Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos nuo mažų dienų nori išguiti lyčių stereotipus

Nuo pat tos akimirkos, kai gimsta kūdikis, jo lytis apsprendžia, kaip ji(s) bus rengiama(s), su kokiais žaislais jam ar jai bus duota žaisti ir galiausiai kaip jam ar jai reikėtų elgsis visuomenėje.
Vaikai darželyje
Vaikai darželyje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Švietimas Švedija

Tačiau keletas darželių Švedijoje bando išguiti lyčių normas, skelbia CNN.

Keliose Švedijos ikimokyklinio ugdymo įstaigose nėra atskirų erdvių žaisti su lėlėmis arba kaladėlėmis. Žaislai čia tikslingai sumaišyti į vieną krūvą, kad būtų sukurta terpė žaisti kartu tiek mergaitėms, tiek berniukams.

Šie du vaikų darželiai Švedijoje – Nicolaigarden ir Egaila (šis žodis lotyniškai reiškia lygybę) – daugiausia dėmesio skiria lyties akcentavimui. Vaikams suteikiama laisvė išbandyti ir peržengti lyčių ribas.

Sumanios auklėtojos pasirūpina tuo, kad vaikai nesiburtų į vieną vietą atsižvelgdami į lytį, jos subtiliai paragina jų nedaryti tam tikrų dalykų, jei mato, kad tai yra reikalinga stereotipams laužyti.

Šiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose visiškai eliminuotos sąvokos „mergaitė“ ir „berniukas“. Vietoje to vaikai kviečiami vardu arba lyčiai neutraliu įvardžiu „hen“ .

Tačiau ar reikalinga tokiam jaunam amžiuje šitoks nukreipimas ir kokių ilgalaikių pasekmių tai turi?

Nuvilkti „lyties tramdomuosius marškinius“

Nauja pasaulinė studija teigia, kad jaunos, maždaug 10-ies metų mergaitės ir berniukai tarsi apsivilkę „lyčių tramdomuosius marškinėlius“. Tai esą sukelia negatyvių pasekmių jų gyvenimuose.

Viename iš tyrimų prieita prie išvados, kad kultūriškai taikomi lyčių stereotipai, susiję su didesne protinių ir fizinių sveikatos problemų rizika, itin paplitę tarp 10 ir 14 metų paauglių.

Viena iš studijų taip pat atskleidė, kad šie stereotipai mergaitėms sukelia didesnę riziką susidurti su seksualine prievarta, santuoka vaikystėje ar ŽIV. Tuo metu berniukams tokiais atvejais kyla didesnis pavojus įklimpti į narkotikus, alkoholį arba pakelti prieš save ranką.

Švedijoje, kuri pagal lyčių lygybės skatinimą valstybėse rikiuojasi ketvirtoje vietoje pasaulyje, valdžia deda pastangas, kad pabrėžti lygybę Švietimo įstatyme. 1998-aisiais įvedus pakeitimą pareikalauta, kad visose mokyklose būtų dirbama prieš lyčių stereotipizavimą. Tuo metu Lotta Rajalin Stokholme įkūrė pirmąją lyčių atžvilgiu neutralią ikimokyklinio ugdymo įstaigą, skirtą vaikams nuo vienerių iki penkerių metų.

Neutralumo politika lyčių atžvilgiu L.Rajalin ikimokyklinio ugdymo įstaigoje užtikrina, kad istorijos, dainos ir spektakliai yra kuriami įtraukiant šeimas, kuriose, tarkime, vaiką augina vienas iš tėvų arba homoseksualios poros. Pedagogai, dirbantys su vaikais, čia užtikrina tai, kad būtų kovojama su lyčių stereotipais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas