Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš pareigų pasitraukė priekabiavimu kaltinamas VDA dėstęs A.Liepuonius, dėl G.Trimako – du neanoniminiai liudijimai

Vilniaus dailės akademijos rektorius prof. Audrius Klimas pirmadienį iš pareigų atleido seksualiniu priekabiavimu kaltinamą akademijos psichologą, istoriką dr. Arvydą Liepuonių. Išėjimo iš darbo pareiškimą parašė jis pats. Dėl tapytojo Gintauto Trimako karjeros ateities VDA praneša spręsianti gavusi menininko paaiškinimus.
Audrius Klimas
Audrius Klimas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Svetainėje Akadespaslaptis.wordpress.com liudijimą apie A.Liepuoniaus, VDA dėsčiusio dailės istoriją ir teoriją, priekabiavimą surašė anonimas.

Šlykštu, kai į tave žiūri tik kaip į mėsos gabalą, kai, prisidengiant savo galia, daro spaudimą.

„Aš asmeniškai susidūriau su doc. dr. Arvydo Liepuoniaus priekabiavimu. Mačiau, jog buvau ne viena tokia. „Nekaltas“ pasivijimas po paskaitos (Reklamos psichologija), kur pristačiau savo darbą ir pakvietimas aptarti jį detaliau prie arbatos puodelio iš pradžių atrodo išties nekaltai [...]. Per mūsų pokalbį labai greitai paaiškėjo, į kur viskas linksta. Aš labai aiškiai pasakiau, kad turiu draugą ir jokie asmeniniai bendravimai manęs nedomina. Kas buvo toliau? Dėstytojo postringavai apie tai, kad „to nebūtų būtina niekam žinoti“, komentarai apie tai, kaip artimai dėstytojai ir studentai bendrauja užsienyje (?!), keletas el. laiškų ir proaktyvių (jo) pokalbių gmail (dėstytojai turėdavo visų studentų el. pašto adresus). Šlykštu, kai į tave žiūri tik kaip į mėsos gabalą, kai, prisidengiant savo galia, daro spaudimą. Dar šlykščiau – jis juk turi mūsų metų dukras (yra bendrų pažįstamų)!“ – rašoma svetainėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ VDA
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ VDA

Čia taip pat užsimenama ir apie VDA vykstančias išgertuves: „Ne paslaptis, jog VDA dėstytojai po peržiūrų kartu su studentais pašvenčia: neabejoju, jog tos silpnesnės merginos, išgėrusios kelias taures vyno ir bijodamos būti išmestos iš akademijos po dėstytojo pasiūlymo nepriėmimo – tyliai atsiduoda (tiksliau – nepabėga išsigandusios)“.

Anonimiškai svetainėje liudijimą skelbianti mergina komentuojanti A.Liepuoniaus elgesį tikina nepatyrusi fizinės prievartos, nebijojusi ir nevartojusi alkoholio.

„Bet aš vis tiek jau beveik 10 m. nuo akademijos baigimo jaučiu šleikštulį vos prisiminusi A.Liepuoniaus „gudriuosius gundymus“. Labai viliuosi, kad kas nors pagaliau tam užkirs kelią“, – tikisi ji.

A.Liepuonius skelbiamų kaltinimų nepaneigė. „Labai atsiprašau ir pastarosios studentės, ir kitų merginų už galimai perteklinį dėmesį, kuris galėjo pasitaikyti. Iš tiesų gailiuosi“, – 15min sakė jis.

VDA planuoja pertvarką

„Vilniaus dailės akademija prisiima moralinę atsakomybę už visus įvykius, kuriuose buvo pažemintas žmogaus orumas, pažeistos pamatinės etikos normos, grubiai nesilaikyta VDA Akademinės etikos kodekso nuostatų, – pirmadienį akademinei bendruomenei išplatintame ir paviešintame laiške rašo rektorius A.Klimas. – Šiuo metu analizuojami anoniminių studentų grįžtamojo ryšio anketų rezultatai. Jais remiantis, bus inicijuojami atskiri tyrimai, jei to prireiktų.“

Šiuo metu analizuojami anoniminių studentų grįžtamojo ryšio anketų rezultatai. Jais remiantis, bus inicijuojami atskiri tyrimai, jei to prireiktų.

Rektoriaus tikinimu, VDA iki šių metų rugsėjo 1-osios įkurs naują Vizualaus meno katedrą, joje apjungiant Tapybos, Skulptūros ir Grafikos katedrose šiuo metu vykdomas programas.

„Iki tol Tapybos katedros vedėjo pareigas pavesta eiti Aukštųjų studijų fakulteto dekanui doc. Romualdui Kučinskui“, – teigia A.Klimas.

Anot jo, vasario 12-ąją vyks VDA Senato Etikos komiteto posėdis, kuriame bus svarstomi galimi akademinės etikos pažeidimai Tapybos katedroje.

„Kadangi viešasis informacinis fonas nepalankiai veikia studentų ir darbuotojų psichologinę būklę, numatome eilę konsultacijų su psichoterapijos specialistu ir Lygių galimybių plėtros centro eksperte Margarita Jankauskaite.

Siekdama skaidrumo ir atvirumo, vasario 7 d. VDA skelbia Pasitikėjimo ir atvirų durų dieną, kurios metu kviesime studentų tėvus, visuomenės ir žiniasklaidos atstovus, Seimo narius ir visus suinteresuotus asmenis atvykti į VDA, susitikti su studentais ir dėstytojais, susipažinti su studijų aplinka – rektoratu, auditorijomis, laboratorijomis, biblioteka ir kt.“, – laiške dėsto A.Klimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Gasiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Gasiūnas

Praėjusią savaitę, po to kai socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pasklido informacija apie Vilniaus dailės akademijos Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno seksualinį priekabiavimą, šis pasitraukė iš pareigų. VDA senato Etikos komitetas J.Gasiūno elgesį įvertino kaip nesuderinamą su aukštosios mokyklos dėstytojo pareigomis. Jis, Etikos komiteto vertinimu, šiurkščiai pažeidė VDA Etikos kodeksą.

Vasario 1-ąją kelių studenčių kaltinimų priekabiavimu sulaukė ir fotografas G.Trimakas. Delfi.lt konferencijos metu A.Klimas paminėjo, kad VDA Senato Etikos komitetas gavo du neanoniminius merginų liudijimus, susijusius su G.Trimako elgesiu.

Pats fotografas anonimų istorijas vadina bandymu susidoroti: „Na negaliu pasakyti, kad taip buvo. Nepamenu tokių dalykų. Neprisileidžiu. Aišku, nebuvo. Čia sakau, pas mus raganų medžioklė dabar vyksta. Visi tie, kurie yra vardijami kultūriniai objektai, dabar bus raganų medžioklė“.

Scenografės Simonos Biekšaitės kaltinimų dėl nederamo seksualinio elgesio sulaukęs režisierius Jonas Vaitkus pirmadienį pranešė svarstantis galimybę kreiptis į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant