Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus universiteto pasiūlymo sulaukusį Lietuvos edukologijos universitetą drasko nesutarimai

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) išgyvena įtemptą laiką – dalis aukštosios mokyklos dėstytojų pareikalavo neskubėti jungtis su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) ir apsvarstyti Vilniaus universiteto (VU) pasiūlymą. Į universiteto darbuotojų ir administracijos konfliktus jau įsitraukė ir studentai.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Praėjusią savaitę LEU Ugdymo mokslų (UMF) ir Socialinės edukacijos (SEF) fakultetų tarybos kreipėsi į rektorių Algirdą Gaižutį, tarybos, senato pirmininkus, prašydamos neapsiriboti jungimusi su VDU, bet užtikrinti LEU dalyvavimą aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkyme, kurį rengia švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sudaryta komisija.

LEU jungimasis su VDU vykdomas skubiai, nelaukiant, ką nuspręs J.Petrauskienė komisija: trečiadienį šio klausimo imsis parlamentinis Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK).

Dviejų fakultetų tarybos atkreipė dėmesį, kad į Švietimo ir mokslo ministerijos planuojamą reformą jungiasi visi Lietuvos universitetai, o VU yra pateikęs pasiūlymą J.Petrauskienės komisijai, kuriame LEU siūloma tapti VU padaliniu su išskirtinėmis autonomijos teisėmis.

VU yra pateikęs pasiūlymą J.Petrauskienės komisijai, kuriame LEU siūloma tapti VU padaliniu su išskirtinėmis autonomijos teisėmis.

„Atsižvelgti į UMF ir SEF tarybų bei bendruomenių iniciatyvą pradėti derybas su VU dėl geriausių sąlygų mūsų universitetui kaip padaliniui tęsti veiklą jungtyje ir vykdyti pagrindinę savo misiją (…) Įvertinus susitikime išsakytą mintį apie galimybę LEU ir VU įvairių dalykinių sričių mokslininkams susitelkti ir plėtoti tyrimus bei vykdyti studijas, naudojantis moderniausia VU infrastruktūra, turint didesnes finansines galimybes bei kryptingą paramą unikalioms sritims plėtoti, nematome jokios grėsmės visiems LEU mokslininkams, dalykų dėstytojams ir personalui“, – rašoma kreipimęsi.

Jame priduriama, kad po diskusijų su VDU ir VU tapo aišku, kad pedagogų rengimas būtų išskaidytas per du miestus ir intensyviai konkuruojama su VU.

Tarybų atstovai neslepia, kad jiems patrauklesnis bendradarbiavimo su VU variantas.

Algirdas Gaižutis
Algirdas Gaižutis

Ugdymo mokslų fakulteto dekanė Alvyra Galkienė šių nesutarimų su 15min aptarinėti nelabai norėjo. Ji tik sakė, kad norima pasiekti, jog būtų svarstomas ir VU pasiūlymas.

„Mes to prašėme rektoriaus. Rektorius atsakė, kad kviečia VU dalyvauti diskusijoje apie mokytojų rengimą, jie nusiuntė tokį raštą ir mus informavo, kad raštas yra nusiųstas“, – sakė ji.

LEU Ryšių su visuomene skyrius į 15min klausimus antradienį neatsakė, o Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas telefonu neatsiliepė.

Nesutinka jungtis su VDU

Tai – ne pirmas kartas, kai dalis LEU akademinės bendruomenės piktinasi sprendimu jungtis su VDU.

Ugdymo mokslų fakulteto taryba prašymą dalyvauti aukštojo mokslo pertvarkoje rektoriui A.Gaižučiui įteikė ir kovo pradžioje.

O Socialinės edukacijos fakulteto taryba kovo 6 dieną nusprendė nepritarti LEU reorganizavimo plano projektui, VDU statuto projektui, nes jie nepateikti LEU bendruomenei, neaptarti su fakultetų tarybomis, senato komitetais.

Fakulteto taryba pareikalavo, kad būtų deramasi tiek su VDU, tiek su VU, ieškant geriausio varianto.

Į konfliktą įsitraukė ir studentai

Kad universitetą drasko didelės įtampos, galima spręsti iš LEU Studentų atstovybės praėjusį penktadienį svetainėje paskelbto pranešimo, kuriame smerkiamas dalies dėstytojų keliamas triukšmas, kuris esą kenkia universitetui ir mokslo kokybei. Jame aprašomas studentų, LEU administracijos ir VDU rektoriaus Juozo Augučio susitikimas.

„Universiteto administracija pastebi, jog dėl išsiskiriančios nuomonės iškilo šiokių tokių problemų Universiteto viduje, kurias paskatino neseniai iš Vilniaus universiteto (toliau – VU) gautas pasiūlymas jungtis“, – rašoma pranešime.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Lietuvos edukologijos universitetas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Lietuvos edukologijos universitetas

Anot jo, po netikėtai gauto VU pasiūlymo kai kurie darbuotojai apsigalvojo ir ėmė reikšti pretenzijas dėl susijungimo procesų.

„Studentams, nuo pat pradžių stebėjusiems LEU ir VDU susijungimo procesus, yra nesuprantamas šių dienų, kai kurių universiteto darbuotojų elgesys, kuomet yra rodomas nepasitenkinimas tuo, kas vyksta“, – teigiama pranešime.

Esą susijungimui su VDU nepritariantys dėstytojai ėmė prieš šį procesą nuteikinėti studentus.

Studentai dėstytojų elgesį pavadino nebrandžiu, kenkiančiu aukštosios mokyklos prestižui.

„LEU valdymo organai turėtų stabdyti fakultetų savivaliavimus“

„Studentų nuomone, reikėtų vengti atskirų susitikimų, užuot organizavus slaptus susitikimus vertėtų dažniau rengti visuotinius akademinės bendruomenės susitikimus, kurių metu būtų galima viešai diskutuoti iškeliant ir aptariant įvairias nuomones. Taip pat LEU valdymo organai turėtų stabdyti fakultetų savivaliavimus, kurie prieštarauja vieningai akademinės bendruomenės nuomonei“, – rašoma pranešime.

Vėliau jo tekste dėstoma, kad išklausę studentų atstovybės įžvelgiamas problemas ir pateiktus pasiūlymus, administracijos darbuotojai „džiaugėsi pagaliau subrendusia studentų karta, kuriai nuoširdžiai rūpi LEU ateitis“.

O tuo metu VDU rektorius Juozas Augutis, anot pranešimo, susitikimo pabaigoje negailėjo gražių žodžių studentų atstovybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas