Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pamatykite: „webinaruose“ studentų atsakymai apie studijas Anglijoje

Mokytoja suvedinėja pusmečio pažymius. Jauti šiokį tokį nerimą, kad po egzaminų liks tik pora mėnesių nuspręsti, kur studijuoti ir priduoti dokumentus. Tačiau dabar tavo galva pilna reikalų, nes iki mokslo metų baigimo dar reikia susigriebti ir kuo geriau išlaikyti baigiamuosius egzaminus. Nėra laiko kada blaškytis, nes vienintelis tikslas – atestatas.
Daugiau negu pusė aukštąjį išsilavinimą turinčių britų dirba nekvalifikuotus darbus
Aukštasis mokslas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Tokia yra statistinio Lietuvos abituriento kasdienybė. Jis tarsi žirgas su akių dangalais žiūri tik į priekį, nes neturi galimybės apsidairyti aplink. Bet juk ne nuo pažymių, o nuo tavo pasirinkimo priklausys profesinė ateitis! Juk nenori ateinančius penkiasdešimt metų sėdėti prie to paties kompiuterio aštuonias valandas per dieną ir paskutinę savaitę iki atlyginimo su giliu atodūsiu braukyti kalendoriaus dienas?

Gerai gerai, gal Lietuvoje baigus aukštąją mokyklą taip ir nebūtų, tačiau apsvarstyti alternatyvas tikrai verta. Bent taip sako Užsienyje studijuojančių lietuvių sąjungos mentoriai Neringa, Aistė, Erikas, Gytis, Artiomas ir Dominyka. Visi jie studijuoja Didžiojoje Britanijoje.

Ar žinojai, kad Didžioji Britanija net ir po BREXIT paskelbimo paliko tokias pačias stojimo ir studijų finansavimo sąlygas kaip iki jo?

O kad valstybinę paskolą studijoms gauna visi ES piliečiai? Ją reikia grąžinti minimaliomis dalimis tik tada, kai pradedi uždirbti daugiau nei 21 000 svarų per metus. Tik nuo viršytos sumos kiekvieną mėnesį nuskaičiuojami 9 proc. studijų paskolai grąžinti. Palūkanos taip pat mažos – apie 1.2 proc. Kitaip tariant, Jungtinės Karalystės valdžia suinteresuota, kad studentai ne tik gautų diplomą, bet ir universitete įgytas žinias panaudotų šalies tobulinimui ir plėtrai įsidarbinę.

Kiekviename universitete yra galimybė gauti ir vienkartines stipendijas už gerą mokymąsi. Jeigu tavo vidurkis paskutiniais metais mokykloje buvo 8 ar 9, priklausomai nuo universiteto gali gauti net 1000-2000 svarų stipendiją vos įstojus. Ir tada net nereikia sukti galvos, kaip susimokėti už bendrabutį. O kai kuriuose universitetuose net visi pirmakursiai gauna minimalias stipendijas knygoms ir kanceliarinėms išlaidoms.

Sąjungos internetinių seminarų dalyviai, kurie studijuoja Didžiojoje Britanijoje, sako, kad kiekvieną savaitę jiems paskaitos trunka vos keliolika valandų! Matematika paprasta – lieka laiko darbui. Ne tik studijuoji, bet ir gali pilnavertiškai gyventi.

Plačiau apie stipendijas, paskaitas, praktikos sistemą ir karjeros galimybes Didžiojoje Britanijoje – USLS internetiniai seminarai „Kuo skiriasi Lietuvos ir Anglijos universitetai?“.

VIDEO: Kuo skiriasi Anglijos ir Lietuvos universitetai?

Didžiojoje Britanijoje studijuojantys sąjungos mentoriai tvirtina, kad po BREXIT paskelbimo niekas universitetuose nepasikeitė, kaip tik užsienio studentai sulaukė daug palaikymo iš savo universiteto bendruomenės. Dominyka sako, kad už BREXIT daugiausia balsavo vyresnio amžiaus žmonės, o visa švietimo bendruomenė kaip tik suinteresuota kviesti žmones iš viso pasaulio studijuoti Didžiojoje Britanijoje – taip pritraukiamos lėšos.

Visi „webinarų“ dalyviai rinkosi studijas būtent šioje šalyje dėl multikultūrinės aplinkos: Didžiojoje Britanijoje galima susipažinti su kitais studentais iš net tolimiausių pasaulio kraštų. Taip pat apsisprendimui didelės reikšmės turėjo studijų finansavimas ir galimybė derinti darbą bei paskaitas, praktikos galimybės. Studentai tvirtina, kad darbdaviai labai tolerantiški net tokiais atvejais, kai reikia atsiprašyti iš darbo. Mokslas šioje šalyje yra prioritetas. Lygiai taip pat ir švietimo sistema sukurta taip, kad studentai ne tik mokytųsi, bet ir galėtų save išsilaikyti dirbdami. Dalis Anglijoje studijuojančių lietuvių dirba po dvi tris dienas per savaitę, o norint daugiau dėmesio skirti mokslams po paskaitų, studentai pataria verčiau susirasti geriau apmokamą darbą, tada reikės mažiau valandų dirbti.

Apie stojimo kriterijus, įsidarbinimą, studentų ir dėstytojų bendravimą ir kitas temas – internetiniame seminare „Anglija po „Brexit“ tik svajone moksleiviams?“.

VIDEO: Anglija po BREXIT tik svajonė studentams?

Pirmasis stojimo į Jungtinės Karalystės universitetus etapas baigiasi SAUSIO 10 d. Tai reiškia – iki kol išlaikysi abitūros egzaminus, jau žinosi, ar tavo kandidatūra susidomėjo kuris nors iš universitetų.

Šiemet Užsienyje studijuojančių lietuvių sąjunga įkūrė naują mentorių platformą, kurioje galima interaktyviai bendrauti su užsienyje studijuojančiais lietuviais. Jie NEMOKAMAI konsultuoja stojimo, įsikūrimo, įsidarbinimo ir įvairiais kitais klausimais žinutėmis socialiniuose tinkluose, el. Paštu, skambučiais MESSENGER ar SKYPE. Netgi padeda užpildyti stojimo dokumentus anglų kalba, kad tu užtruktum mažiau laiko ir galėtum ruoštis atsiskaitymams.

Jeigu nemoki parašyti motyvacinio laiško, taip pat ne problema – FOX.lt specialistai dažnai organizuoja viešus motyvacinio laiško rašymo mokymus.

Pabandęs nieko neprarasi. Tad skirk vieną savaitgalį ir susipažink detaliau su studijomis Jungtinėje Karalystėje.

Užsuk į www.fox.lt:

  • susipažink su universitetais ir studijų programomis;
  • pasitikrink patinkančias studijų programas pagal karjeros rodiklius – pamatysi įsidarbinimo procentą pagal tam tikrą studijų programą, algos rodiklius po studijų, studentų pasitenkinimą;
  • pasidomėk stipendijų galimybėmis;
  • išsirink keletą tau įdomiausių pasiūlymų ir pabendrauk su norimo universiteto mentoriais;
  • pažiūrėk, kokių dokumentų tau reikės stojant;
  • užsiregistruok dar vienai konsultacijai su specialistu – jis padės užpildyti tau dokumentus;
  • dar besėdint pamokose sužinok, ar įstojai. Jei ne, dar spėsi užpildyti dokumentus studijoms Lietuvoje.

Girdėjome, kad dar nei vienas sąjungos mentorius nesigailėjo pasirinkęs studijas užsienyje, o net trečdalis lietuvių grįžta su tarptautinės patirties bagažu dirbti Lietuvoje.

Be to, kai kuriems universitetams užtenka pateikti metinį anglų kalbos pažymį ar valstybinio anglų kalbos rezulatą. O kurioms aukštosioms mokykloms reikia IELTS, galima pasitikrinti fox.lt. Bet kuriuo atveju, net ir ne taip stipriai mokantys anglų kalbą, Jungtinėje Karalystėje ją išmoksta puikiai nuolat bendraudami su kitais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas