Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VGTU bendrabutyje įsisuko versliukai – universitetas aiškinasi, ar nenusižengta taisyklėms

Kai piniginėje švilpia vėjai, o šaldytuve – tik pasikorusi žiurkė, studentai pinigų ima prasimanyti įvairiausiais būdais. Štai vienoje Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučio grupėje, sukurtoje feisbuke, gausu skelbimų, kuriuose studentai siūlo įvairaus plauko prekes.
Alus
Alus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Studentiškas „načnykas“

Vienas skelbimas kviečia įsigyti alkoholio: „Turiu skystos, geros, rusiškos valiutos, 0,7 vertės už žemą europinę sumą“. Kitas šaukia: „Dėmesio, dėmesio, dėmesio, naktinis načnykas. Galiu privežti įvairius alkoholinius gėrimus“.

Pastarajame skelbime toliau nurodomos kainos prie atskirų alkoholinių gėrimų. Tokių ir panašių skelbimų bendrabučio grupėje knibždėte knibžda – yra ir interesantų, kurie domisi, kas kokio alkoholio yra „užslėpę“ ir gali parduoti, kai šio pritrūksta pačiame vakarėlio įkarštyje.

„Pilstuko nepardavinėjau. Tiesiog draugas skolas atidavė degtine, nežinau, ar ji vogta, ar per akciją pirkta, bet ji normali – su banderolėmis, kaip ir parduotuvėje“, – 15min.lt susisiekus su prekeiviu Linu (vardas pakeistas, redakcijai tapatybė žinoma) šis pasakojo apie abejotiną parduodamo alkoholio kilmę.

Jis tvirtino, kad tokios taros nedaug teturėjęs – realizavo, pinigus gavo ir prekybą alkoholiu baigė.

„Man kaip uždarbis nelabai pavyko šitas reikalas, bet pažįstu bent tris žmones barake, kurie taip prekiauja, jiems lieka nuo 0,9 iki 2,9 EUR nuo butelio stipriau ir 0,3 EUR nuo alaus skardinės“, – dalijosi uždarbio skaičiais jaunasis verslininkas, pridūręs, kad, kiek užsidirbama, priklauso nuo to, kiek studentai stipriai švenčia.

Pasak Lino, jaunuoliai sukasi kaip kas gali – prasimano pinigų įvairiausiais būdais.

„Pats esu įdėjęs skelbimą, kad turiu automobilį ir galiu kažkur nuvežti bei parvežti. Kartais pavyksta kokiam sandėlyje, pvz., iškrauti jūrinį konteinerį imbiero, sojų padažo, statybines medžiagas į trečią aukštą sunešti. Tai ten pavyksta 14 EUR už valandą užsidirbti arba jei sutari sumą už padarytą darbą, laikas nesvarbu“, – dėstė studentas.

Viskuo užsiima daugelis, tėvai bent man duoda tikrai pakankamai pragyventi, bet kartais norisi ir papramogauti.

Jis pasakojo, kad pinigų užsidirba ir dar vienu būdu – pardavinėja medų.

„Viskuo užsiima daugelis, tėvai bent man duoda tikrai pakankamai pragyventi, bet kartais norisi ir papramogauti, todėl kažkaip negražu papildomai iš jų prašyti, kai gali pats prasisukti“, – teigė Linas.

Verslauja nuo mažų dienų

Kitas 15min.lt pašnekovas – studentas Arnas (vardas pakeistas, tačiau redakcijai tapatybė žinoma) tvirtino, kad atvykęs studijuoti į sostinę, sužinojo apie vieną tinklalapį, per kurį Anglijos įmonė pardavinėja sportinę aprangą ir įrangą.

„Na, tai pats keletą kartų sau siunčiausi drabužių, kadangi ten 2-4 kartus mažesnės kainos, nei Lietuvoje. Po to sugalvojau, kad galėčiau iš to užsidirbti. Mano šeima įtraukta į socialiai remtinų šeimų sąrašą. Taigi iš tėvų negaunu nieko, tik iš valstybės apie 174 EUR per mėnesį. Su tokia suma įmanoma išgyventi, bet reikia skaičiuoti, kur išleidi pinigus, o ką kalbėti apie tokias paslaugas, kaip dantistai“, – kalbėjo Arnas.

Vaikinas teigė seniai užsiimantis panašiu „verslu“ – jau būdamas 16-metis siųsdavosi iš Kinijos laikrodžius ir pardavinėdavo juos gimtajame mieste.

Šiuo metu jo klientai dažniausiai – studentai, bet pasitaiko ir ne tik jų. „Per mėnesį uždirbu papildomai apie 43 EUR. Be to, pardavinėju USB-atmintines, tai iš to dar papildomai uždirbu gal apie 9 EUR per mėnesį“, – pasakojo studentas.

VGTU skatina įsidarbinti pagal specialybę

15min.lt atsiųstame VGTU Viešosios komunikacijos direkcijos komentare teigiama, kad šiuo metu aiškinamasi situacija ir bus imtasi atitinkamų priemonių, jei bus nustatyta pažeidimų.

Gyventojams ir jų svečiams draudžiama bendrabučių teritorijoje ir bendrabučiuose vartoti alkoholį, į bendrabučius įsinešti, juose laikyti ir vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas, rūkyti, išskyrus specialiai įrengtas rūkymo vietas, – komentavo VGTU Viešosios komunikacijos direkcija.

„Galime patikinti, kad VGTU netoleruoja nelegalių veiklų. Bendrabučių vidaus tvarkos taisyklėse numatytas draudimas užsiimti nelegalia komercine ir kita veikla bei verstis prekyba bendrabučių patalpose.

Taip pat gyventojams ir jų svečiams draudžiama bendrabučių teritorijoje ir bendrabučiuose vartoti alkoholį, į bendrabučius įsinešti, juose laikyti ir vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas, rūkyti, išskyrus specialiai įrengtas rūkymo vietas“, – išgirdusi apie studentų vykdomas veiklas, iš kurių prasimano pinigų, komentavo VGTU Viešosios komunikacijos direkcija.

Nustatęs tvarkos pažeidimų, viešbučio administratorius skiria bendrabučio gyventojui baudos balus, o surinkus atitinkamą baudos balų skaičių, studentas gali būti pašalintas iš bendrabučio.

Studentai taip pat raginami pranešti apie savo kaimynystėje pastebėtus tvarkos pažeidimus bendrabučio administratoriui.

„VGTU skatina ir suteikia galimybes studentams susirasti darbą pagal specialybę studijų metu. Universitete organizuojami karjeros renginiai, simuliaciniai darbo pokalbiai, teikiamos karjeros konsultacijos“, – teigiama atsiųstame 15min.lt komentare.

Remiantis absolventų apklausos duomenimis, apie 50 proc. studentų įsidarbina dar studijų metu. Taip pat puoselėjama verslumo kultūra – studentai turi galimybių dalyvauti verslumo projektuose, steigti startuolius, kuriuose pagrindinis dėmesys skiriamas mokslo žinioms pritaikyti praktikoje ir inovacijoms kurti.

Praėjusiais metais Verslo vadybos fakulteto Verslumo centro ir Šiaurės miestelio technologijų parko projekte INOVEKS buvo įkurtos 22 įmonės, 14-oje jų dirba VGTU studentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas