Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų atstovai ragina numatyti baudžiamąją atsakomybę už rašto darbų pardavimą ir pirkimą

Lietuvos studentų sąjunga ragina numatyti baudžiamąją atsakomybę už rašto darbų pirkimą ir pardavimą. Tokią poziciją sąjungos prezidentas Paulius Baltokas išsakė pristatydamas „Akademinio sąžiningumo indekso 2015“ rezultatus.
Paulius Baltokas
Paulius Baltokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Problema, kurią turime, ir greičiausiu metu be didesnio valstybės įsikišimo negalėsime išspręsti, yra akademinių – mokslinių rašto darbų rengimas, pirkimas, pardavimas ir pateikimas kaip savo. Kol kas pas mus valstybė sako, kad tai yra normali verslo veikla“, – žurnalistams antradienį sakė P.Baltokas.

Pasak jo, sąjunga siūlo, kad už rašto darbų pirkimą, pardavimą ir pateikimą kaip savo būtų numatytos baudos.

Studentų apklausos metu paaiškėjo, kad 12 proc. studentų mano, jog rašto darbų pirkimas ir pardavimas yra paplitusi nesąžininga veikla. 26 proc. studentų mano, kad viena labiausiai paplitusių nesąžiningų veiklų yra nusirašinėjimas bei „paruoštukių“ naudojimas.

„Scanpix“ nuotr./Paruoštukas
„Scanpix“ nuotr./Paruoštukas

Ekonomistas ISM universiteto dėstytojas Nerijus Mačiulis teigė, kad bausmės už bet kokį nusirašinėjimą turėtų būti griežtesnės nei pašalinimas iš universiteto.

„Bet koks nusirašinėjimas ir sukčiavimas, rašto darbų pirkimas universitetuose bei dėstytojų toleravimas šio reiškinio reiškia, kad studentai negauna tokių kompetencijų, kurias turėtų gauti ir vėliau darbo rinkoje save netinkamai realizuoja, ir tai reiškia, kad darbo jėgos kokybė nukenčia“, – kalbėjo N.Mačiulis.

Sociologinių tyrimų koordinatorius Martynas Kriaučiūnas bendroje spaudos konferencijoje kalbėjo, kad pastaruoju metu nusirašinėjama vis rečiau ir šie pokyčiai veda į teigiamą pusę. Universitetų rektorių konferencijos prezidentas Alfonsas Daniūnas teigė, kad visi Lietuvos universitetai ir kolegijos stengiasi sumažinti nesąžiningų akademinių veiklų paplitimą.

123rf.com nuotr./Nusirašinėjimas
123rf.com nuotr./Nusirašinėjimas

Tyrimas parodė, kad sukčiavimas viešųjų atsiskaitymų metu labiausiai paplitęs fiziniuose ir biomedicinos srityse – taip mano atitinkamai 36 proc. ir 35 proc. tų sričių studentų. Socialinių mokslų srityje šis rodiklis siekia 34 proc., humanitarinių mokslų – 31 proc., technologijų – 28 proc., o menų srityje – 23 proc.

Tyrimo duomenimis, kolegijų studentai mano, kad akademinis nesąžiningumas jų aukštosiose mokyklose paplitęs labiau nei universitetų studentai – atitinkamai 34 proc. ir 32 proc.

2015 metų kovo 20 – balandžio 4 dienomis atliktoje apklausoje dalyvavo bakalauro, magistro, vientisųjų studijų 1243 studentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas