Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

VDU Muzikos akademija – pripažinta ir įvertina Europoje

„Kai beveik prieš 15-a metų mūsų studentai bandė patekti į garsiausias Austrijos, Vokietijos ir Italijos muzikos konservatorijas, norėdami mokytis iš geriausių Europos muzikos profesorių, jiems būdavo gražiai atsakoma, kad esą nebėra vietų ir panašiai. Dabar tų pačių mokyklų profesoriai atvyksta pas mus ir dėsto meistriškumo kursus geriausiems mūsų studentams. Nebesame paribyje, o greičiau atvirkščiai – esame pripažinti ir vertinami Europos muzikų kontekste“, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos dekanas, profesorius dr. Saulius Gerulis.
VDU Muzikos akademija
VDU Muzikos akademija / VDU archyvo nuotr.

Šiemet universitetui minint 35-erių metų atkūrimo sukaktį, VDU Muzikos akademijos dekano įsitikinimu, muzikų ruošime per visą šį laikotarpį pavyko nuveikti itin daug: nuo prisijungimo prie VDU, savo studijų programų sukūrimo ir dėstytojų paruošimo, iki įsitvirtinimo tarptautinėje erdvėje, bei absolventų, savo talentais užkariavusių garsiausių pasaulio teatrų scenas.

Kelias į savarankiškumą

Kaip pasakoja prof. S.Gerulis, tiek 1922 m. įsteigus VDU (tuometinį Lietuvos universitetą – aut. past.), tiek 1989 m. jį atkūrus, vietos muzikos studijoms aukštajame moksle nebuvo numatyta. Vis dėl to, 1989-aisiais muzikų rengimas Kaune atgaivintas – įkurtas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakultetas. Tačiau Kauno muzikų bendruomenė norėjo ir buvo pasiryžusi veikti savarankiškai.

VDU archyvo nuotr./Saulius Gerulis
VDU archyvo nuotr./Saulius Gerulis

2011 m. sausio 10 d. VDU Tarybos posėdyje, vadovaujamame Valdo Adamkaus, nutarta įsteigti universiteto akademinį padalinį – Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademiją. Jos dekanu paskirtas prof. dr. S.Gerulis pareigas eina iki šiol. „2011 m. vasario 1 d. buvę LMTA Kauno fakulteto studentai ir dauguma dėstytojų pavasario semestrą pradėjo kaip Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenės nariai. Nuo to laiko užaugo nauja studentų ir akademikų karta“, – pasakojimą pradeda prof. S.Gerulis.

Kaip teigia VDU profesorius, tuomet akademija neturėjo savo studijų programų, tad vienas pirmųjų žingsnių buvo jas parengti tokias, kurios skirtųsi nuo jau egzistavusių Lietuvoje. „Buvo svarbu, kad šios apimtų kompozicijos, kūrybos, repertuaro formavimo aspektus. Norėjome, kad mūsų siūlomos muzikos studijos būtų unikalios ir ryškios. Ir mums tikrai tą pavyko padaryti – VDU Muzikos akademijos studijų programos ne kartą akredituotos tarptautinių ekspertų“, – pasakoja prof. S.Gerulis.

Tarptautiškumu lenkia universiteto vidurkį

Būtent tapimas VDU dalimi, anot prof. S.Gerulio, padėjo Muzikos akademijai ne tik pritraukti talentus, bet ir tapti vertinamais tarptautinėje muzikų erdvėje. „Muzikų rengime yra labai daug individualaus darbo. Labai smagu, kad turime visas galimybes ne tik pasamdyti pedagoginį talentą turinčius dėstytojus iš Lietuvos ar užsienio šalių, bet ir patiems užsiauginti akademinį personalą.

VDU archyvo nuotr./VDU Muzikos akademijos studentai
VDU archyvo nuotr./VDU Muzikos akademijos studentai

Universitete Artes liberales principu vykdomos studijos mūsų studentams suteikia galimybes rinktis įvairias papildomas disciplinas. Plečiame savo užsienio partnerių tinklą – šiuo metu bendradarbiaujame su daugiau nei 50 aukštojo mokslo įstaigų visame pasaulyje, į kurias stažuotis vyksta mūsų akademijos studentai ir dėstytojai. Esame Europos konservatorijų asociacijos teatro ir muzikos krypties pilnateisiai nariai. Nuolat stebime, kokios yra pasaulinės atlikėjų rengimo tendencijos, dalyvaujame tarptautinėse asamblėjose, o įgautą patirtį parsivežame čia. Pas mus taip pat vizituoja žinomi Europos bei pasaulio muzikai“, – teigia prof. S.Gerulis

Tarptautiškumas, pasak VDU Muzikos akademijos dekano, atsispindi ir studentų tarpe. Buvo metas, kai pagal nuolatinių studentų iš užsienio skaičių akademija užėmė pirmą poziciją universitete. „Atvykstančiųjų studijuoti į Kauną geografija išties plati – nuo Azijos šalių, Armėnijos, Meksikos, Baltijos šalių, taip pat Ukrainos – visada ištiesiame pagalbos ranką savo draugams iš Kharkivo ir kitų aukštųjų mokyklų. Šiuo metu tarptautiniai studentai sudaro 36 proc. visų studijuojančiųjų VDU Muzikos akademijoje. Iš viso turime beveik 280 studentų. Galbūt kažkam tai pasirodys nedaug, tačiau jei lygintume su kitomis Europos aukštosiomis mokyklomis, tikrai neatrodome kukliai. Studentų skaičiumi esami stiprūs vidutiniokai. Be to, vien mūsų akademinį personalą sudaro virš 100 žmonių. Universiteto mastais, tai atitiktų net dviejų fakultetų personalą“, – faktus vardina prof. S.Gerulis.

Svarbiausia – išlaikyti profesionalumą

VDU Muzikos akademijoje studentai gali rinktis tiek bakalauro, tiek magistro studijas. Šiuo metu siūloma daugiau nei 30 atlikimo meno studijų programos specializacijų: nuo dainavimo, klavišinių, pučiamųjų, mušamųjų iki styginių instrumentų. Rudenį VDU Muzikos akademija pasitiks pasiūlydama naują – populiariosios muzikos – specialybę.

VDU archyvo nuotr./VDU Muzikos akademija
VDU archyvo nuotr./VDU Muzikos akademija

„Dainavimo studijos neužleidžia populiarumo pozicijų. Tai – populiariosios kultūros pasekmė. Sekdami rinkos pokyčius, bei stengdamiesi atitikti studentų poreikius ir perspektyvas, šiemet atidarome populiariosios muzikos specializaciją“, – teigia VDU profesorius. Jis taip pat atkreipia dėmesį, jog dėl milžiniško technologijų šuolio, pastaruoju metu akademinis muzikantų ruošimas susiduria su nemenkais iššūkiais.

„Vadovaujamės kitų žymių pasaulio muzikos konservatorijų ir akademijų pavyzdžiu, jog žmogaus karjerą turi lemti jo sunkus ilgametis darbas, o ne specialieji efektai. Pasaulis lengvėja, žiniasklaidos eterį užima žmonės, kurie nebūtinai yra gerai profesionaliai pasirengę, kas mums, profesionalams, yra skaudu. Nors tokie atlikėjai nėra aukščiausio lygio, bet jie yra plačiai matomi žiniasklaidoje. Įvairių televizinių muzikinių projektų dėka net ir plaukikai pradeda dainuoti“, – pastebi akademikas.

Pasak prof. S.Gerulio, nors VDU Muzikos akademijoje siekiama išlaikytu tradicijas, tačiau nevengiama diegti naujovių. „Todėl ir nusprendėme įsteigti populiariosios muzikos specializaciją. Šiomis studijomis labiausiai norime akcentuoti tai, jog aukšto lygio profesionalais tampa tie, kurie daug ir sunkiai dirba. Tą patį principą galime priskirti ir populiariajai kultūrai, kuri, drįsčiau teigti, pas mus yra pigi. Tačiau, jei esi profesionalas, net ir čia gali užsitvirtinti ilgalaikį statusą. Tad išsilavinimas yra ilgalaikė investicija, kuri pasiteisina. Daugiau nei 90 proc. mūsų akademijos absolventų baigę studijas randa savo nišą po saulę“, – sako dekanas.

VDU archyvo nuotr./Muzikos akademijos studentai
VDU archyvo nuotr./Muzikos akademijos studentai

Universiteto absolventai savo karjeras tęsia ne tik Kauno, Vilniaus, kitų didžiųjų šalies miestų teatrų scenose – dalis jų savo talentais stebina ir garsiausių Europos bei pasaulio teatrų publiką. Tai – „Auksinį scenos kryžių“ šiemet pelnęs Kostas Smoriginas, Austrijos ir Vokietijos teatruose vaidmenis kuriantis Almas Švilpa ir daugelis kitų. Nuo rugsėjo obojaus ir simfoninio dirigavimo specializaciją dėstys dirigentas Vilmantas Kaliūnas, didelę karjeros dalį praleidęs Vokietijoje, o su populiariosios muzikos programos studentais žiniomis dalinsis žinomas dainininkas ir aktorius Mantas Jankavičius.

Šiuolaikiniai studentai jaučia pasaulio pulsą

VDU Muzikos akademijos studentai universitete lavina ne tik savo muzikinius talentus, bet ir siekia papildomų žinių. Artes liberales modeliu paremtos studijos leidžia rinktis iš daugybės papildomų gretutinių studijų programų bei disciplinų.

„Pastebime, kad studentai noriai renkasi studijas, turinčias glaudžias sąsajas su kultūrologiniu lauku, taip pat humanitarinius, socialinius mokslus. Pavyzdžiui, muzikui labai svarbu turėti stiprų psichologinį pasirengimą, tad studentai gilinasi į šios srities dalykus. Kiti studijuoja verslo vadybos pagrindus, nes nori geriau suprasti administracinę savo veiklos pusę. Štai klasikinei operai reikalinga italų kalba. Studentai šios kalbos mokosi tiek privalomai, tiek gali pasirinkti ir kaip papildomą discipliną. Pravartu turėti ir prancūzų ar vokiečių kalbų pamatus. Sutikime, nesupratimas apie ką dainuoji, gali pastatyti į keblią situaciją“, – mano VDU Muzikos akademijos dekanas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, jog dėl įtemptos dienotvarkės (instrumentalistai į dieną groja po 3­–4 valandas ir daugiau), su studentais yra nuolat diskutuojama, kaip tinkamai susidėlioti studijų tvarkaraščius, kad pavyktų suderinti tiek pagrindines, tiek gretutines studijas.

Kalbėdamas apie dabartinius studentus, profesorius pastebi, kad šie yra veržlesni bei aktyvesni, mokantys pristatyti ir pateikti save būsimam darbdaviui. Jis juokauja, jog anksčiau šių savybių ugdyti atvažiuodavo dėstytojai iš JAV. „Kita vertus, dabartiniai studentai turi daugiau galimybių ir neprivalo lokalizuoti savo veiklos. Šiuolaikinė kultūra natūraliai verčia mus, nesvarbu, esi dėstytojas ar studentas, nuolatos aplinkiniams priminti, ką sugebi geriausio“, – dėmesį atkreipia VDU Muzikos akademijai vadovaujantis prof. S.Gerulis.

VDU archyvo nuotr./Saulius Gerulis
VDU archyvo nuotr./Saulius Gerulis

Pasak muziko, per daugiau nei 13-ą gyvavimo metų, didžiausiais VDU Muzikos akademijos pasiekimais jis įvardintų turimas muzikos krypties studijų programas, tarptautiškumą, integraciją į Europos muzikų šeimą ir absolventų pasiekimus.

„Visos siūlomos muzikos specializacijos taip pat yra dėstomos ir anglų kalba. Šalia muzikinio išsilavinimo studentas, per gretutines studijas, ir Artes Liberales principą, sugeba gauti tokių žinių, kurios reikalingos šiuolaikinei darbo rinkai. Būti universiteto dalimi, išnaudoti jo teikiamas galimybes yra labai didelis privalumas. Kalbant apie tarptautiškumą, smagu girdėti koridoriuose mainų studentus iš Italijos ir mūsų dėstytojus bendraujant italų kalba. Labiausiai džiaugiamės savo absolventais, kurie tampa aukščiausio lygio profesionalais ir koncertuoja garsiausių Europos teatrų ir filharmonijų scenose. Norisi prieš juos žemai nulenkti galvą“, ­– pokalbį užbaigia prof. S.Gerulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius