Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš 90 metų Lietuvos universitete įkurtoje bibliotekoje ir šiandien verda gyvenimas

Kauno technologijos universiteto (KTU) biblioteka šiemet švenčia garbingą 90-ties metų jubiliejų. 1923 m. sausio 1 d. Lietuvos universitete įsteigta biblioteka išgyveno nemažai pokyčių ir išaugo į vieną didžiausių akademinių bibliotekų šalyje. Pesimistines prognozes, kad bibliotekos liks popierinių spaudinių saugyklomis, nepasitvirtino. Skaitytojų skaičius nemažėja, tradicinės ir elektroninės paslaugos pritraukia platesnį informacijos vartotojų ratą.
KTU bibliotekai – 90
KTU bibliotekai – 90 / Ričardo Šaknio nuotr.

Trečiadienį vykusiose šiai prograi skirtose iškilmėse dalyvavo KTU rektorius Petras Baršauskas, dainininkas Liudas Mikalauskas, kitų šalies bibliotekų vadovai.

Ne tik knygos

KTU bibliotekos direktorės Genės Duobinienės teigimu, universiteto bibliotekai keliamas uždavinys liko kaip ir prieš dešimtmetį – aprūpinti studijų ir mokslo procesą informacijos ištekliais, teikti vartotojų poreikius atitinkančias paslaugas, sukurti informacija turtingas mokymosi erdves.

Bibliotekos fizinė erdvė pritaikyta studijoms ir darbui, joje skaitytojai randa naujausius įvairiakalbius leidinius, įrengtos kompiuterinės darbo vietos, veikia bevielis internetas, teikiamos kopijavimo, spausdinimo, skenavimo paslaugos.

Patalpos rekonstruotos

Pradėjus renovuoti bibliotekų patalpas siekta vadovautis gerąja užsienio bibliotekų patirtimi. Ten studentai ypač mėgsta bibliotekų poilsio zonas, kuriose galima pajuokauti, patriukšmauti, sužaisti atpalaiduojantį stalo žaidimą, atskiroje vietoje galima išgerti arbatos ar kavos, net suvalgyti atsineštą ar nusipirktą sumuštinį. „Ne kartą svarstėme, kaip visa tai įgyvendinti Universiteto bibliotekoje, tačiau mūsų patalpos yra senuose pastatuose, nepritaikytuose bibliotekų veiklai. Kol kas tokioms poilsio zonoms per mažai erdvės, tačiau tai yra mūsų siekiamybė“, – kalbėjo G.Duobinienė.

Bibliotekos rekonstrukcijos pradžia laikytini 1996 metai, tuomet palaipsniui įrengtos naujos fizinės erdvės ir atverti leidinių fondai vartotojams, atidarytos interneto skaityklos. Tada dalyvaujant tarptautiniame informacijos vartotojų nuotolinio mokymo projekte buvo parengti vieni pirmųjų vartotojų informacinio raštingumo ugdymo kursai Lietuvoje. Bendradarbiaujant su kitomis bibliotekomis parengta visa eilė mokymo kursų, supažindinančių vartotojus su studijų ir mokslo el. ištekliais ir naujomis bibliotekų paslaugomis.

Svarbi ne tik universitetui

Šiuo metu biblioteka yra Tarptautinės technologijos universitetų bibliotekų asociacijos narė, jos darbuotojai atstovauja Lietuvai tarptautinėje organizacijoje Elektroninė informacija bibliotekoms (EIFL), koordinuoja atvirosios prieigos veiklą Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacijoje (LMBA), plėtojama projektinę veiklą, vykdo ilgalaikius mokslo projektus.

„Teikiamos paslaugos ir atlikti darbai leidžia 1991–2012 metus pavadinti Bibliotekos didelių ir intensyvių pokyčių bei plėtros laikotarpiu. Jos veikla tapo labiau matoma šalyje, sėkmingai integravosi į pasaulinę informacijos ir komunikacijos erdvę. Aktyvi Bibliotekos veikla ne kartą įvertinta: trims darbuotojams įteiktos keturios Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premijos“, – bibliotekos pasiekimus vardijo jos direktorė.

Įkurta Lietuvos universitete

Biblioteka įsteigta 1923 m. sausio 1 dieną Lietuvos universitete. Žymaus bibliografo ir knygos istoriko prof. Vaclovo Biržiškos dėka per trumpą laiką ji tapo ne tik reikšminga universitetine, bet ir ambicingus mokslinės veiklos planus puoselėjusia biblioteka.

Ji sparčiai kaupė vertingus spaudinių, rankraščių, ikonografijos ir kartografijos turtus. Tačiau biblioteka buvo ne tik jų sergėtoja – čia parengti knygos istorijos ir nacionalinės bibliografijos darbai, taikytos modernios bibliotekininkystės naujovės turėjo įtakos Lietuvos mokslo ir kultūros raidai. Sėkmingai pradėtoje leidyboje ryškėjo dideli užmojai atskleisti fonde sukauptus lituanistikos turtus.

Po padalijimo atiteko KPI

1950 m. universitetas reorganizuotas į Medicinos ir Politechnikos institutus. Pastarajam atiteko bibliotekos patalpos ir didelė dokumentų fondo dalis. Biblioteka tapo Kauno politechnikos instituto padaliniu. Bibliotekos veikla susiaurinta iki KPI studijų ir mokslo aprūpinimo technikos ir inžinerijos mokslų literatūra bei informacija.

Atgavus nepriklausomybę parengta ir sėkmingai įgyvendinta KTU Bibliotekos plėtojimo koncepcija, atitinkanti Universiteto studijų ir mokslo reikmes. 1995 metais įsigyta pirmoji kompiuterinė bibliotekinė sistema, o kitais metais jau veikė pirmasis kompiuterinis katalogas vartotojams. Tai laikytina iš esmės naujos veiklos ir naujų santykių su vartotojais etapo pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas