Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studentų patarimai abiturientams (IV): ką veikti po paskaitų?

Studentų atstovybės, mokslinės draugijos, laboratorijos, šokiai, chorai, sportas, savanorystė – tai tik kelios veiklos iš gausybės tų, kuriomis tarp mokslų ir pramogų domisi universitetus ir kolegijas lankantys jaunuoliai. 15min kalbinti studentai pasidalijo, ką gali studentai veikti ne tik vaikščiodami į paskaitas.
Laboratorijoje
Asociatyvi nuotrauka: laboratorijoje / 123rf nuotr.

Medicinos studentė Gabija siūlo naudotis „Erasmus“ programa ir išvažiuoti nors pusmečiui į kitą šalį pasimokyti savo specialybės, susipažinti su kita kultūra, užmegzti naujų kontaktų.

Evelina, psichologijos antrakursė, pernai dalyvavo įvairiose kitose Studentų atstovybės Vilniaus universitete veiklose bei buvau jau minėto savanorystės projekto savanorė.

„Visa ši veikla padėjo man įgyti daug naujų kompetencijų, kurios daug kur praverčia. Žinoma, taip pat smagiai praleidau laiką, likusį nuo mokslų. Aukštosios mokyklos tikrai turi ką pasiūlyti studentams, norintiems ne tik studijuoti, bet ir aktyviai dalyvauti universiteto bei visuomeniniame gyvenime. Studijų metai – tai laikas, kai esame laisvi ieškoti savęs, kodėl nepabandžius išmėginti save turiningoje veikloje?“ – klausia studentė.

Be to, šiuo metu ji yra pirmakursių psichologijos studentų kuratorė Vilniaus universitete bei VU savanorystės projekto „Kelrodė žvaigždė“ kuratorė.

Nastasija, pietų Azijos studijų ketvirtakursė rekomenduoja nuvažiuoti į prieš mokslo metus vykstančia pirmakursių stovyklą.

„Tai puiki proga susipažinti su būsimais kursiokais, plius, kai pirmą kartą ateisi į universitetą, jau turėsi pažįstamų. Būtent po savo stovyklos aš ir atėjau į studentų atstovybę, kur vėliau tapau kuratore bei marketingo koordinatore, tai smagi patirtis, kiekvienas gali rasti savo vietą atstovybėje“, – sako ji.

„Scanpix“ nuotr./Paskaita
„Scanpix“ nuotr./Paskaita

Studentų atstovybėje aktyviai dalyvavo ir teisę bebaigianti Agnė. Tačiau taip pat veikė ir studentų mokslinės draugijos veikloje, savanoriavo įvairiausiuose renginiuose.

„Manau, kad būtent papildomos veiklos leidžia geriau kokybiškiau planuoti savo laiką, daugiau sužinoti apie save ir studijas paverčia kur kas įdomesnėmis“, – svarsto ji.

Anot Justo, kuris studijuoja žurnalistiką, universitetas siūlo daug veiklų – papildomai galima užsirašyti į sporto, teatro, dailės, žygeivių grupes (tiesa, pasirinkimai priklauso nuo universiteto).

„Jeigu nesi vietinis, siūlau pažinti miestą, dalyvauti renginiuose, spektakliuose, parodose, performansuose, koncertuose“, – siūlo jis.

Papildomos veiklos leidžia geriau kokybiškiau planuoti savo laiką, daugiau sužinoti apie save ir studijas paverčia kur kas įdomesnėmis.

Molekulinę biologiją besimokanti Ieva tvirtina, kad stodama jau žinojo, kad vien mokslais neapsiribos ir eis į studentų atstovybę.

„Tuo metu nebuvau tiksliai išsigryninusi, ką ji man gali suteikti, o juo labiau, ką aš jai galėčiau suteikti. Tačiau ten atėjus sutikau galybę žmonių, kurie paskatino ir nukreipė veikti studentų labui. Manau, jog visos universiteto siūlomos veiklos suteikia labai plačias tobulėjimo galimybes kiekvienam to norinčiam studentui. Bet vienareikšmiškai – studentui patariu neapsiriboti vien siūlomomis studijų galimybėmis. Priklausomai nuo studijuojamo dalyko, galima atlikti įvairias praktikas ar dirbti pagal specialybę. Studijuojant VU GMC patariama jau nuo antro kurso eiti į įvairias laboratorijas atlikti praktikas – vėlgi, šią galimybę patariu išnaudoti kuo anksčiau, nes tai irgi yra patirtis, leidžianti suvokti studijų prasmę ir esmę“, – įspūdžiais dalinasi Ieva.

Aurelija, studijuojanti multimediją ir dizainą, teigia, kad atėjimas į studentų atstovybę duoda naudos sau.

„Tampame drąsesni, ne taip bijome viešojo kalbėjimo, suprantame vidinius universiteto procesus, kas suteikia pasitikėjimo ir pranašumo“, – aiškina ji.

Pasak studentės, bent jau VGTU yra teatro, choro, šokių, sporto užsiėmimai. Lankyti papildomas veiklas Aurelija rekomenduoja atvažiavusiems iš kitų miestų – taip lengviau rasti naujų draugų. Dar taip pat siūlo nepabijoti išvykti užsienin ar su „Erasmus“ mainų programa, ar su „Work and Travel“.

123rf.com nuotr. /Studijos Londone
123rf.com nuotr. /Studijos Londone

Apie sportą kalba ir būsimas fizikas Ignas iš Vilniaus universiteto.

„Yra sporto salių už labai menką kainą studentams. Ten galima žaisti krepšinį, tinklinį, kilnoti svorius. Taip pat ten buvo galima lankyti dziudo užsiėmimus. Be to, jeigu studentas nori lavinti balsą, yra chorų, kurie keliauja pagiedoti ir užsienyje! Dar Vilniaus universitete, taip pat ir VGTU yra ne pelno siekiančių organizacijų, kaip Jaunųjų Energetikų Klubas, ESN (Erasmus Student Network). Pastaroji grupė teikia studentams galimybių susipažinti su užsienio studentais, lavinti kalbos įgūdžius, eiti į klubus, taip pat gauti netgi nuolaidų skrydžiams į kitas šalis. Tiksliųjų mokslų studentai (VU fizikos fakulteto) gali eiti į laboratorijas atlikti praktiką netgi pirmame kurse“, – pasakoja Ignas.

Vilniaus universitete italų filologiją besimokanti Viktorija dėsto, kad universitete gausu organizacijų: šokių kolektyvų, chorų, studentų atstovybių, taip pat galima tapti užsienio studentų ar vietinių vaikų mentoriumi, prisijungti prie kurio nors universiteto leidinio. Kiekvienas gali rasti sau patinkančios veiklos.

„Kurį laiką dalyvavau studentų atstovybės veikloje, buvau ir Erasmus+ studentų mentorė, tačiau mieliausią man veiklą radau už universiteto ribų – Maisto banke“, – dalinasi savo patirtimi studentė.

Visuomenės sveikatos magistrantė Patricija labai rekomenduoja sudalyvauti pirmakursių stovykloje. Anot jos, pirmos pažintys universitete padės įsitvirtinti ir atrasti bendražygių į įvairias veiklas.

„Scanpix“ nuotr./Studentai
„Scanpix“ nuotr./Studentai

„Nes, turbūt, sunkiausia ir yra naujame mieste, kad nieko nepažįsti ir dėl to sunku rasti veiklos“, – svarsto ji.

Politikos mokslus kremtanti antrakursė Aleksandra sako, kad veikia įvairiausios organizacijos, nuo studentų atstovybės iki choro. Galima užsiimti praktiškai bet kuo – fotografija, filmavimas, renginių organizavimas, komunikacija, rėmėjų paieškos ir taip toliau.

„Tiesa, iš asmeninės patirties patarti negaliu, kadangi pati nesu įsitraukusi į papildomas veiklas universitete, kadangi derinu studijas su darbu, tačiau iš savo kursiokų pavyzdžių matau, kad studentų organizacijos tai puikus būdas surasti bendraminčių ir turiningai leisti laisvalaikį“, – pasakoja studentė.

Ignas, civilinės inžinerijos magistrantas sako, kad su bendraminčiais įvairioms veikloms susipažino dar bendrabutyje ir iki šiol su jais palaiko ryšius.

„Universitete dažnai gyvuoja įvairūs klubai, studentų atstovybė. Įsitraukti į tokių organizacijų veiklą yra taip pat labai naudinga – išsiugdysi gebėjimą dirbti komandoje, išmoksi bendrauti su žmonėmis. O jei klubas ar organizacija vienija ir mokymo įstaigos alumni, tuomet susipažinęs su jais greičiau pagausi ritmą ir suprasi, kur gali save matyti“, – pataria jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas