Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šauktiniai ir savanoriai papildomą pusę balo stodami į aukštasias mokyklas gaus nuo 2017-ųjų

Baigusiems bazinius karinius mokymus arba atlikusiems privalomąją karo tarnybą, taip pat profesinių mokyklų absolventams – papildomas paskatinimas stojant į aukštųjų mokyklų valstybės finansuojamas vietas įsigalios nuo 2017 metų, tokią tvarką pirmadienį patvirtino Šveitimo ir mokslo ministerija.
BKM mokymai
BKM mokymai / L. Bratiko ir G. Jonaičio nuotr.

Ministerijoje patvirtintas Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2017 metais tvarkos aprašas, kuris nustato konkursinio balo sudarymo principus asmenims, 2017 metais stojantiems į valstybės finansuojamas vietas. 

„Papildomas balas bus suteikiamas asmenims, baigusiems profesinio mokymo studijų programas su pagyrimu ir stojantiems į tos pačios švietimo srities universitetinių ir koleginių studijų programas.

Baigusieji bazinius karinius mokymus arba atlikusieji privalomąją karo tarnybą taip pat turės galimybę gauti 0,5 papildo balo.

Tiesa, dėl studijų programų, į kurias bus pridedama papildomų balų, spręs pačios aukštosios mokyklos ir nurodys tai priėmimo taisyklėse“, – pažymėjo švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė.

Pokyčių nedaug

Esminiai konkursinio balo formavimo principai lieka tokie patys. Konkursinis balas skaičiuojamas iš keturių dalykų brandos egzaminų įvertinimų arba metinių pažymių.

Stojantiesiems į menų studijas būtina laikyti menų stojamąjį egzaminą, pretenduojantiems į pedagogus rengiančias studijų programas būtinas motyvacijos įvertinimas, o sporto pasiekimai vertinami tų abiturientų, kurie stoja į sporto programas.

Asmenims, baigusiems mokyklas anksčiau, taikomas supaprastintas metinių pažymių ir mokyklinių brandos egzaminų įvertinimų perskaičiavimas.

Konvertuojant metinius pažymius, jų svoris konkursiniam balui bus mažesnis lyginant su 2015 ir 2016 metais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas