Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus Žemynos progimnazijos mokytojai streikuos toliau: laukia, kol ŠMM imsis realių derybų

Trečią savaitę nedirbantys 65 Vilniaus Žemynos progimnazijos mokytojai ir toliau žada tęsti streiką, teigia progimnazijos mokytoja Jurgita Kiškienė. Pedagogai, anot jos, supranta tėvų susirūpinimą dėl nevykstančio ugdymo, tačiau esą taip pat sulaukia raginimų nepasiduoti tol, kol Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pradės „realiai“ derėtis.
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes ir toliau tęsiame streiką, kadangi vis dar neatsižvelgiama į visų streikuojančių mokytojų keliamus pagrindinius reikalavimus, kuriems pritaria ir nestreikuojantys mokytojai“, – atsakyme 15min rašo J.Kiškienė.

Supranta tėvų nerimą

Streiką Vilniaus Žemynos progimnazijoje koordinuoja Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga (LŠDPS). Trečią savaitę nedirbančių pedagogų reikalavimai dėl etatinio apmokėjimo modelio tobulinimo yra beveik identiški profsąjungos siūlymams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje

Mokytojai reikalauja:

  • mažinti mokinių skaičių klasėse bei vaikų skaičių darželių grupėse, kad būtų užtikrinta aukštesnė ugdymo(si) kokybė;

  • turi būti skaidri ir teisinga apmokėjimo sistema (be interpretacijų, galiojanti nacionaliniu mastu);

  • etatą turi sudaryti 18 kontaktinių ir atitinkamai 18 nekontaktinių valandų, tai yra, 36 darbo valandos per savaitę;

  • šiuo metu apytiksliai pamokos įkainis yra apie 5 eurai, o mes jį prašome padidinti 20 proc.

„Suprantame, kad dalis tėvų nerimauja dėl nevykstančio ugdymo proceso. Tačiau mes taip pat jaučiame ir didžiulį jų palaikymą bei raginimą nepasiduoti, kol ŠMM imsis realių derybų dėl mūsų keliamų reikalavimų“, – dėsto J.Kiškienė.

Anot jos, antradienį streikuoja 65 Žemynos progimnazijos mokytojai, o pamokas veda tik tie, kurie nestreikuoja.

Vilniaus Žemynos progimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė anksčiau pranešė, kad streiko metu iš 1154 mokinių pamokas lanko 200–250 vaikų. Vyresnių mokinių tėvai ieško korepetitorių.

Tėvai: kas prisiims atsakomybę?

Antradienį 15min redakciją pasiekė Vilniaus Žemynos progimnazijos aštuntų klasių moksleivių tėvų laiškas, kuriame jie teigia palaikantys pedagogus, bet prašo pradėti mokymo procesą.

„Dabar kyla klausimas, kokius testų rezultatus parodys mokiniai šiais metais, kai ugdymo procesas nevyksta jau trečia savaitė. Ir nėra jokios garantijos, kad tai pabaiga.

Kas prisiims atsakomybę už mūsų vaikų žlugusias svajones mokytis geriausiose Vilniaus gimnazijose, už patiriamą psichologinį spaudimą dėl nežinomybės?“ – laiške rašo tėvai.

Jį visą galite rasti šio teksto apačioje.

Streikas tęsiasi

Streikas Lietuvos ugdymo įstaigose vyksta nepaisant to, jog ŠMM paskelbė radusi sutarimą su profsąjungomis, kaip tobulinti etatinio apmokėjimo sistemą.

„Užuot iš esmės išnagrinėjusi LŠDPS reikalavimus, kurių nepaisymas atvedė prie streiko, ir į juos atsižvelgusi, ŠMM kaip problemos sprendimą pateikia kitų profesinių sąjungų pasiūlymus“, – rašoma LŠDPS svetainėje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mokytojų namuose – mokytojų suvažiavimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mokytojų namuose – mokytojų suvažiavimas

Profsąjunga nuo rugsėjo įvestą etatinio apmokėjimo tvarką vadina absurdiška ir reikalauja jos atsisakyti – įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams.

„Taip pat – pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse“, – nurodo profsąjunga.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį, kaip nurodo ŠMM, siekiama atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei J.Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Tėvų kreipimasis

Dėl situacijos streikuojančioje Vilniaus Žemynos progimnazijoje

Mieli Mokytojai, profsąjungos atstovai, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, tėveliai, mes, šios mokyklos aštuntokų tėvai, esame sunerimę dėl susiklosčiusios situacijos mūsų progimnazijoje.

Mes tikrai palaikėme ir palaikome Mokytojus, juos išklausėme ir išgirdome, kartu dalyvavome protesto eisenoje į Švietimo ir mokslo ministeriją. Todėl dabar labai prašome išklausyti ir išgirsti mus, Jūsų mokinių tėvus.

Žemynos progimnazija visada garsėjo puikiu mokinių parengimu. Du metus iš eilės aštuntokų standartizuotų testų rezultatai buvo treti Lietuvoje. Tai yra Jūsų nuopelnas, mieli Mokytojai, mes tuo net neabejojame.

Dabar kyla klausimas, kokius testų rezultatus parodys mokiniai šiais metais, kai ugdymo procesas nevyksta jau trečia savaitė. Ir nėra jokios garantijos, kad tai pabaiga. Kas prisiims atsakomybę už mūsų vaikų žlugusias svajones mokytis geriausiose Vilniaus gimnazijose, už patiriamą psichologinį spaudimą dėl nežinomybės?

Mūsų vaikai yra motyvuoti mokytis ir siekti kuo geriausių rezultatų, ir Jūs tą puikiai žinote. Ar Jūs tikrai manote, kad yra moralu pamiršti savo tiesioginį pašaukimą ir spręsti problemas mūsų vaikų sąskaita? Kai streikuoja gydytojai, ligoniai nuo to nenukenčia.

Streikuojantys gaisrininkai gaisro nepalieka negesinto....

Mūsų vaikai palikti visiškoje nežinomybėje. Nėra pakankamos komunikacijos nei su vaikais, nei su tėvais. Mokyklos administracijos ir streikuojančių Mokytojų teikiama skurdi informacija prieštarauja viena kitai.

Norime dabar pat konkretaus atsakymo, kada bus atnaujintos pamokos mokykloje?

Norime dabar pat konkretaus atsakymo, kada bus atnaujintos pamokos mokykloje? Kaip ruošiamasi kompensuoti praleistą ugdymo procesą?

Skelbiama žinia, kad pratęsti mokslo metai, mums neaktuali, kadangi stojamieji egzaminai į geriausias Vilniaus gimnazijas vyksta balandžio mėnesį ir tikrinant mūsų vaikų žinias niekas neatsižvelgs į tai, kad Žemynos progimnazijos Mokytojai streikavo.

Susidariusiai situacijai, kurioje mūsų vaikai yra tapę įkaitais, mes griežtai nepritariame ir reikalaujame tuojau pat atnaujinti ugdymo procesą, kaip numatyta pasirašytose sutartyse tarp mokinių tėvų ir progimnazijos.

Atnaujinus mokymo procesą mokytojus palaikysime ir toliau, tačiau jeigu mūsų prašymas nebus išgirstas, vietoje to, kad toliau galėtume Jus palaikyti, deja, būsime priversti užsiimti kitų mokymosi įstaigų paieška.

Pagarbiai

Vilniaus Žemynos progimnazijos aštuntų klasių moksleivių tėvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas