Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Projekto „Diena su teisėju 2018“ finale – ateities teismo vizija

Gruodžio 13 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko finalinis projekto „Diena su teisėju 2018“ renginys, kurio metu buvo apdovanoti geriausi ir kūrybiškiausi projekto dalyvių video klipai tema: „Lietuvos teismams 100“. Jubiliejinio, penktus metus iš eilės vykstančio, projekto metu apžvelgtos šalies teismų istorinės ir ateities perspektyvos – daugiau kaip pusšimtis studentų domėjosi, kaip per pastarąjį amžių keitėsi Lietuvos teismai bei juose dirbantys teisininkai.
„Diena su teisėju“
„Diena su teisėju“ / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Teismas

Sakydamas sveikinimo žodį, Teisėjų tarybos ir Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas džiaugėsi projekto sėkme – jau penktus metus iš eilės vykstantis projektas gabiems ir motyvuotiems teisės ir žurnalistikos studentams suteikia galimybę pabendrauti su šalies teisėjais ir sužinoti, kokia iš tiesų yra teisėjo profesija.

„Jauni žmonės, kurie dėka šio projekto lankosi teismuose, gali rasti motyvaciją sau. Projekto metu įgauta patirtis naudinga turimoms žinioms praplėsti, taip pat renkantis, kokią teisės kryptį pasirinkti ateityje. Be jokios abejonės naudos dalyvauti šiame projekte turi ir teisėjai – teisėjai supranta, kad dalinantis patirtimi yra auginamas pasitikėjimas ir pagarba profesijai“, – pabrėžė A.Valantinas.

Projekto partnerio nuotr./„Diena su teisėju“
Projekto partnerio nuotr./„Diena su teisėju“

Studentų darbus vertino ir favoritus išrinko profesionali komisija: šalyje žinomi žurnalistai, komunikacijos ekspertai, teisės srities profesionalai bei meno ir kultūros atstovai. Savo nominuotų darbų autoriams skyrę asmeninius prizus – vizitą į televiziją arba teismo rūmus, istorinius muziejus, kvietimus į kultūrinius renginius.

Pristatydama savo favoritus, komisijos narė, dainininkė Monika Liu akcentavo, jog jai labiausiai patiko studenčių požiūris į teisėjų muzikinį skonį. „Pasirodo, teisėjai mėgsta bohemiškąją rapsodiją (angl. Bohemian Rhapsody)!“, – šypsenos neslėpė atlikėja, kuri savo favoritėmis išsirinko Vilniaus universiteto studentes Vitą Dvarionaitę ir Laurą Putnaitę.

LRT žurnalistės Eglės Daugėlaitės teigimu, „Diena su teisėju“ leidžia sužinoti daugiau apie teisėjų, teisėjų padėjėjų ir visų dirbančių teismuose darbo kasdienybę, pajausti teismo pulsą. „Visada įdomiau pačiam dalyvauti projekte ir pamatyti, ką reiškia pareiga vykdyti teisingumą. Tuomet ir apsispręsti lengviau, ar sieti savo ateitį su teisėjo darbu“, – sakė komisijos narė E. Daugėlaitė, savo stipriausiu vaizdo klipu paskelbusi Vilniaus universiteto teisės studenčių Godos Radzevičiūtės bei Agnės Narmontaitės darbą.

Projekto partnerio nuotr./„Diena su teisėju“
Projekto partnerio nuotr./„Diena su teisėju“

Šių metų projekto dalyvių dėmesio centre dominavo informacinės technologijos – studentai domėjosi, kaip naujosios technologijos keis teisininkų darbo pobūdį, teisėjų teiravosi kaip, jų manymu, bus nagrinėjamos bylos ir ar jos bus paveiktos dirbtinio intelekto. Šiaulių apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Ernestas Šukys patikino: „Dirbtinis intelektas tikrai neperims mūsų darbo. Kompiuteris nepajėgus apdoroti emocijų, patyrimų, jis negali būti jautrus ir empatiškas, todėl sprendimui priimti vis tiek reikalingas žmogus“.

Finaliniame projekto „Diena su teisėju 2018“ renginyje geriausiais šiemet pripažinti šie studentų darbai:

– Už teisėjų muzikinio skonio atskleidimą – Vilniaus universiteto teisės studentėms Laurai Putnaitei ir Vitai Dvarionaitei. Komisijos narė dainininkė Monika Liu.

– Už tikro teismo darbo atskleidimą – Vilniaus universiteto teisės studentėms Laurai Putnaitei ir Vitai Dvarionaitei. Komisijos narys Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkas Marijus Kursevičius.

– Už istoriją prieš 100 metų ir montažo profesionalumą – Vilniaus universiteto teisės studentėms Godai Radzevičiūtei ir Agnei Narmontaitei. Komisijos narė LRT žurnalistė Eglė Daugėlaitė.

– Už teismo istorijos atskleidimą prieš 100 metų ir po 100 metų – Vytauto Didžiojo universiteto studentėms Akvilei Daukševičiūtei ir Gretai Juškaitei. Komisijos narė istorikė dr. Dovilė Sagatienė.

– Už filmuko profesionalumą – Mykolo Romerio universiteto studentei Domantei Tamoševičiūtei. Komisijos narė reklamos ekspertė Dovilė Filmanavičiūtė.

Iš viso projekte „Diena su teisėju 2018“ šiemet dalyvavo 60 Vilniaus universiteto, Mykolo Romerio universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto teisės ir žurnalistikos studentų, kurie apsilankė 11-oje šalies teismų bei susitiko su 30 teisėjų.

Su geriausiais video klipais „Lietuvos teismams 100“ galite susipažinti čia.

Finalinio renginio nuotraukas galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas