Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkotyros studijoms VDU – 15 metų

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Vytauto Didžiojo universiteto Aplinkotyros katedra viena pirmųjų šalyje pradėjo aplinkotyros studijas. Šiemet sukanka jau 15 metų, kaip VDU rengiami plataus profilio aplinkotyros specialistai, gerai suprantantys ne tik vietines, bet ir pasaulinio mąsto aplinkos problemas bei jų sprendimo būdus.
Aplinkotyros studijoms VDU – 15 metų.
Aplinkotyros studijoms VDU – 15 metų. / VDU nuotr.

„Aplinkotyros studijų pradžia sutapo su atsikūrusio universiteto intensyvaus augimo periodu, kai studijų programų kūrimas nebuvo varžomas jokių sovietinių laikų tradicijų ar struktūrų. Dėl šios priežasties mums buvo žymiai lengviau nei kitur įdiegti vakarietišką liberaliųjų studijų organizavimo modelį, taikyti naujoviškus studijų metodus ir palaipsniui pereiti prie šiuolaikiško aktyviųjų studijų modelio“, – pasakojo VDU Aplinkotyros katedros vedėjas prof. Romualdas Juknys.

Šiuo metu VDU turi visas tris šių studijų pakopas – bakalauro studijas (Aplinkotyra ir ekologija), magistrantūrą (Aplinkosaugos organizavimas) ir doktorantūrą (Ekologija ir aplinkotyra). Pasak VDU Gamtos mokslų fakulteto prodekano dr. Nerijaus Jurkonio, studijų metu išsamiai analizuojami klimato ir aplinkos pokyčiai, jų poveikis žmogui ir gyvajai gamtai, taip pat ugdomi praktiniai įgūdžiai, reikalingi teisingiems sprendimams priimti.

„Teoriniai ir praktiniai užsiėmimai grindžiami darnaus vystymosi principais. Tai reiškia, kad siekiama suderinti augančius žmonių ekonominius bei socialinius poreikius su švarios ir sveikos aplinkos išsaugojimu“, – sakė N.Jurkonis.

Kaip pastebi VDU Aplinkotyros katedros darbuotojai, pastaruoju metu sparčiai auga aukštos kvalifikacijos aplinkos specialistų poreikis bei vaidmuo. Tai susiję ne tik su poreikiu išsaugoti švarią ir sveiką aplinką sparčios globalizacijos sąlygomis, bet ir didele finansine Europos Sąjungos parama, skiriama šios srities problemoms spręsti.

„Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, žymiai padidėjo Lietuvos galimybės sparčiau spręsti susikaupusias aplinkos problemas. Aplinkotyros specialistams atsivėrė plačios galimybės įsidarbinti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėse aplinkosaugos institucijose“, – pasakojo prof. R. Juknys.

VDU išsiskiria ir itin pajėgiu aplinkotyros krypties pedagoginiu-moksliniu potencialu: aplinkotyros katedroje dirba trys šios krypties profesoriai ir keturi docentai. Pastaraisiais metais katedros pedagoginį potencialą papildė daktaro disertacijas apsigynę jauni dėstytojai. Be to, atskirus dalykus dėsto aukščiausios kvalifikacijos Geologijos ir geografijos, Miškų instituto bei kitų VDU fakultetų specialistai.

Ekologijos ir aplinkotyros krypties studijas VDU neseniai vertino užsienio ekspertai. Atsižvelgus į aukštos kvalifikacijos VDU Aplinkotyros katedros pedagoginį personalą, nuolatos tobulinamas studijų programas ir modernizuojamas laboratorijas, šiuolaikišką studijų organizavimą bei teigiamus studentų, absolventų ir darbdavių atsiliepimus, visos VDU vykdomas aplinkotyros krypties studijų programos buvo įvertintos labai palankiai ir akredituotos be išlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?