Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skandalinga prekyba mokykloje: Kauno pradinukai viliojami žaislais

Kauno „Šilo“ pradinėje mokykloje vykdoma komercinė veikla šokiravo čia besimokančių vaikų tėvus. Lietuvos Prezidentės globojama akcija „Augu skaitydamas“, turinti skatinti skaitymą, Kaune pradinukus vilioja ne tik knygomis, bet ir žaislais, tušinukais ir kitais niekučiais, neturinčiais nieko bendro su ugdymu.
BeFunky Collage
Prekystalis Kauno „Šilo“ pradinėje mokykloje

Į redakciją kreipėsi pirmokės mama Kristina. Ryte į pamokas Kauno „Šilo“ pradinėje mokykloje atvežusi septynmetę moteris koridoriuje pamatė prekystalį, ant kurio vaikiškos knygelės, rašymo priemonės, užrašų knygelės ir žaislai.

„Prekystalis su keliomis knygelėmis ir kiniškais žaislais, kainos išpūstos, „Kakės makės“ knygelė, kitur kainuojanti apie 7 eurus, čia parduodama beveik už 9. Tokių dalykų mokykloje neturėtų būti. Vyksta akivaizdus naudojimasis mažamečiais, kurie negali atsispirti blizgučiams ir savo dienpinigius išleidžia ne mokyklos valgykloje, o žaislams, kurie neturi nieko bendro su ugdymo procesu“, – sakė mokinės mama.

Skaitytojo nuotr./Kauno „Šilo“ pradinė mokykla
Skaitytojo nuotr./Kauno „Šilo“ pradinė mokykla

Direktorė problemos nemato, bet prekyba tikriausiai nebevyks

Mokyklos direktorė Rūta Gaidienė 15min atskleidė, kad visa tai vyksta jai žinant, tačiau organizaciniai klausimai patikėti bibliotekos vedėjai.

„Mokyklos gruodžio mėnesio plane bibliotekos vedėja yra numačiusi literatūrinę popietę „Augu su knyga“. Buvo pakviesti leidyklos „Nieko rimto“ atstovai, jie pristatė literatūrinį žurnalą, kurį remia VšĮ „Spaudos ir radijo rėmimo fondas“. Leidyklos „Pegasas“ atstovai šiandien vedė pamokėlę, buvo sprendžiamas kryžiažodis, paaiškinta, kodėl taip vadinasi jų knygynas“, – mokykloje vykstančią akciją pristatė direktorė.

Pasak R.Gaidienės, akcija vyks dar visą mėnesį, greičiausiai bus kviečiamos ir kitos leidyklos pristatyti savo produkciją.

„Kiek tokių susitikimų bus? Iki šios dienos vyko du pristatymai. Ar bus daugiau, tiksliai pasakyti negaliu, nes organizaciniai klausimai patikėti mokyklos bibliotekininkei“, – sakė direktorė, vis kartodama, kad akcija „Literatūrinė popietė“ numatyta ugdymo plane.

Paklausta, ar nemano, kad septynmečiai dar negali įvertinti, ko jiems reikia, direktorė teigė, kad prekyba vyko prieš pamokas. Moteris teigė, kad prekės ant prekystalio skirtos supažindinti su produkcija. Tačiau paklausta, ar vyko prekyba, to neneigė ir patvirtino, kad vaikai turėjo galimybę įsigyti ne tik knygeles, bet ir čia pat parduodamus kitus daiktus, neturinčius nieko bendro su ugdymo procesu.

15min pasiteiravo Lietuvos tėvų forumo vadovų nuomonės. Išvydęs skaitytojos atsiųstą nuotrauką Audrius Murauskas neslėpė nuostabos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija „dėl Kauno merijos savivalės ir antidemokratijos apraiškų Kaune“.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija „dėl Kauno merijos savivalės ir antidemokratijos apraiškų Kaune“.

„Manau, kad tai nėra normalu, nes nesusiję su ugdymu plačiąja prasme. Čia tiesiog prekybos taškas. Manau, kad to neturėtų būti ugdymo įstaigose. Kalbant apie ugdymą ir prekybą kartu, tai turėtų būti organizuojami edukaciniai vakarai susitinkant su leidėjais bei galimybė įsigyti to leidėjo patikusią produkciją. Bet ir tai stengčiausi to vengti. Na, nebent tai išties išskirtinės kokybės produktai. Nuotraukoje kokybe prekės nekvepia“, – sakė LTF pirmininkas.

Švietimo skyriui – staigmena, direktorei – papeikimas

„Tai mums buvo netikėtas ir labai nemalonus akibrokštas. Apgailestaujame ir atsiprašome tėvelių už šį nesusipratimą.

Už veiklas mokykloje atsako įstaigos vadovas. Panašu, kad šiuo atveju situacija buvo nesukontroliuota, todėl bus reikalaujama direktorės atsakomybės ir, tikimės, atsiprašymo prieš įstaigos bendruomenę. Paaiškinimas, esą ten vyko pristatymai vaikams, yra tiesiog nesuprantamas.

Švietimo įstaiga nėra tinkama vieta komercijai. Edukaciniai dalykai turi būti aiškiai atskirti nuo prekybos mokymosi priemonėmis. Direktorės paprašyta oficialiai pateikti tarnybinį paaiškinimą ir tučtuojau nutraukti tokią veiklą“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Pasak V.Mažeikos, jei kažkas nori pristatyti mokymosi priemones ar vaikų literatūrą mažiesiems, tai turi būti daroma mokyklos taryboje ar tiesiog tėvų susirinkime, bet ne koridoriuose vaikštantiems pradinukams.

Prieškalėdiniu laikotarpiu daugelyje mokyklų rengiamos mugės, kuriose surinktos lėšos po to paaukojamos neįgaliesiems ar nepasiturintiems, šiuo atveju tai neturi nieko bendra su gerumo iniciatyvomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas