Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Universitetai šiemet nežada suteikti papildomų balų į juos stojantiems bazinių karinių mokymų dalyviams

Jaunuolius į bazinius karinius mokymus kviečianti Krašto apsaugos ministerija (KAM) nurodo, kad asmenys, baigę bazinius karinius mokymus, be kita ko, stodami į kai kurias aukštąsias mokyklas galės pretenduoti į įvairias lengvatas, tačiau realiai jaunuoliams pasiekiama kol kas būtų tik viena – kompensaciją už dalį studijų kainos.
Kariniai mokymai
Kariniai mokymai / KAM nuotr.

Tuo metu pažadas, kad stojantiesiems į universitetus karinių mokymų dalyviams gali būti pridėtas papildomas balas, bliūkšta. Daugelis BNS apklaustų aukštųjų mokyklų nurodė neketinančios tvirtinti tokios lengvatos baigusiems bazinius karinius mokymus, nes tai nenumatyta švietimo ir mokslo ministro įsakyme.

Informaciją apie tarnybą Lietuvos kariuomenėje pateikiančiame tinklalapyje karys.lt pristatoma, koks paskatinimas laukia baigusiųjų karinius mokymus.

„Baigę bazinius karinius mokymus naudositės įvairiomis privilegijomis, palengvinančiomis jūsų stojimą į aukštąsias mokyklas: jums bus kompensuojama dalis studijų kainos; stodami į kai kurias aukštąsias mokyklas gausite papildomų lengvatų; turėsite pirmenybę stodami į statutinių valstybės tarnautojų profesines mokymo įstaigas“, – rašoma tinklalapyje.

Paprašius sukonkretinti, kokiomis lengvatomis galės pasinaudoti šiemet į aukštąsias mokyklas stosiantys bazinių karinių mokymų dalyviai, KAM įvardijo vieną – tai už studijas sumokėtos kainos dalies kompensacija.

Pernai įsigaliojęs Karo prievolės įstatymas numato, kad „asmenims, atlikusiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar baigusiems bazinius karinius mokymus, aukštosios mokyklos gali nustatyti papildomų lengvatų, suteikiančių jiems pirmenybę stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas“.

KAM interneto svetainėje aprašant minėtą įstatymą nurodoma, jog „pirmenybė į valstybės finansuojamas studijų vietas – dėl pridedamo papildomo balo sudarant konkursinę stojančiųjų eilę spręs pačios aukštosios mokyklos“.

BNS paklausus universitetų, ar planuojama šiemet stosiantiems bazinių karinių mokymų dalyviams nustatyti kokių nors papildomų lengvatų, suteikiančių jiems pirmenybę stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas, atsakymas buvo neigiamas.

Papildomų balų stojant nežada nei Vilniaus, nei Klaipėdos, nei Šiaulių, nei Lietuvos edukologijos, nei Vilniaus Gedimino technikos, nei Mykolo Romerio universitetai.

„Priėmimas į universitetams skirtas valstybės finansuojamas vietas vykdomas pagal švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtintą „Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2012 m. tvarkos aprašą". Pagal šį aprašą papildomi balai asmenims, atlikusiems privalomąją karo tarnybą, nenumatyti“, – rašoma Lietuvos edukologijos universiteto atsakyme BNS.

„Kviečiamųjų studijuoti sąrašų sudarymą pagrindinai lemia švietimo ir mokslo ministro įsakymai. (...) Sudarant konkursines eiles ir kviečiamųjų sąrašus 2012 metais nėra numatyta lengvatų asmenims, atlikusiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar baigusiems bazinius karinius mokymus. Tokių lengvatų atskirai nuo bendrojo priėmimo nėra numatyta ir Vilniaus universitete“, – teigiama Vilniaus universiteto atsakyme.

KAM teigimu, nuostata, sakanti, kad aukštosios mokyklos gali nustatyti papildomų lengvatų, suteikiančių BKM dalyviams pirmenybę stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas „yra laikytina aukštosios mokyklos teise, o ne pareiga“.

„Krašto apsaugos ministerija savo ruožtu sveikintų aukštųjų mokyklų apsisprendimą suteikti papildomą balą tarnybą atlikusiems jaunuoliams, nes mano, kad pareigą Tėvynei atlikę jaunuoliai turi būti paskatinti, o jų aukšta motyvacija ir pilietiškumas atitinkamai įvertinti“, – teigia ministerija.

Teisės specialistus rengiantis Mykolo Romerio universitetas atsakyme BNS nurodė, kad būtų linkęs pritarti paskatinimui papildomais balais, tačiau pabrėžė, kad papildomus balus stojant į valstybės finansuojamas vietas skiria tik Švietimo ir mokslų ministerija (ŠMM).

„Jeigu Švietimo ir mokslų ministerija skirs papildomų balų ar suteiks kitų lengvatų stojant į valstybės finansuojamas vietas, Mykolo Romerio universitetas pritartų, nes dažniausiai po tarnybos asmenys yra labiau motyvuoti renkantis studijų programas. Be to, MRU vykdo Viešojo saugumo fakultete teisės ir policijos veiklos, teisės ir valstybės sienos apsaugos bei policijos veiklos programas, kurias baigus galima dirbti statutinėse struktūrose. Specialių dalykų (pvz., šaudybos) mokymas būtų lengvesnis“, – rašoma universiteto atsakyme.

Tuo tarpu KAM sakė negalinti komentuoti apie aukštųjų mokyklų suteikiamas lengvatas, „nes tai yra mokyklų kompetencija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas