nusprendusiomis mamomis. Jiems fakultete buvo įrengta speciali žaidimų erdvė, kuri mamoms pasitarnavo kaip įgytų žinių pritaikymo praktikoje vieta.

Dviejų savaičių trukmės mokymuose gilintos didaktikos bei ugdymo psichologijos kompetencijos, aptarti teoriniai ir praktiniai lietuvių kalbos mokymo užduočių parengimo aspektai, mokymo(si) proceso organizavimo principai, inovatyvūs kalbos mokymo(si) metodai, sudarytos galimybės įgyti papildomų žinių apie Lietuvos kultūrą, istoriją. Su auditorija dirbo 15 lektorių.

KU nuotr./Užsienio lituanistinių mokyklų pedagogai gilino žinias Klaipėdos universitete.
KU nuotr./Užsienio lituanistinių mokyklų pedagogai gilino žinias Klaipėdos universitete.

„Mus skiria laikos juostos, vandenynai, bet aš linkiu, kad lietuvių kalba taptų tuo tiltu, kuris mus sujungia“, – lituanistinių mokyklų mokytojus sveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. KU rektorius prof. dr. A. Razbadauskas dėkojo už svetur saugomą ir puoselėjamą lietuvybę.

Skaičiuojama, jog pasaulyje šiuo metu veikia 200 lituanistinių mokyklų, jose nuolat ar savanoriškais pagrindais dirba daugiau nei 800 mokytojų. Iš Ispanijos į studijas atvykusi buvusi juodkrantiškė Elena pagal išsilavinimą farmacininkė, tad pedagoginės žinios, jos teigimu, bus labai reikalingos darbuojantis Alikantėje pačios įsteigtoje lietuviškoje mokykloje. Ją skirtingu laiku lanko apie 30 vaikų, mokykloje dirba ir ji pati, ir 2 profesionalios pedagogės. Moteris džiaugėsi, jog lituanistinės mokyklos Ispanijoje populiarėja, atsiranda vis daugiau jose norinčių mokytis vaikų ir tai skatinančių daryti tėvų.

Skaičiuojama, jog pasaulyje šiuo metu veikia 200 lituanistinių mokyklų, jose nuolat ar savanoriškais pagrindais dirba daugiau nei 800 mokytojų.

Pirmąkart Klaipėdos universitete surengtos dviejų savaičių trukmės studijos užsienyje veikiančių lietuviškų mokyklų pedagogams – tradicinių ir jau 20-ųjų Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų užsieniečiams programos dalis.

Šiemet į šiuos kursus registravosi daugiau nei 90 žmonių iš 30 šalių. Dalyvių lietuvių kalbos įgūdžiai skirtingi – vieni tik taria pirmuosius žodžius, kiti dailina tarseną ar gausina žodyną. Šiandien kursų dalyvių auditorijose apsilankę Klaipėdos miesto meras V. Grubliauskas ir KU rektorius prof. dr. A. Razbadauskas su jų dalyviais bendravo tik lietuviškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas