Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viceministras: Šiaulių universiteto prijungimas prie Vilniaus naudingas jau vien dėl įvaizdžio

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša sako nerimaujantis, kad prie Vilniaus universiteto (VU) jungiamas Šiaulių universitetas (ŠU) virs specialiosios pedagogikos skyriumi. Švietimo viceministras Valdemaras Razumas teigia, kad reorganizacija bus naudinga jau vien iš rinkodaros pusės – galbūt Šiaulių akademijoje nuspręs studijuoti daugiau jaunuolių.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Manau, kad vienas iš svarbių dalykų to sprendimo sujungti tuos du universitetus – didžiausią, seniausią Lietuvos universitetą su Šaulių universitetu – buvo teisingas sprendimas, nes vien rinkodaros požiūriu tai nepaprastai svarbu, kad atsirastų iškaba ir Šiauliuose – kaip ten ji besivadintų, bet būtų su žodžiais „Vilniaus universitetas“. Akivaizdu, kad trauką į šitą aukštąją mokyklą vien tai turėtų padidinti“, – antradienį spaudos konferencijos metu Seime dėstė viceministras.

Jis sutiko, kad šįmet įstojusiųjų į ŠU buvo šiek tiek daugiau nei praėjusiais metais, tačiau tai esą negali pataisyti sudėtingos aukštosios mokyklos finansinės padėties.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdemaras Razumas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdemaras Razumas

ŠU ir VU jungtuvės buvo atidėtos metams. Taip, V.Razumo teigimu, nutiko dėl ŠU „finansinės skylės“, už kurią VU nenorėjo prisiimti atsakomybės, o Vyriausybė ją esą įsipareigojo užtaisyti.

„Tikrai mes tas lėšas surasime, ir jau šiais metais dalį tų lėšų tikrai skirsime Šiaulių universitetui ant savo pečių“, – pažadėjo viceministras.

V.Razumo įsitikinimu, prijungimas, semiantis patirties iš VU, privers ŠU pasitempti organizuojant studijas ir mokslinius tyrimus.

„Yra vilčių, kad tas procesas tikrai įvyks tais terminais, kurie yra nurodyti Seimo sprendime“, – nurodė jis.

Seimas numatė, kad iki kitų metų kovo 1 dienos ŠU ir VU sudarys jungtinės veiklos sutartį, iki vasario 1 dienos parengs VU Šiaulių akademijos raidos planą, o aukštųjų mokyklų reorganizacija baigsis liepos 1-ąją.

„Aš tikiu, kad bus susijungimas“, – teigė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. Tačiau, anot jo, svarbu kalbėti ne apie tai, o apie ateitį po trejų, ketverių metų.

„Labai nuoširdžiai kreipiuosi į visą Vilniaus universiteto vadovybę, ne tik į rektorių, [...] prisiimti jau nebe Vilniaus universiteto, bet Lietuvos mąstymo lygmenį, nes mes norime ir planuojame, jog Vilniaus universitetas ateis į Šiaulius su savo žinojimu, su savo pastangomis ir galimybėmis išvystyti aukštąjį mokslą Šiauliuose“, – kalbėjo meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Visockas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Visockas

Jis piktinosi rinkos politika aukštajame moksle įvedus „studentų krepšelio“ sistemą.

„Regionai tapo donorais, o didieji miestai tapo... – patys suprantam, kaip viskas vystosi. Ką rodo skaičiai: penki universitetai užima 84 proc. rinkos, 16 proc. lieka likusiems šešiems. Ir kaip jiems reikėtų konkuruoti, jeigu tą reikia traktuoti per konkuravimo prizmę? Atsakau – niekaip“, – kalbėjo A.Visockas.

VIDEO: 2019-11-05 Spaudos konf. „Aukštojo mokslo problematika Šiaurės Lietuvoje“

Atliepdamas į kalbas apie prijungimą, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas išreiškė nerimą dėl ŠU ateities.

„Visą laiką man buvo neramu, ir iki šiol neramu, – aš labai nenorėčiau, kad atsitiktų taip, kad VU Šiaulių akademija taptų tiktai specialiosios pedagogikos skyriumi. Labai nenorėčiau. Nežinau, kokios jūsų sumąstytos idėjos gali atvesti, kad šitas universitetas būtų pilnakraujis, tarnautų miesto poreikiams“, – kreipdamasis į spaudos konferencijos dalyvius, kalbėjo E.Jovaiša.

Reaguodamas į mažėjantį studijuojančiųjų skaičius, ŠU, anot jo, turi mažinti ir turimų patalpų skaičių: „Reikia universitetui daryti energingus žingsnius ir mažinti patalpų skaičių, už kurį reikia mokėti didelius pinigus.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

ŠU buvo įkurtas 1997-aisiais, sujungus nuo 1954-ųjų veikusį pedagoginį institutą ir Kauno technologijos universiteto politechnikos fakultetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas