Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VU reakcija į studento atvirą laišką ministrei: reikia suvokti, kokį žmogų ugdo universitetai

Į dabar jau buvusio Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto (VU EF) studento Justino Švėgždos, parašiusio atvirą laišką švietimo ministrei Audronei Pitrėnienei, poziciją sureagavo ir VU, kuriam ir buvo pažerta daugiausia kritikos.
Vilniaus Universitetas
Vilniaus universitetas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot VU EF prodekano profesoriaus Lioniaus Gaižausko, pasirenkamiems dalykams yra nustatytos kvotos, t.y. optimalus studentų skaičius siekiant užtikrinti kokybišką studijų procesą.

ATVIRĄ STUDENTO LAIŠKĄ MINISTREI RASITE ČIA. 

„Tai reiškia, kad jei visi studentai norės pasirinkti tą patį dalyką, to padaryti jie negalės, tačiau kiekvieno semestro pradžioje studentai gali koreguoti savo pasirenkamus dalykus, o vėlesniuose kursuose pasirenkamų dalykų kvotos sudaromos pagal dalyko populiarumą“, – aiškino L.Gaižauskas. 

Vadovėliai fakultete esą atnaujinami pagal poreikius, žymiau pasikeitus dalyko klausimams.

„Be to, dėstytojai suteikia studentams papildomos medžiagos, kurioje akcentuojamos šio dalyko naujovės, pateikiamos praktinės užduotys, atvejo pavyzdžiai ir pan. (didžioji dalis šios medžiagos paskelbta VU virtualioje mokymosi aplinkoje)“, – teigė VU EF prodekanas profesorius. 

Vien vadovėlių studijoms nepakanka 

Nors autoriaus nurodytų metų leidimo vadovėlio Mikroekonomikos apraše nėra, L.Gaižauskas atkreipė dėmesį į tai, kad vien vadovėlių studijoms nepakanka, būtina studijuoti ir kitą literatūrą – mokslinius straipsnius, įstatyminius aktus ir kitus šaltinius. 

Justino Švėgždos nuotr./Makroekonomikos vadovėlis
Justino Švėgždos nuotr./Mikroekonomikos vadovėlis

„Norėtume atkreipti dėmesį, kad nereikėtų sutapatinti atskiro pasirinkto dalyko turinio su studijų kryptimi: psichologija, tai mokslas, tiriantis psichinius reiškinius, jų kilmę, raidą, reiškimosi formas ir mechanizmus. Tad kalbant apie psichinių reiškinių kilmę ir ta neurono atauga, matyt, turi didelę prasmę“, – komentavo L.Gaižauskas.

Ne viskas matuojama racionaliais skaičiavimais 

Šiuo atveju kalbant apie būsimą ekonomistą, anot pašnekovo, reiktų galvoti, kaip vartotojų psichikos išmanymas padės jam ateityje prognozuoti ne visada tik racionaliais skaičiavimais pamatuojamą žmonių pasirinkimą.

„Bendrųjų universitetinių studijų tikslas – ugdyti veiklius, kūrybingus, atvirus ir tolerantiškus, plataus akiračio ir atsakingus savo šalies ir šiuolaikinės visuomenės narius, suprantančius praeities pasiekimus, šiuolaikinio pasaulio problemas bei kuriančius galimas ateities perspektyvas“, – teigė L.Gaižauskas.

Priminsime, kad po atviro laiško ministrei ekonomikos mokslus Vilniaus universitete metęs studentas nusprendė kelti sparnus į Daniją. 15min.lt pradėjus domėtis šiuo atveju Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) suskubo pakviesti studentą pokalbio. Susitikimas įvyks pirmadienį. Taip pat socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado ir ministrės atsakymas studentui Justinui Švėgždai, kurio dar ketvirtadienio vėlų vakarą kalbintas studentas apgailestavo nesulaukęs. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas