Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšių jaunimui skirtą mobiliąją aplikaciją sukūrusį moksleivį pirmyn veda meilė Lietuvai

Telšių regiono jaunimui skirtą mobiliąją aplikaciją sukūręs patriotiškus jausmus Tėvynei puoselėjantis moksleivis dėl savo veiklos jau sulaukė ne vieno darbo pasiūlymo. Būtent aplikacijos sėkmė lėmė ir jaunuolio apsisprendimą renkantis būsimą studijų programą.
Lukas Kaminskis. Asmeninio archyvo nuotr.
Lukas Kaminskis. Asmeninio archyvo nuotr.

Telšiškis Lukas Kaminskis kartu su komanda sukūrė aplikaciją „Telšē“, kurioje Telšių jaunimas gali rasti informaciją apie šiame mieste vykstančius renginius, maitinimo įstaigas, turizmą ir transportą regione.

– Kuo pasižymi tavo sukurta mobilioji aplikacija „Telšē“? Kaip kilo idėja ją sukurti?

– Idėja sukurti aplikaciją kilo, kai Telšiuose greitai norėjau surasti informacijos apie renginius ir to padaryti nepavyko. Mažesniuose miestuose jaučiamas jaunimo pasyvumas: daug jaunuolių išvyksta studijuoti kitur, o į gimtinę grįžta tik savaitgaliais. Akivaizdu, kad nedalyvaujant miesto gyvenime sunku į jį įsilieti, todėl nutariau sukurti programėlę, kurioje būtų galima ne tik rasti visą reikiamą informaciją, bet ir komunikuoti, siūlyti įvairias veiklas vienas kitam.

Birželio pabaigoje subūriau 20 jaunuolių komandą, kuri visą savaitę mokėsi kurti mobiliąsias programėles. Pasibaigus stovyklai įvyko 4 mėnesių trukmės kūrybinės dirbtuvės, per kurias buvo sukurta pilnai veikianti mobilioji aplikacija. Prie programėlės įgyvendinimo labai prisidėjo Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, suteikęs finansavimą projektui įvykdyti.

Lukas Kaminskis. Asmeninio archyvo nuotr.
Lukas Kaminskis. Asmeninio archyvo nuotr.

– Organizuoji jaunimo verslumo forumą. Koks tai renginys ir kam jis reikalingas?

– Jaunimo verslumo forumas „Telšē“ buvo pirmas mieste tokio masto verslumo renginys, orientuotas į moksleivius ir jaunimą. Renginio tikslas buvo suteikti žinių, nuo ko galima pradėti kurti savo verslo startuolį ir kokias profesines galimybes turi jaunimas didelėse, tarptautinėse įmonėse. Renginyje dalyvavo atstovai iš „StartUp Lithuania“, „Barclays“ technologijų centro Lietuvoje, jaunimo pasveikinti atvyko ir Švietimo ir mokslo reikalų ministrė.

– Kuo svajoji tapti ateityje ir kaip dabartinės tavo veiklos prisideda prie šios svajonės įgyvendinimo?

– Baigęs gimnaziją planuoju studijuoti programavimą. Kadangi pastaruosius 3 metus užsiimu aktyvia visuomenine veikla, mane pažįstantiems buvo gana keista išgirsti tokį mano sprendimą. Bet žinau, kad ateinančius savo gyvenimo metus siesiu su IT verslu. Esu dalyvavęs kelete „hakatonų“ – 48 valandų trukmės konkursų, kuriuose reikia sukurti verslo startuolio koncepciją ir pradinį produktą. Juose su komanda pasirodydavome sėkmingai. Po tokių renginių nelieki nepastebėtas – neseniai gavau pasiūlymą dirbti vienoje gerai Lietuvoje žinomoje IT įmonėje.

– Kas sunkiausia jaunam žmogui, norinčiam pradėti savo verslą? Ką jam patartum?

Tikiu, kad galime sukurti patriotišką šalį, jei patys imsimės veiksmų.​

– Visų pirma reikia išsiaiškinti, kas tave domina ir kurioje srityje tu jautiesi kaip žuvis vandenyje. Be to, turi pažinti rinką ir konkurentus, todėl visada reikia sekti naujienas ir domėtis, kas vyksta pasaulyje. Taip pat svarbu nebijoti bandyti. Reikia drįsti išeiti iš komforto zonos ir pasinerti ten, kur jautiesi viena koja profesionalas.

– Subūręs trijų šalių jaunimą, sukūrei jaunų žmonių patriotiškumą skatinantį klipą. Kas tau yra patriotiškumas?

– Patriotizmas man yra persipynęs su kitomis vertybėmis, tokiomis kaip pilietiškumas. Tikiu, kad galime sukurti patriotišką šalį, jei patys imsimės veiksmų. Tokia idėja prieš pusantrų metų užsidegęs su draugais nusprendžiau parodyti, kad jaunimas irgi yra patriotiškas. Sukurta iniciatyva „Trys tautos – viena istorija“ apskriejo didelę Baltijos šalių auditoriją ir parodė, kad mes, jaunimas, esame dėkingi už nepriklausomybę.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas