Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuotolinės studijos: galimybė studijuoti iš bet kurio pasaulio krašto

Nors apie poreikį mokytis visą gyvenimą girdime taip dažnai, kad tai net tapo populiaria kliše, tik dalis pačioje Lietuvoje ar užsienyje dirbančių lietuvių ryžtasi imtis naujų universitetinių studijų patogia nuotoline jų forma. Tačiau taip studijuojantys žmonės teigia, kad jų studijos keičia karjeros kryptį pačiu netikėčiausiu kampu ir netgi stiprina šeimos santykius.
Ingrida ir Vitalijus Jaroščenkos
Ingrida ir Vitalijus Jaroščenkos / Partnerio nuotr.

Kartu sudėtos poros studijos artėja link 20-mečio

Jonaviškių advokato Vitalijaus Jaroščenkos ir jo žmonos finansų specialistės Ingridos šeimoje klausimas, ką veikti savaitgalį, tikėtina, kyla labai retai, nes sutuoktiniai žino, kad jį veikiausiai praleis prie konspektų. Netgi atmetus vyro laiką, praleistą savarankiškai mokantis kinų kalbos, kartu sudėti šios poros universitetinių studijų metai sparčiai artėja prie 20-mečio. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) sudarytas sąlygas nuotoliniu būdu baigti bakalauro ir magistro studijas I. ir V.Jaroščenkos šiandien vadina tuo varikliu, kuris ne tik skatina tobulėti, ieškoti naujų karjeros kelių, bet ir yra pavyzdys trims dukroms.

Ingrida Jaroščenka pasakoja, kad ją, baigusią kelių mėnesių trukmės kursus ir dirbusią apskaitininke šalia patyrusios buhalterės, vyras paskatino VDU ŽŪA nuotoliniu būdu siekti universitetinio išsilavinimo, nes pats įpratęs mokytis nuolat.

Partnerio nuotr./Vitalijus Jaroščenka
Partnerio nuotr./Vitalijus Jaroščenka

„VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultete bakalauro Apskaitos ir finansų studijų programa truko šešerius metus. Derinti darbą, mokslus, auginti vaikus lengva tikrai nebuvo. Bet, kai turi tikslą ir jį pasieki, tai suteikia didžiulį pasitenkinimą. Be to, nuolat jaučiau ir jaučiu vyro palaikymą. Kadangi dėl vyro karjeros teko trejus metus praleisti Kinijos sostinėje Pekine, grįžusi į Lietuvą vėl nutariau tęsti mokslus. Pasirinkau magistrantūros studijas tame pačiame VDU ŽUA Bioekonomikos plėtros fakultete. Ir šį kartą jau vyras pasekė mano pavyzdžiu ir pats įstojo į tą pačią Žemės ūkio ekonomikos magistrantūros studijų programą“, – kalba Ingrida prisipažindama, kad šiam mokslų etapui persiritus į antrą pusę, jau dabar imanti svarstyti, ką studijuos toliau.

Vitalijui Jaroščenkai VDU ŽŪA jaunystėje buvo pirmoji baigta aukštoji mokykla. Joje vyras įgijo miškininko specialybę ir kurį laiką sėkmingai dirbo Jonavos r. miškų urėdijoje. Noras tobulintis ir siekti daugiau žinių paskatino imtis naujų universitetinių teisės studijų. Jas baigus prasidėjo naujas karjeros etapas teisėsaugos srityje. V.Jaroščenka keliolika metų dirbo prokuroru, šiuo metu yra advokatas. Kinų kalbos studijos taip pat nepraėjo veltui – V.Jaroščenka trejus metus ėjo Lietuvos transporto atašė pareigas. Ingrida tuo metu taip pat mokėsi kinų kalbą, nes jos reikėjo kasdieniam bendravimui.

„Kai žmona stojo į magistrantūrą, neatsitiktinai ir pats pasirinkau tą pačią Žemės ūkio ekonomikos programą – dirbant teisėsaugoje yra tekę tirti nemažai ekonominių nusikaltimų. Advokato darbe profesionalios ekonomikos srities žinios taip pat yra labai naudingos. O savo magistro darbe analizuoju Lietuvos produktų eksporto galimybes Kinijos rinkoje. Kitaip tariant, sukauptos žinios leidžia jomis varijuoti labai įvairiai“, – teigia V.Jaroščenka.

Viename „suole“, skiriant šimtams ir tūkstančiams kilometrų

Šilutės r. gyvenanti Indrė Rimkienė šiuo metu konsultante bei projektų vertintoja dirba dviejose vietos veiklos grupėse (VVG) – iš bendruomeninių ir kitų nevyriausybinių organizacijų, verslo bei savivaldybės atstovų sudarytose asociacijose. Tai Šilutės žuvininkystės regiono VVG „Žuvėjų kraštas“ ir Šilutės miesto VVG „Pamario kraštas“. Kitaip tariant, visa moters veikla susijusi su pamario regiono socialinių paslaugų ir ekonomikos vystymo strategijomis. Todėl ir savas magistrantūros studijas Indrė rinkosi kryptingai bei džiaugiasi Kaimo plėtros administravimo studijų programoje VDU ŽŪA galinti studijuoti nuotoliniu būdu. „Skaičiuoju, kad kasdien važinėdama į universitetą Kaune vien kelyje sugaiščiau apie 6 val. Studijuodama nuotoliniu būdu šį laiką galiu išnaudoti nepalyginti racionaliau. Be abejo, iš pradžių nuotolinis mokymasis kėlė tam tikrų iššūkių, bet tai tik į naudą. Nes toks studijų modelis – akivaizdus įrodymas, kaip šiuolaikinės technologijos gali padėti bendraujant per atstumą – nuotolinių paskaitų metu kartu diskutuoti, reikšti nuomonę. Pastebiu, kad taip bendraudami žmonės jaučiasi drąsiau, atviriau dalijasi mintimis, nebelieka kalbėjimo prieš auditoriją baimės“, – nuotolinių studijų privalumus vardija I.Rimkienė, savo magistro darbui pasirinkusi temą: „Partnerystės vaidmuo įgyvendinant vietos veiklos strategijas: Šilutės atvejis“.

Nuotoliniu būdu VDU ŽŪA studijuojanti Kristina Krisiulevičiūtė jau keleri metai gyvena Vokietijoje ir ten dirba finansų srityje. Pašnekovė teigia, kad stengiasi nuolat tobulinti savo profesines žinias – dalyvauja įvairiuose seminaruose, nuotoliniuose internetiniuose kursuose, privačių koledžų organizuojamuose mokymuose. Tačiau nuoseklių universitetinių studijų visa tai vis tiek neatsveria.

Partnerio nuotr./Kristina Krisiulevičiūtė
Partnerio nuotr./Kristina Krisiulevičiūtė

„Kadangi 2010 m. VDU ŽŪA esu įgijusi vadybos ir verslo administravimo bakalauro kvalifikacijos laipsnį, nekilo jokių abejonių toliau tęsti magistrantūros studijas būtent šioje aukštojoje mokykloje. Šiuo metu čia nuotoliniu būdu sėkmingai studijuoju Žemės ūkio verslo vadybos studijų programoje. Užsienyje gyvenančiam žmogui ši studijų forma yra ypač patogi ir lanksti. Tiesa, siekiant gerų pažymių, nuolaidų ar lengvatų nereikėtų tikėtis, nes programų turinys, kokybė bei reikalavimai visiems studentams yra vienodi“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

K.Krisiulevičiūtė pasakoja, kad universitetas yra sudaręs puikias sąlygas „Moodle“ sistemoje patogiai bendrauti su dėstytojais, dalytis informacija su kitais studentais, pateikti atliktus darbus dalykų atsiskaitymams bei naudotis prieiga prie mokomosios medžiagos. „Savo pavyzdžiu noriu padrąsinti ir kitus užsienio lietuvius pasiryžti universitetinėms studijoms gimtinėje bei neatidėliojant pradėti studijuoti nuotoliniu būdu“, – ragina VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto magistrantė.

Tarptautinė aplinka

Šio fakulteto dekanė prof. Astrida Miceikienė neabejoja nuotolinių studijų formos universitete reikalingumu ir efektyvumu. Jas paprastai renkasi dirbantys žmonės, nenorintys palikti savo darbo vietos bei žinantys, kokių žinių jiems stinga. Taip pat sėkmingai studijuoja šią studijų formą pasirinkę užsienyje – Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Norvegijoje, Vokietijoje – gyvenantys lietuviai. „Tai akivaizdus patvirtinimas, kad atstumas tarp studijuojančiojo ir dėstytojo šiais laikais – ne kliūtis, jei tik žmogus turi motyvacijos pasiekti rezultatą“, – neabejoja A.Miceikienė.

Partnerio nuotr./Prof.dr. A.Miceikienė
Partnerio nuotr./Prof.dr. A.Miceikienė

VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto ištęstinės bakalauro studijų programos:

Apskaita ir finansai (mokomieji užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu vakarais);

Logistika ir prekyba (mokomieji užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu vakarais);

Turizmo industrijos (mokomieji užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu vakarais);

Kaimo plėtros administravimas (mokomieji užsiėmimai vyksta nuotoliniu būdu sesijų metu).

VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto nuolatinės bakalauro studijų programos:

Apskaita ir finansai (dieninės studijos);

Logistika ir prekyba (dieninės studijos);

Turizmo industrijos (dieninės studijos);

Kaimo plėtros administravimas (nuotolinės dieninės studijos).

VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultete magistrantūros studijų programos organizuojamos mišriu nuotoliniu būdu.

Ištęstinės magistrantūros studijų programos:

Apskaita ir finansai (nuotolinės savaitgalinės studijos);

Kaimo plėtros administravimas (nuotolinės savaitgalinės studijos);

Verslo logistika (nuotolinės savaitgalinės studijos);

Žemės ūkio ekonomika (nuotolinės savaitgalinės studijos);

Žemės ūkio verslo vadyba (nuotolinės savaitgalinės studijos).

Nuolatinės magistrantūros studijos anglų kalba:

Verslo logistika (dieninės studijos);

Žemės ir maisto ūkio verslų vadyba (dieninės studijos, tarptautinė jungtinė programa).

Daugiau informacijos apie studijas yra čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas