Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Uostamiesčio savivaldybė prisidės prie Klaipėdos universiteto veiklos

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba trečiadienį pritarė Klaipėdos universiteto veiklos optimizavimo priemonių planui, jame numatytas ir glaudesnis universiteto bendradarbiavimas su savivaldybėmis. Klaipėda taip pat rengiasi į šios aukštosios mokyklos tarybą deleguoti savo atstovus.
Klaipėdos universitetas
Klaipėdos universitetas / KU nuotr.

„Mes visi už universitetą, bet vargu bau, ar sakytume, kad mes už universitetą tokį, koks yra šiandien. Toks, koks yra šiandien, jis neturi ateities. Universitetą, kurį mes norime matyti kaip savarankišką, universitetą, turintį ateitį, mes šiandien drauge pradedame gal ne kurti, bet sudėlioti, kas priklauso nuo mūsų, visas aplinkybes, kad jis turėtų prielaidas tapti tuo, kuo mes tikimės“, – per tarybos posėdį kalbėjo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Grubliauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Grubliauskas

Jis pabrėžė, kad pateiktas planas yra vienintelis būdas išsaugoti universitetą. Meras taip pat išreiškė viltį, kad Klaipėdos savivaldybės parama bus signalas ir kitoms regiono savivaldybėms prisidėti prie universiteto veiklos.

Savivaldybė rengiasi prie universiteto veiklos optimizavimo prisidėti ir finansiškai: administracijai pavesta įvertinti plano įgyvendinimui reikalingas lėšas.

Plane numatyta, kad universitetas į valdymą įtrauks Klaipėdos miesto ir regiono savivaldybių, asocijuotų verslo struktūrų ir kitų partnerių atstovus. Į universiteto tarybą nuo Regiono plėtos tarybos deleguojamas jai pirmininkaujantis Klaipėdos meras V.Grubliauskas, o Klaipėdos taryba trečiadienį nusprendė taip pat į ją siūlyti savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorę Nijolę Laužikienę.

Iš viso iš savivaldos institucijų universitetas 2019 metais planuoja gauti 100 tūkst. eurų.

Taip pat rengiamasi talentingiems studentams steigti Klaipėdos miesto savivaldybės stipendijas.

Bendradarbiaujant su verslu ir savivaldybėmis universitetas taip pat planuoja rengti naujas tęstinių studijų programas, kurios būtų finansuojamos šių partnerių lėšomis. Klaipėdos savivaldybės finansinės paramos aukštoji mokykla tikisi ir pritraukdama tarptautinio lygio mokslininkus.

Savivaldybės taip pat įsipareigoja skirti premijas už joms aktualius mokslinius tyrimus, o universitetas – užtikrinti galimybę jame kvalifikuotis savivaldybių specialistams ir mokytojams.

Iš viso iš savivaldos institucijų universitetas 2019 metais planuoja gauti 100 tūkst. eurų.

Tarybos posėdyje svarstant šį priemonių planą kai kurie tarybos nariai išreiškė susirūpinimą, kad Klaipėdos universitetas turės siaurinti savo veiklą, ją sutelkdamas tik į sritis, kurios yra naudingos verslui. Nepaisant to, planui pritarta vienbalsiai.

2018–2019 metus apimantį dokumentą Klaipėdos universitetas, siekdamas išlaikyti savarankiško universiteto statusą ir stiprinti įstaigą, teikia Švietimo ir mokslo ministerijai.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas anksčiau apie savivaldybės planus prisidėti prie universiteto išlaikymo yra sakęs, kad savivaldybės ketinimus būtų galima vertinti matant konkretų finansinį investicinį planą, ir pažymi, kad išlaikyti universitetą yra brangu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas

Seimas yra patvirtinęs aukštojo mokslo pertvarkos planą, kuriame siūloma išlaikyti Klaipėdoje regiono poreikius atitinkantį ir savo išskirtinumu pasižymintį universitetinio mokslo centrą, kuris galėtų būti kito universiteto padalinys. Pernai metų pabaigoje priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriame numatoma galimybė universitetui išlaikyti savarankiškumą, jeigu jis iš dalies būtų išlaikomas savivaldybės.

Pats Klaipėdos universitetas siekia išlaikyti savarankišką statusą.

Pasak savivaldybės, kai kurioms plane numatytoms priemonėms įgyvendinti reikalingas ne tik finansavimo užtikrinimas, bet ir šalies įstatyminės bazės pakeitimas. Pavyzdžiui, siekiant sudaryti sąlygas savivaldybėms tapti aukštojo mokslo institucijų dalininkėmis-steigėjomis bei tiesiogiai prisidėti prie aukštojo mokslo institucijų regionuose finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas