Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studentas: VDU Academia cum laude leidžia patirti tai, ko dauguma net neįtariam esant

Įprastai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Academia cum laude mokslo metų pabaigą pažymėdavo išvyka į Česlovo Milošo gimtinę Šeteniuose, kur studentai pristatydavo savo baigiamuosius darbus. Šįkart, kaip ir visa universiteto bendruomenė, akademija metus užbaigė nuotoliniu būdu.
BSU
BSU

VDU Academia cum laude – unikali individualių studijų sistema, leidžianti bakalauro studijų studentams peržengti savo pagrindinių studijų ribas, gilintis į asmeninę studijų temą, dirbti su pasaulinio garso universiteto profesoriais – aukščiausio lygio mokslininkais, tyrėjais ar pripažintais menininkais, vertinamais savo srities autoritetais.

Šių metų programos absolventų Mariaus Bytauto (Muzikos akademija) ir Daumanto Skinkio (Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas) interesų sferos labai plačios: muzikos pedagogika ir chemija, tarptautinė politika ir judaika. Galima sakyti, jog tai ir yra Academia cum laude siekiamybė – ne tiek gilinti žinias konkrečioje specialybėje, kiek derinti iš pažiūros visai tolimus mokslinius smalsumus. Muzikos pedagogiką studijuojantis Marius pristatė baigiamąjį darbą iš kitos nei jo pagrindinės studijos gamtos mokslų srities „Tujų biologinio aktyvumo ir cheminės sudėties analizė“ (vadovas prof. Sigitas Audrius Muraška), o tarptautinės politikos ir vystymo studijas baigiantis Daumantas Skinkys – projektą „Orientacinės pažintinės varžybos „Žydiškojo Kauno atradimai“ (vadovas prof. Šarūnas Liekis). Su šiais trečiosios Academia cum laude laidos absolventais ir kalbėjomės apie tai, kaip jų studijos papildė viena kitą ir kokią patirtį suteikė individualus studijavimo būdas.

Kas buvo vertingiausia VDU Academia cum laude studijų procese? Kokią patirtį jos suteikė?

Marius Bytautas: Kiekvienas universitetas turi išskirtinių bruožų. Manau, kad iš visų Lietuvos universitetų VDU išsiskiria būtent Academia Cum Laude programa. Ir aš dėl to labai laimingas. Visų pirma, nes tai yra nestandartinis, betarpiškas studijavimo būdas. Jis leidžia patirti tai, ko dauguma studentų net neįtaria esant. Antra, akademija suteikia progą gilinti savo kompetencijas nebūtinai tavo studijų srityje. Tokiu būdu suteikiama dar didesnė studijų laisvė. Taigi, dėl šios programos ir kitų universiteto siūlomų galimybių, VDU yra labiausiai studijų laisvę užtikrinantis universitetas Lietuvoje.

Marius Bytautas
Marius Bytautas

Daumantas Skinkys: Į Academia cum laude bendruomenę studentai ateina iš labai skirtingų specialybių: nuo gamtos mokslų iki menų. Tai sukelia tam tikrų iššūkių norint tarpusavyje susikalbėti. Tačiau drauge tokia aplinka padeda plėtoti retorinius ir komunikacinius įgūdžius, ugdo supratimą, kaip prasmingai kalbėti ir rašyti įvairioms auditorijoms. Akademikai kartais stokoja gebėjimų suprantamai pateikti savo idėjas ir tyrimų rezultatus, todėl ši viešojo kalbėjimo praktika yra ypač svarbi studijų dalis.

Viena smagiausių veiklų akademijos formate buvo vasaros stovyklos Česlovo Milošo gimtinėje Šeteniuose. Trys dienos studentų skaitomų pranešimų ir moderuojamų diskusijų leidžia viešai pasidalinti savo tyrimų rezultatais ir, svarbiausia, gauti kritikos ir įkvėpimo naujiems darbams.

Kaip studijų metu vyko darbas su kuratoriumi? Kuo tai skyrėsi nuo įprasto studijavimo universitete?

MB: Individualiose studijose kuratorius nėra tiesiog dėstytojas, netgi ne darbo vadovas, o daugiau studijų bičiulis, kuris prireikus gali ištiesti ranką. Studijuojant tokiu neįprastu būdu to dažnai prireikia. Esu labai dėkingas kuratoriui už nuoširdžiai ir draugiškai suteiktą pagalbą, be jos nebūčiau tiek pasiekęs.

DS: Individualios studijos man suteikė galimybę susitikti ir kartu dirbti su aktyviausiais savo srities specialistais ar tiesiog mėgėjiškai žydų kultūra besidominčiais asmenimis. Nuo jidiš kalbos stovyklos, į kurią suvažiuodavo jidišistai iš viso pasaulio, iki akademinio pobūdžio konferencijų. Academia cum laude papildė mano bakalauro studijas intensyvesne tiriamąja veikla. Taip pat ugdė gebėjimus savarankiškai ieškoti šaltinių ir reikiamos informacijos archyvuose, daugiakalbiuose literatūros ir spaudos šaltiniuose.

Daumantas Skinkys
Daumantas Skinkys

Kaip skirtingų sričių studijos papildė viena kitą?

MB: Džiaugiuosi už tuos, kuriems sekasi tik vienoje srityje. Jeigu ta sritis jiems dar ir patinka, jie laimingiausi žmonės. Man nutiko kitaip, todėl buvau priverstas rinktis. Bakalauro studijas rinkausi iš chemijos, matematikos, fizikos, vokiečių filologijos, filosofijos, dainavimo ir muzikos pedagogikos. Pasirinkau paskutinįjį variantą ir buvau labai maloniai nustebintas, kai VDU suteikė man privilegiją suderinti šias studijas su chemija.

DS: Studijavau tarptautinę politiką, o akademijoje mano interesų sritimi tapo judaika. Politikos studijos skatina nuolat sekti informacijos srautą, mėginti įžvelgti tendencijas, trūkius politikų, partijų ar žiniasklaidos veikloje. Pagal savo specifiką, politiniai mokslai reikalauja greito susigaudymo aktualijose, o tyrimo objektas dažniausiai yra greitai kintantis. Judaikos studijų santykis su tiriamąja medžiaga yra mažiau intensyvus, skaitymo ir tyrinėjimų procesas – lėtesnis. Asmeniškai, judaikos studijos suteikė gebėjimą kiek nuosekliau ir įdėmiau dirbti su dideliais tekstinės medžiagos kiekiais. Šie įgūdžiai pravertė ir toliau studijuojant politikos mokslus. Dabar nesibaidau ilgesnio ir kiek nuobodesnio darbo su šaltiniais.

Kokią veiklą planuojate po bakalauro studijų?

MB: Viena vertus, akademija suteikė galimybę gilinti kompetencijas dviejose srityse, kita vertus, ši galimybė tik atidėjo amžiną mano dilemą. Taigi vėl užklupo ketverius metus manyje miegojęs klausimas „ką studijuoti?“. Manau, kad kitais metais būsiu dainavimo arba profesijos edukologijos magistrantūros studentas. Be to, nuo rugsėjo dirbsiu mano mylimoje Kauno Valdorfo mokykloje.

DS: Šiuo metu planuoju studijuoti politinę ekonomiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas