Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpiadą laimėjusius mokinius įvardino numeriais, o ne vardais: kilus pasipiktinimui, ministrė apgailestauja

„Aukso medalius laimėjo Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos 8 kl. mokinys, kodas J507, Všį Pranciškonų gimnazijos 8 kl. mokinė kodas J644“. Tokia informacija apie Lietuvos gamtos mokslų olimpiados nugalėtojus, kurioje šie įvardinti kodais, bet ne vardais, penktadienį atsirado olimpiados.lt puslapyje. Ir sukėlė nemažą dalies švietimo bendruomenės pasipiktinimą.
Taip atrodė informacija apie gamtos mokslų olimpiados laimėtojus
Taip atrodė informacija apie gamtos mokslų olimpiados laimėtojus / G.Sarafino įrašas feisbuke

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas šeštadienį ryte feisbuke pasidalino įrašu, kuriame atkreipė dėmesį, kad Lietuvos gamtos mokslų olimpiadų asociacijos (LGMOA) interneto puslapyje www.olimpiados.lt penktadienį publikuotoje naujienoje gamtos mokslų olimpiados nugalėtojai buvo paskelbti nurodant ne vardus ir pavardes, bet tik mokymo įstaigas bei raidžių ir skaičių kodus.

Sukritikavęs tokį nugalėtojų paskelbimo būdą, komentaruose G.Sarafinas susilaukė daug palaikytojų bei pasidalinimų.

Praėjus kelioms valandoms po G.Sarafino įrašo feisbuke, šeštadienį ryte pranešimas iš www.olimpiados.lt puslapio buvo pašalintas. LGMOA atstovai teigia, kad aiškinasi situaciją.

Švietimo ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat paskelbė įrašą, kuriame teigė, kad apgailestauja dėl tokios situacijos ir kad ji diskredituoja švietimo įstaigų darbą, bet pabrėžė, kad tai nėra ministerijos sprendimas.

G.Sarafinas: „Kažkam akivaizdžiai nurovė stogą“

„Kažkam akivaizdžiai nurovė stogą“, – konstatavo G.Sarafinas savo įraše.

Jo teigimu, visi jaunuoliai ir jų tėvai yra davę savo sutikimus skelbti jų vardus ir pavardes, bet norima uždrausti jais didžiuotis.

„Mūsų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su savo padaliniu agentūra LINEŠA (Lietuvos neformaliojo švietimo agentūra, – red. past.) mokslo ir talentingų vaikų pasaulį nusprendė nustebinti kalinių leksikonu ir suteikė jiems naujus vardus – tiesiog numerius“ , – piktinosi G.Sarafinas.

Žurnalo „Reitingai“ redaktorius ironiškai svarstė, ar naujienos apie sportą dabar skambės taip: „Daugiausia taškų vakar vykusiose Kauno „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ varžybose pelnė Gabriel Deck ir žalgirietis Nr. UPS649731. O sidabro medalį olimpinėse varžyboje pelniusi breiko šokėja Nr. VAU297684 Slovakijoje pasipuošė aukso medaliu“.

Po įrašu G.Sarafinas susilaukė nemažai palaikytojų. „Visiškai susipyko su sveika nuovoka. Liepto galas“, "Kažin ar varovėlio viršelyje nurodyta autoriaus pavardė yra nusižengimas BDAR?“, – tokius ir panašius komentarus rašė komentatoriai.

Nemaža dalis komentarų buvo nukreipti prieš Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Ministrė: tai ne ministerijos sprendimas

Į situaciją šeštadienį sureagavo ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Dėl viešumoje, Lietuvos gamtos mokslų asociacijos, pateiktos informacijos apie moksleivius olimpiadininkus. Švietimo ministerija su tokiais sprendimais nėra niekaip susijusi“, – feisbuke rašė ministrė.

Ministrės teigimu, tokia situacija diskredituoja švietimo įstaigų ir organizacijų darbą.

„Nors tai ir nėra ministerijos sprendimas, apgailestauju dėl tokios situacijos“, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė

Jos teigimu, „visa informacija apie mokslo olimpiadas ir jų laureatus yra normaliai skelbiama Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) puslapyje“.

Apsilankius šiame puslapyje, galima rasti, kad nugalėtojai išties yra skelbiami su vardais ir pavardėmis. Tiesa, gamtos mokslų olimpiados nugalėtojai dar nėra paskelbti, o naujausia informacija apie nugalėtojus yra iš 2024 m. gegužės.

Pirmajame LINEŠA puslapyje galima rasti naujieną, kurioje skelbiama, kad „šiuo metu Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) internetinis puslapis yra tvarkomas, informacija apie olimpiadų laimėtojus atnaujinama“.

LGMOA atsakomybės už rezultatų platinimą neprisiima

LGMOA vadovas Domantas Barkauskas šeštadienį BNS teigė, jog pranešimą iš asociacijos interneto puslapio buvo nuspręsta išimti, taip pat aiškinamasi susidariusios situacijos aplinkybes.

„Mes kaip Lietuvos gamtos mokslų olimpiadų asociacija nesame atsakingi už rezultatų platinimą. Todėl aš tikrai negaliu pasakyti, kodėl buvo priimtas toks sprendimas. (...) Šiuo metu aiškinamės, kontaktuojame su atsakingais asmenimis“, – BNS teigė D. Barkauskas.

Apsilankius www.olimpiados.lt puslapio rubrikoje „Apie mus“, nurodoma, kad puslapį prižiūrinti LGMOA yra savanoriška bei ne pelno siekianti organizacija, kurios pagrindinis tikslas yra skatinti visuomenės susidomėjimą gamtos mokslais.

16-oji Lietuvos gamtos mokslų olimpiada vyko rugsėjo 20 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas