Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali bendrystė: MRU ir septynios institucijos kartu ruoš aukščiausio lygio saugumo specialistus

Net septynios Lietuvos institucijos, kurios užtikrina nacionalinį saugumą Lietuvoje, ir Mykolo Romerio universitetas (MRU) pasirašys bendradarbiavimo sutartį dėl ketinamo vykdyti bakalauro studijų programą „Nacionalinis saugumas“, skelbiama universiteto pranešime.
Mykolo Romerio universitetas
Mykolo Romerio universitetas / Mykolo Romerio universiteto nuotr.

Tai beprecedentis atvejis universitetinėse studijose Lietuvoje – pirmąkart prie Valstybei strategiškai svarbios studijų programos prisidės toks didelis institucijų skaičius.

MRU Viešojo saugumo akademijos (VSA) vykdomos studijų programos „Nacionalinis saugumas“ partneriais taps Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Valstybės saugumo departamentas (VSD), Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (FNTT), Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT), Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT) ir Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT).

Sutarties sudarymo tikslas – bendradarbiauti kuriant ir įgyvendinant naują studijų programą, kuri padėtų ruošti kompetentingus specialistus ikiteisminio tyrimo, žvalgybos, kriminalinės žvalgybos, pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo, nacionalinio saugumo ir gynybos srityse.

Programoje bus integruojamos žinios iš įvairių sričių – plati tarpdisciplininė programa užtikrins, kad būsimi specialistai turėtų visapusišką supratimą apie sudėtingus saugumo iššūkius, įskaitant korupciją, terorizmo finansavimą ir kitas grėsmes, kylančias ne tik iš valstybės vidaus, bet ir išorės.

Šiuo metu Lietuvoje nėra analogiškų studijų programų, apimančių tokį platų spektrą saugumo sričių, kurios būtų integruotos į vieną vientisą programą, leidžiančią specialistams suvokti ir analizuoti grėsmes bei problemas iš visų saugumo dimensijų.

Kiekvienas absolventas įgis ne tik teorinį pasiruošimą, bet ir praktinius įgūdžius, leisiančius spręsti naujausius ir specifinius nacionalinio saugumo iššūkius. Kuriama studijų programa bus orientuota į labai aiškią ir praktiškai reikalingą kompetencijų sritį, kurioje studentai bus pasirengę dirbti pagal realią, nuolat kintančią saugumo situaciją. Tai ypač aktualu atsižvelgiant į geopolitinę situaciją ir technologines grėsmes.

„Šiuolaikinis pasaulis susiduria su sparčiai besikeičiančiomis ir daugialypėmis grėsmėmis. Technologijų plėtra, globalizacija, kibernetiniai nusikaltimai, terorizmo finansavimas bei kitos sudėtingos problemos reikalauja specialistų, kurie gebėtų analizuoti, vertinti ir numatyti naujus grėsmių tipus bei parengti veiksmingas prevencijos ir reakcijos strategijas. Šiandienos geopolitiniame kontekste tokių specialistų itin trūksta. Tai supranta ir mūsų partneriai, kurie parodė iniciatyvą bendrai sukurti ir vykdyti šią unikalią studijų programą“, – sako VSA dekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė.

Priėmimas į MRU studijų programą „Nacionalinis saugumas“ numatytas jau 2025 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito