Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas palaiko siūlymą MRU prijungti prie VGTU

Ketvirtadienį po pateikimo parlamentas bendru sutarimu pritarė Mykolo Romerio universiteto (MRU) reorganizavimui prijungimo prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) būdu. Klausimas į Seimą grįš lapkričio 20-ąją.
Aukštųjų mokyklų mugė
MRU / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nutarimu universitetams siūloma iki lapkričio 15-osios Vyriausybei pateikti reorganizacijos sąlygas ir planą bei VGTU statuto projektus.

Planuojama, kad prie VGTU prijungus MRU, sostinėje veiks „technologinis universitetas su stipriu socialinių mokslų branduoliu“, didelį dėmesį skiriantis tarpkryptiškumui ir tarpdiscipliniškumui.

Po reorganizacijos universitetuose besidubliuojančių komunikacijos, ekonomikos, finansų, informatikos, vadybos bei verslo studijų programų turėtų sumažėti nuo 54 iki 35. Iki 2020-ųjų nuo 88 iki 80 ketinama apkarpyti studijų programų skaičių technologijos ir fizinių mokslų srityse.

Taip pat – 20 proc. turėtų susitraukti administraciniai kaštai.

VGTU nuotr./VGTU Saulėtekio rūmai
VGTU nuotr./VGTU Saulėtekio rūmai

„Atsisakius vykdyti studijas kai kuriose kryptyse ir sujungus besidubliuojančias studijų programas, jų sumažės nuo 209 dabar esančių iki 167 – tai yra 20 proc.“, – rašoma 2018–2021 metų aukštųjų mokyklų pertvarkos projekto santraukoje.

Daugiau apie universitetų pertvarką – čia.

„Unikalus universitetas“

Nei MRU, nei VGTU valdymo organai reorganizacijai neprieštarauja.

VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas tikina, kad „konsolidacija VGTU padės dar efektyviau vystyti prioritetinius ateities technologijų ir šiuolaikinės visuomenės raidos mokslinius tyrimus – sustiprinti ir vystyti technologines bei inžinerines studijų ir mokslo kryptis kartu su teisės, ekonomikos, vadybos, viešojo saugumo, psichologijos ir kitais mokslais“.

MRU rektorius Algirdas Monkevičius aiškina, kad reorganizacijos nutarimo pateikimas Seimui „yra svarbus žingsnis siekiant pradėti realiai įgyvendinti unikalaus universiteto viziją, grindžiamą technologinių ir socialinių mokslų sinergija“.

Vyriausybė praėjusių metų lapkritį patvirtino visų Lietuvos universitetų tinklo pertvarkos planą. Pagal jį, šalyje iš keturiolikos universitetų liks devyni.

Universitetų tinklo pertvarkai planuojama skirti 123 mln. eurų, iš kurių 106 mln. eurų – Europos Sąjungos investicijos.

Seimas jau yra prijungęs Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetus prie Vytauto Didžiojo universiteto, vyks Šiaulių universiteto jungimas prie Vilniaus universiteto, planuojama Seimui iš naujo teikti dokumentus dėl Lietuvos sporto universiteto (LSU) prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto. Tiesa, LSU siekia išlikti autonomišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas