Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opozicija perspėja dėl neformalaus krepšelio, ŠMM sako esanti „finišo tiesiojoje“

Vienas iš neformalaus ugdymo krepšelio iniciatorių liberalas Gintaras Steponavičius nuogąstauja, kad nebus spėta laikui pasirengti jo įvedimui iki spalio. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) tikina, jog procesas – jau „finišo tiesiojoje“.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Steponavičius pastebi, kad krepšelis turi būti įvestas spalį, o iki to laiko reikia parengti poįstatyminius teisės aktus, savivaldybės turi nusistatyti tvarką, paskelbti konkursus norintiems moksleiviams vesti būrelius, pasiūlytas programas įvertinti ir akredituoti.

Pasak buvusio švietimo ir mokslo ministro, turint omenyje, kad valdžios įstaigos kaip tik ruošiasi atostogauti, realiai parengiamiesiems krepšelio įvedimo darbams teliks rugsėjis.

„Sprendimas buvo priimtas gruodį, praėjo jau beveik 8 mėnesiai, ir per tą laiką ministerija nėra padariusi, kas jai priklauso, nėra paruošusi tvarkos, kuri būtų aiški visiems. Projektai yra, jie daug kartų, spaudžiant Seimo komitetui, buvo ruošiami, vis nauji, vis einama į priekį, bet naujai atėjusi dirbti ministrė per šį laiką nėra užbaigusi proceso. Ir kai šiuo metu visi išsivaikšto atostogų, ir savivaldybės, ir nevyriausybinis sektorius, neaišku, kada, kaip reikės pradėti formaliąją pusę – teikti paraiškas, programas, per kiek laiko jos bus akredituotos. Akivaizdu, kad neįmanoma į vieną rugsėjo mėnesį sutilpti, jei norima sklandaus proceso“, – BNS sakė G.Steponavičius.

„Nesinorėtų, kad gera idėja būtų diskredituojama, viską paliekant daryti kūlvirsčiais“, – pridūrė Liberalų sąjūdžio atstovas.

Ministerija teigia, kad teisės aktai parengti

ŠMM tuo tarpu išplatino pranešimą, kad yra parengusi teisės aktų projektus dėl neformaliojo švietimo krepšelio apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos, dokumentai baigiami derinti su Finansų ir Teisingumo ministerijomis, o Vyriausybei bus pateikti liepos 29-osios posėdyje.

„Švietimo ir mokslo ministerija intensyviai ruošiasi neformaliojo ugdymo plėtros finansavimui. Per artimiausią Vyriausybės posėdį teiksime svarstyti mokinio krepšelio metodikos pakeitimus, ministro įsakymu patvirtinsiu lėšų skyrimo ir naudojimo tvarką. Susitinku su savivaldybių merais, mokyklų vadovais, informuoju juos apie naująją tvarką“, – pranešime spaudai teigė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Neformalaus ugdymo krepšeliui iš 2015 metų Švietimo ir mokslo ministerijos biudžeto skirta 3,24 mln. eurų. Šie pinigai bus išdalyti savivaldybėms pagal mokinių skaičių. 

Pasak pranešimo, trečiadienį švietimo ir mokslo ministrė susitiks su šalies švietimo skyrių vedėjais, informuos juos apie neformaliojo ugdymo krepšelio įvedimą ir tvarką.

Neformalaus ugdymo krepšeliui iš 2015 metų Švietimo ir mokslo ministerijos biudžeto skirta 3,24 mln. eurų. Šie pinigai bus išdalyti savivaldybėms pagal mokinių skaičių. Tikimasi, kad su papildomomis lėšomis būrelius lankys 20 proc. vaikų daugiau, t.y. papildomai įvairiomis neformaliojo švietimo paslaugomis galės pasinaudoti dar 67 tūkst. vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas