Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Neišskiriamieji: buvę viceministrai G.Kazakevičius ir M.Bilotienė vėl bendradarbiai UPC

Ugdymo plėtotės centre (UPC) darbuojasi buvę švietimo viceministrai Gražvydas Kazakevičius ir Monika Bilotienė, pažeidę Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas. Abu tame pačiame skyriuje užima tokias pačias pareigas. Gal ir atsitiktinumas, bet tai – ne pirmas kartas, kai jų karjeros susipina. Savo ruožtu UPC laikinai vadovaujantis Rimas Stankevičius teigia neabejojantis jų dviejų kompetencija ir žiniomis, ir priduria, kad užimti žemesnių pareigų jiems niekas nedraudžia.
Monika Bilotienė ir Gražvydas Kazakevičius
Monika Bilotienė ir Gražvydas Kazakevičius / 15min nuotr.

Dėl M.Bilotienės ir G.Kazakevičiaus karjeros vingių į 15min kreipėsi skaitytojas.

„Gražvydas Kazakevičius 2006–2015 m. eina Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros (NMVA) direktoriaus pareigas (jo pavaduotoja – Monika Bilotienė), 2015–2017 m. jis – Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktoriaus pavaduotojas, UPC jo iniciatyva įkuriamas Mokyklų veiklos tobulinimo skyrius. 2017–2018 m. Gražvydas Kazakevičius eina švietimo viceministro pareigas (pradėtas VTEK tyrimas), – laiške rašo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Bilotienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Bilotienė

– 2018 m. nušalinus direktorių, UPC vadovauja Monika Bilotienė, kuri, po Jurgitos Petrauskienės atstatydinimo, į UPC, jo paties iniciatyva įkurtą Mokyklų veiklos tobulinimo skyrių, metodininko pareigoms priima dirbti savo buvusį vadovą Gražvydą Kazakevičių.

2019 m. švietimo, mokslo ir sporto viceministre tampa Monika Bilotienė. Jos atžvilgiu taip pat pradėtas VTEK tyrimas.“

Skaitytojas: nejaugi UPC neįmanoma padaryti tvarkos?

Šiuo metu, kaip toliau dėstė skaitytojas, UPC laikinai vadovauja M.Bilotienės į darbą priimtas Teisės, personalo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas R.Stankevičius.

„Ar tai reiškia, jog paaiškėjus, kad Monikai Bilotienei dar dirbant NMVA (laikinai einant direktoriaus pareigas) pasirašinėjant paslaugų teikimo sutartis su savimi ir vis dėlto nepavykus išvengti interesų konflikto, ją į darbą UPC, kaip ir buvusį viceministrą, vėl priims dabartinis UPC vadovas? Nejaugi po tiek skandalų UPC neįmanoma padaryti tvarkos?“ – kėlė klausimą jis.

Ir buvo teisus.

Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai (VTEK) nustačius interesų konfliktą, balandžio pradžioje M.Bilotienė pasitraukė iš švietimo viceministrės pareigų. Šiuo metu ji dirba UPC Mokyklų veiklos tobulinimo skyriaus metodininke. Metodininku čia dirba ir G.Kazakevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius

Skaitytojo pateikta informacija apie M.Bilotienės ir G.Kazakevičiaus tandemą dirbant kartu taip pat buvo teisinga. Kaip 15min nurodė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, G.Kazakevičius NMVA direktoriaus pareigas ėjo nuo 2006-04-11 iki 2015-05-29, kurį laiką, o bendrai laikotarpiu nuo 2007-12-17 iki 2019-02-07, jo pavaduotoja dirbo M.Bilotienė.

UPC direktoriaus pavaduotojo pareigas G.Kazakevičius ėjo nuo 2015-06-01 iki 2017-04-03.

M.Bilotienė: viskas pagal tvarkas ir taisykles

15min M.Bilotienė pasakojo su G.Kazakevičiumi palaikanti tokius pat santykius kaip ir su kitais kolegomis.

„[Santykis] kaip ir su visais kitais darbuotojais – kolegos, bendradarbiai, toks ir santykis“, – dėstė ji.

Teiraujantis, pagal kokius kriterijus viceministro pareigų netekusiam G.Kazakevičiui UPC atiteko metodininko pareigos, ar buvo organizuojamas konkursas, M.Bilotienė teigė, kad priimant darbuotojus į šias pareigas konkursai neorganizuojami.

Ar aš neturiu teisės dirbti?

„Ten, kur konkursai reikalingi, tai ten vyksta pagal konkursus. O kur yra metodininko [pareigos] ir konkurso nereikia, tai priimami be konkurso žmonės pagal visas tvarkas ir taisykles, pagal Darbo kodeksą ir panašiai“, – kalbėjo ji ir tikino taip ir pati pradėjusi dirbti metodininke.

„Bet ar aš neturiu teisės dirbti? Kodėl jūs nepasidomite tais, kurie laiku nenusišalina ir plauna pinigus, bet tie, kur dirba sąžiningai, neparankūs, greitai susitvarkoma ir dar dirbt negalima?“ – kėlė klausimą M.Bilotienė.

Pažymėjus, kad gal Lietuvoje nedaug įstaigų, kuriose ji galėtų realizuoti save ir tik todėl biografijoje įstaigos vis kartojasi, UPC metodininkė teigė, kad pati Lietuva nedidelė.

„Kiek yra mokyklų, mokytojų, tiek ir įstaigų – priklausomai nuo mokytojų, mokyklų skaičiaus, – sakė ji. – Kur buvo darbo, ten grįžau.“

G.Kazakevičius: skyriaus įkūrimą inicijavo A.Pitrėnienė

Į 15min klausimus raštu atsakė ir G.Kazakevičius. Su M.Bilotiene, kaip nurodė jis, santykiai – tik profesiniai, darbiniai, giminystės ryšių esą nėra.

G.Kazakevičius neigė, kad prisidėjo prie Mokyklų veiklos tobulinimo skyriaus, kuriame dabar dirba, kūrimo.

„Įkūrimą inicijavo buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė“, – nurodė jis.

Teiraujantis, kaip nusprendė sugrįžti į darbą UPC, G.Kazakevičius atsakė manantis, kad jo profesinės kompetencijos tinkamos eiti UPC metodininko pareigas.

„Jokių vadovaujančių pareigų UPC neužimu“, – tikino jis.

15min susisiekė su A.Pitrėniene ir pasiteiravo, ar ji pamena, kas inicijavo UPC Mokyklų veiklos tobulinimo skyrių.

„Kai atėjau dirbti, jis jau buvo“, – nurodė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė lankėsi VTEK posėdyje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė lankėsi VTEK posėdyje

UPC vadovas dėl metodininkų kompetencijos abejonių neturi

Tuo metu Ugdymo plėtotės centro Teisės, personalo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas, laikinai atliekantis direktoriaus funkcijas, Rimas Stankevičius nurodė, kad Mokyklų veiklos tobulinimo skyrius, ar bet koks skyrius, steigiamas tik ministro įsakymu.

„Tad tikrai ne p. G.Kazakevičius jo steigėjas, – nurodė jis. – Be to, šis skyrius buvo steigimas UPC, kad būtų atskirta NMVA kontrolės funkcija nuo mokyklų konsultavimo funkcijos, kad nebebūtų taip, jog ta pati institucija ir tikrina, ir konsultuoja mokyklas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius

R.Stankevičius, vertindamas G.Kazakevičiaus, kaip UPC metodininko, kompetenciją ir patirtį teigė dėl to neturintis jokių abejonių.

„G.Kazakevičius dirba UPC metodininko pareigose nuo 2019 m. sausio mėn. Jis buvo priimtas, kai dar neturėjo jokios nuobaudos, jo kompetencija ir patirtimi neabejoju. Nuobauda dėl privačių interesų nedeklaravimo laiku skirta tik 2019 m. kovo mėn., tad nepriimti kompetentingo žmogaus nebuvo jokio pagrindo“, – dėstė jis ir pridūrė, kad nustačius pažeidimą, G.Kazakevičiui galima vienintelė nuobauda – draudimas tokį asmenį skatinti vienerius metus.

„Toks sprendimas patvirtintas ir mano kaip vadovo įsakymu“, – teigė laikinas UPC vadovas.

R.Stankevičius: pareigybių aprašymai nebuvo specialiai keisti

Jis taip pat tikino neabejojantis ir M.Bilotienės kompetencija.

„Jos kompetencija mokyklų tobulinimo srityje yra viena iš aukščiausių Lietuvoje, tad būtų neprofesionalu nepriimti į metodininko pareigas tokio žmogaus.

Skaitytojo nurodytas faktas, kad su savimi pasirašytos sutartys, yra netikslus, nes VTEK sprendime kalbama apie įsakymo pasirašymą, kuriame buvo patvirtintas sąrašas, kuriame taip pat buvo ir M.Bilotienės pavardė. Būtent dėl šio fakto VTEK priėmė sprendimą“, – teigė R.Stankevičius.

Dėl VTEK nustatyto pažeidimo, kaip pažymėjo R.Stankevičius, metodininkė M.Bilotienė vienerius metus negali būti skatinama, skiriama ar renkama į aukštesnes pareigas.

Niekas nedraudžia jai dirbti žemesnėse pareigose.

„Bet niekas nedraudžia jai dirbti žemesnėse pareigose“, – nurodė jis.

R.Stankevičiaus teigimu, į metodininko pareigas gali pretenduoti kiekvienas asmuo, atitinkantis pareigybės aprašymo kriterijus. O kriterijai, anot jo, patvirtinti 2017 metų vasarį ir iki šiol nekeisti: „Tad nėra nei sukurtų specialiai tam tikriems asmenims pareigybių, nei jų panaikinta dėl kažkieno asmeninių pageidavimų.“

„Žmogus suklupo“

„Be to, abiejų minimų žmonių atvejais, manau, gyvename teisinėje valstybėje ir galioja teisinis principas – už kiekvieną nusižengimą adekvati atsakomybė. Jei žmogus suklupo, tai nereiškia, kad privalo visam laikui likti be pareigų ar būtinai pakeisti profesiją.

Abu darbuotojai priėmė savo nuobaudas už padarytus nusižengimus ir toliau dirba savo žinių ir gebėjimų srityje. Tad, manau, šiuo klausimu daugiau ir nebėra ką pridurti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Bilotienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Monika Bilotienė

Būtų keista, jei asmuo, gebėjęs vadovauti visai šalies švietimo sistemai, po nusižengimo padarymo ir nuobaudos paskyrimo taptų netinkamu net eilinio darbuotojo pareigoms, – atsakyme 15min dėstė laikinai UPC vadovaujantis R.Stankevičius. – Atkreiptinas dėmesys, jog tai net ne šiurkštus pareigų pažeidimas abiem atvejais. Jokių priekaištų jiems, kaip metodininkams, neturiu. Jei taip nutiktų, kad paaiškėtų kiti pažeidimai, jų atžvilgiu, kaip ir bet kurio kito darbuotojo atžvilgiu, būtų priimti atitinkami sprendimai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius