Šiam pilotiniam projektui pasiteisinus, toks modelis būtų diegiamas ir kitose šalies mokyklose, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
„Turime pripažinti, kad Lietuvos moksleivių mityba yra prasta ir norint ugdyti sveiką jaunąją kartą yra būtina taisyti nusistovėjusį modelį, todėl remiantis užsienio šalių patirtimi buvo pasiūlytas visiškai naujas mitybos planas. Kaunas ir Kauno rajonas šiam pilotiniam projektui buvo pasirinktas neatsitiktinai. Čia valdžia jau atkreipė dėmesį į keistiną situaciją, bandė ją gerinti kitais būdais ir yra atvira inovatyvioms idėjoms“, – sako sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.
Kauno rajonas jau yra išbandęs švediško stalo modelį kai kuriose mokyklose, o Kauno miestas kaip tik šiuo metu svarsto maitinimo organizavimo gerinimą ugdymo įstaigose.
Ministro A.Verygos teigimu, mitybos specialistai rekomenduoja, kad pietūs būtų organizuojami ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios. O vaikų ir jaunimo aptarnavimui pietų metu pagerinti rekomenduojama rasti galimybę pailginti pertraukas iki vienos valandos.
„Galbūt vaikai pavalgyti spėja ir greičiau, tačiau tuomet iškyla kokybės klausimas. Pietų pertrauka skirta ne tik pavalgyti, tačiau jos metu reikia ir pailsėti, kad būtų galima toliau kokybiškai mokytis. Valgymas paskubomis nėra palankus sveikatai. Man pačiam kaip tėvui yra svarbi vaikų sveikata ir ugdymo įstaigos yra viena iš tų vietų, kuriose ta sveikata turi būti pasirūpinta“, – teigia ministras A.Veryga.
Kita dažna problema, su kuria susiduriama yra ta, kad moksleiviams pateikiamas maistas porcijomis. Tačiau visi žino, kad jie būna išrankūs ir suvalgo tikrai ne viską, tad gauna nepakankamą kalorijų ir naudingų medžiagų kiekį. Todėl rekomenduojama sudaryti galimybę moksleiviams pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų.
Geriausias būdas tai įgyvendinti būtų maisto pateikimas švediško stalo principu. Tai reiškia, kad moksleiviams turi būti sudarytos galimybės patiems įsidėti maisto. Taip jie galėtų pasirinkti, ko norėtų tą dieną ir patys susiformuotų pakankamą jo kiekį. Tai itin aktualu tiems jauniems žmonėms, kurie turi alergijų ar netoleruoja tam tikrų maisto produktų.
Be to, moksleiviams turi būti suteikta galimybė patiems atsinešti maistą iš namų. Už tokio maisto kokybę būtų atsakingi vaiko tėvai ar globėjai.
Savivaldybės: pietų pertraukos ilginimas bus sudėtingas
Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovai teigia svarstysiantys siūlymą dėl pietų pertraukos ilginimo ir švediško stalo principo mokyklose, tačiau atkreipia dėmesį, kad tai gali sukelti nepatogumų būrelius lankantiems moksleiviams.
„Vaikai pavalgo per pusvalandį, kitą laiką mes turėtume galvoti apie jų užėmimą. Kitas klausimas – ilgėja vaiko buvimas mokykloje ir nusikelia įvairios užklasinės veiklos. (...) Tų mokyklų mokiniams gali atsirasti problemų lankant papildomus užsiėmimus“, – BNS sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.
Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis taip pat atkreipė dėmesį, kad ilgesnė pietų pertrauka kai kuriose mokyklose būtų sudėtinga mokytojams, dirbantiems daugiau nei vienoje švietimo įstaigoje, be to, reikėtų derinti moksleivių parvežimą mokykliniais autobusais.
„Vaikai turi ir užklasinių veiklų, neformalaus ugdymo pamokėles – labai daug kas keistųsi. (...) Ir suvežimas vaikų yra pritaikomas – kad autobusiukai juos galėtų atvežti ir išvežti – viskas yra susiję, reikia matyti visumą, ne tik prailgintą pietų pertrauką“, – BNS sakė jis.
Rajone Švietimo ir Sveikatos apsaugos ministerijų siūlymą planuojama aptarti rugsėjo pradžioje, kai iš atostogų grįš mokyklų bendruomenės. Kaune pasiūlymas yra svarstomas ir planuojama, kad maždaug penkiose mokyklose šį maitinimo būdą būtų galima išbandyti, tačiau tai galėtų būti įgyvendinta ne anksčiau sausio mėnesio.
„Reikalingi sisteminiai sprendimai, kurie užtrunka. (...) Mokyklų valgyklose dirba privačios įstaigos, kurie teikia šią paslaugą – turėtume kalbėti su tiekėjais, ar jie galėtų tai užtikrinti. Tai susiję su išlaidomis įrengiant patalpas, pritaikant tokiam maitinimui“, – sakė N.Putrienė.